Særligt sensitiv - få glæde i hverdagen

Det gjorde jeg ikke for år tilbage. Jeg skulle bare igennem hverdagene, så jeg kunne få weekend eller ferie - det var dem, jeg levede for. Hverdagen skulle bare overstås. Jeg tror, der er mange, som kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen, og som bliver overvældet af alt det, de skal nå. Sådan skulle vi jo ikke gerne leve.

I dag er det for mig anderledes. Jeg har ikke mit stressende job fra dengang, og jeg lever et liv, hvor jeg tager meget mere hensyn til mig selv, og den jeg er. Jeg er blevet bedre til at passe på mig selv og få taget de pauser, jeg har brug for. Men jeg er ikke i mål endnu, og jeg øver mig stadig på at lave om på mine gamle mønstre.

Mit sensitive sind har det godt med struktur.

Når jeg rådgiver andre om den særlige sensitivitet, så er struktur noget af det første, jeg kigger på, når sensitive ikke trives. Er der struktur i hverdagen? Som sensitiv trives vi med struktur og forudsigelighed. Det her med at vide, hvad skal der ske i dag og hvornår? Faste rammer for, hvornår vi står op, og går i seng. Hvilke tidspunkter spiser vi på? Ja i bund og grund så meget information som muligt. Det giver en ro - også for vores børn - at vi ved, hvad der skal ske, så vi ikke behøver at gå at spekulere over de her ting.

Og så er pauserne i løbet af en dag bare rigtig vigtige…

En anden lige så vigtig ting er pauser. For at trives om sensitiv skal der være tid til pauser i løbet af en dag. Der er ikke noget, der er vigtigere. Tid til bare at være, tid til at lade op, alenetid - for det er den måde, vi bedst lader op på. Alene og det er helt ok. Det er ikke, fordi vi ikke kan lide at være sammen med andre mennesker - vi har bare brug for mere alenetid, fordi vi tager så meget ind, når vi er sammen med andre mennesker, når vi er ude i den store verden.

Vi skal have mere væren i vores liv

Det gælder alle mennesker og ikke kun os med et sensitivt sind. Hele vores samfund er bygget op omkring gøren. Det ligger i vores kultur, tror jeg. Det er det, vi er vokset op med, og som vi har med i bagagen. Det er det, vi poster på de sociale medier - vi viser al vores gøren frem. Nu har vi været i Zoo med ungerne, eller til koncert. Der er prestige i at gøre. Det er der ikke i at være. Det lyder ikke så smart at sige, at i dag har jeg lavet ingenting. Det er ikke noget, vi gør så meget i.

Jeg synes, ferier er hårde

Må man godt sige det? Det skurrer sådan lidt i ørerne. For ferien er jo der, hvor vi skal have kvalitetstid - være sammen med familien og rigtig hygge sig. Der er en masse forventninger til, hvad vi skal, når vi holder ferie. Vi skal nå alt det, vi ellers ikke når. Vi skal ud og se en masse - igen en masse gøren og ikke så meget væren. Men er væren ikke bare det, vi mest har brug for, når vi har ferie? Når vi kommer lidt ud af hverdagens trummerum med madpakker, lange dage, aktiviteter osv.

Jeg falder tilbage i mine gamle mønstre 

Når tøserne har ferie, falder jeg ret tit tilbage i mine gamle mønstre - jeg får ikke passet godt nok på mig selv, alt for meget gøren og for lidt væren, for få pauser, fordi der er så meget, jeg gerne vil nå, og oplevelser jeg vil give mine tøser. Og alle andre bliver vigtigere end mig selv. Så ferier bliver hårde for mig - jeg får alt for mange indtryk. Rammerne er anderledes - og det er faktisk noget af det, jeg elsker ved ferie. At vi kan være længere oppe og sove længere. At det hele er lidt løsere. Men min krop og mit sind trives ikke med det. Mønstrene er svære at komme ud af, selv når jeg ved, at det er noget andet, jeg trives med - de ligger så dybt i mig, og det er hårdt arbejde at bryde dem. For mig er det et kæmpe skridt i den rigtige retning at være blevet bevidst omkring mine mønstre - det er første forudsætning for at få dem ændret.

Jeg trives med at gå tidligt i seng

 Det lyder måske kedeligt, men jeg elsker at gå tidligt i seng. Lukke ned for alt elektronik. Dæmpe lyset. Ligge og læse lidt, meditere og så sove senest kl 22. Få mit system i ro og stille og roligt overgive mig til søvnen. På den måde får jeg en god nats søvn, og det er så vigtigt for mig og for hvordan min kommende dag bliver. På den måde får jeg overskud og kommer i balance. Så én af de væsentligste grunde til, at jeg føler mig presset i vores ferier, er, at jeg laver om på min rytme. Alle de her ting som jeg ved er gode for mig. Det bliver mere og mere tydeligt for mig, og det er noget, jeg arbejder med hele tiden. Så jeg kan få indrettet mit liv, så jeg trives bedst muligt. Så mine bedste sider kommer frem, og jeg får lov til at shine.

Jeg ved godt, at jeg går mod strømmen

Tidligere gjorde jeg alt for at passe ind. For ikke at være anderledes. Jeg forsøgte at følge med - og hvis jeg ikke kunne, så kom jeg med en eller anden dårlig undskyldning for, at jeg ikke lige kunne deltage i, hvad det nu kunne være. Jeg mærkede ikke efter eller lyttede til, hvad min krop fortalte mig. Jeg var ikke tro mod mig selv. Nu betyder det ikke så meget for mig, hvad andre tænker om, hvad jeg kan eller ikke kan. Jeg har det godt med at gå mod strømmen, for nu kan jeg mærke, hvad der er godt for mig - og der er ikke noget vigtigere. Jeg skal trives og have lov til at shine som det menneske, jeg er. Også selvom jeg gør tingene anderledes.

Accept og forståelse

Jeg ved godt, at det er svært at forstå, hvis man ikke selv er sensitiv. Derfor er det så vigtigt, at vi giver hinanden plads - at vi forsøger at forstå. At vi accepterer, at vi er forskellige som mennesker. At vi har meget forskellige behov. At vi gør tingene forskelligt. Uden at pege fingre ad hinanden. Jeg kan godt mærke, at vores samfund er presset, at vi er pressede - forståelsen er der ikke altid, når vi er pressede. Tonen på de sociale medier er hård. Det kan være svært at se det store billede, at være venlig mod omgivelserne, når vi er pressede.

Mit store ønske er, at vi får gearet ned og får passet bedre på os selv og vores børn, så vi kan få forståelsen og venligheden tilbage og den hårde tone smidt langt væk, for den gør ikke noget godt for os og vores samfund.

Det var mine ord på den her skønne mandag efter ferien.

Det var dejligt at få skrevet lidt igen - det er et stykke tid, siden jeg har fået det gjort, men i dag havde jeg noget, der skulle ud.

Rigtig dejlig dag til dig derude og tak, fordi du læste med.

Knus
Vicky

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Særligt sensitiv - få glæde i hverdagen. Læs mere