Gentagelses-syge - lider du også af det

Kan man blive træt i sjælen? Det er naturligvis et spørgsmål om tro, men jeg er en af dem, der tror på det. Jeg er det nemlig selv. Jeg har en sjæletræthed, fordi der er mønstre i mit liv, der bliver ved med at gentage sig, og jeg har lyst til at kurere mig selv for ”gentagelses-sygen”.

Det må være nok nu. NOOOK.

Nu burde være et godt tidspunkt at skabe nye begyndelser på. Min fornemmelse er, at vi kan få hjælp af et kollektivt ”energi-loop”, der er til rådighed. Vi kan få et skub til at bryde vores mønstre og komme videre. Så med andre ord – denne nytårsklumme vil handle om ”gentagelses-sygen” og ”energi-loopet”. En ret så alternativ forudsigelse.

Det er en vinduespudser, der for alvor får mig til at indse, at det ikke kun er mig, der er ramt af ”gentagelses-sygen”.  

-Hvor er det bare skønt, du pudser vinduerne. Jeg når det aldrig selv, flyver det ud ad munden på mig, da jeg kommer ind i min stue, hvor Henrik, den nye vinduespudser, er i gang.

Hvad laver du da?, spørger han nysgerrigt, mens han effektivt arbejder videre med ryggen til.

Jeg forklarer ham, hvad jeg laver, og så vender han sig mod mig og udbryder:

-Er du sådan en feminist!?!

-Næh, ikke på den traditionelle måde, svarer jeg afvæbnende og skal til at uddybe, men når det ikke, for Henrik er allerede i gang:

-Kvinder brokker sig. Der er altid noget i vejen. Der er aldrig noget, der er godt nok. De er så utilfredse, og de forsøger at lave om på én hele tiden. De stresser rundt, og det hele skal være perfekt. Mine sidste fire kærester spiser lykkepiller. De gik ned med stress. Jeg er single. Jeg orker det ikke mere.

-Du orker ikke, at det skal gentage sig. At mønstret skal gentage sig. At historien skal gentage sig. At du skal blive ved med at møde det samme.   

Henrik vender sig om og kigger overrasket på mig.

-Ja, det er rigtigt. Det er sådan, det er. Jeg vil ikke mere. Jeg er træt. Jeg har fået nok. Der skal ske noget nyt nu.

Jeg tænker, at det var pokkers. Her står en vinduespudser, som jeg aldrig har set før, og i løbet af to minutter bekræfter han det, jeg selv står i. Jeg lider af ”gentagelses-sygen”. Jeg er træt af mønstrene. Jeg har lyst til at befri mig fra gammel karma og skabe en ny version af mig. Og på forunderligste vis kan jeg mærke, at det er muligt, og at 2012 vil have så meget energi, at det år vil hjælpe mig (og andre) med at blive kureret.

Træt af gamle mønstre
Hvad er ”gentagelses-sygen”?, tænker du måske. Det er en tilstand, hvor du kommer til at føle dig træt i sjælen, fordi lige meget hvor meget, du gør dig umage, lander du i ”det samme”. Selvom du har taget et utal af udviklingskurser og terapitimer, ender du i genkendelige og smertefulde situationer. Der kan igennem livet være kommet nye hovedroller, statister og kulisser til, men er du helt ærlig, og tør du skære ind til benet, er den følelsesmæssige smerte, situationerne efterlader dig i, den samme.

I vinduespudserens tilfælde er det mand-kvinde-mønstret, der gør, at han kommer til at lide af ”gentagelses-sygen”. Han møder hele tiden perfektionistiske kvinder, der i starten elsker han for alt det, han er, men til sidst brokker sig over alt det, han ikke er. Deres indre utilfredshed med sig selv, projicerede de over på ham. Og han har nu mødt mønstret så mange gange, at hans sjæl lider. Mit mønster er et andet. Det handler om, at jeg har fået realiseret mange af mine drømme, og står et godt sted i livet, men alligevel ”forfølger” en indre gentagelse mig, nemlig den, at jeg ikke føler, jeg hører til. Og det mønster efterlader en del følgevirkninger, som jeg ikke vil komme ind på her, da det er en hel roman for sig. 

At slippe gammel karma
Der kan være en million andre mønstre på spil i vores liv. Det kan være, at selvom du undervejs i livet har skiftet kærester ud, er du alligevel endt i det samme følelsesmæssige aftryk. Du har tiltrukket en kæreste, der har tendens til afhængighed – han er måske afhængig af alkohol, computerspil eller arbejde – og selvom afhængigheden ser forskellig ud i sit udtryk, har den skabt det samme følelsesmæssige aftryk indeni dig. Du føler dig forladt, når han går i gang med sit ”misbrug”. Så selvom han ikke er alkoholiker, som din første kæreste var, eller computernørd, som din anden kæreste var, så giver den nye kæreste – arbejdsnarkomanen – dig den samme ”gamle” følelse af at være ladt i stikken.

Den amerikanske terapeut og forfatter til bogen ”Repetition”, Doris Eliana Cohen, siger, at vi ofte har tre-fire grundmønstre i vores liv, og det er dem, der spinder sig rundt om os og ind i os. Det er de ”koder”, som vores liv er programmeret og sat op ud fra. Og hvis mønstrene bliver ved og ved med at have sit greb om os, kan vi til sidst komme til at lide af ”gentagelses-sygen”.

Når jeg ser mig omkring, og ind i mig selv, er det som om, vi alle sammen er ramt af denne ”gentagelses-syge”. Den kører med os, og den holder os beskæftiget i det uendelige. Og vi svækkes af den, for hvis ”gentagelses-sygen” for alvor sætter ind, kan vi have svært ved at rejse os og gå videre på eventyr ad nye stier. Og måske er det ligefrem sådan, at vi ikke kan komme videre – personligt og kollektivt – før vi lærer at kurere os selv. Måske er det sådan, at vi er nødt til at stå på et nyt land for at få helt nye ideer. Vi kan ikke løfte os, når vi bliver ved med at gentage os. Der er kun energi til at holde os på benene og ingen energi til nytænkning og forandring. 

Doris Eliana Cohen siger også, at når vi forandrer os, kan vi skabe et bevidsthedsskift, som vil påvirke os alle sammen. Vi kan skabe balance i os selv og vores relationer og give hinanden fri til at finde på noget andet og nyt. Og det vil kunne løfte hele menneskeheden. Og skabe en helt ny måde at leve og være sammen på.

Energi-loop efter træge år
Jeg tror, at det er det, vi har en mulighed for at gøre i 2012, fordi året rummer et ”energi-loop”. På en eller anden måde virker det som om, der er ekstra energi til stede netop næste år. Mange mennesker har store forventninger, og alene det høje forventnings-niveau kan skabe noget specielt. Der vil ske noget særligt, fordi mange tror, der vil ske noget særligt. Det handler blandt andet om Maya-folkets kalender. Mayaerne havde en veludviklet kalender, som strakte sig flere tusind år frem i tiden, men af en eller anden grund stopper kalenderen d. 21. december 2012. Nostradamus forudsiger, at Jorden går under denne dag. Andre, at en ny tidsalder vil begynde.

Jeg tror på det sidste. Og symbolsk set ser jeg et billede af, at 2012 vil kunne rumme et ”energi-loop” - et slags udvidet energiboost, der kan give ekstra ”strøm” på udviklingsprocesserne. En ekstra hjælp til at komme videre. Loopet handler om, at det er gået lidt op af bakke i de sidste år, tempoet er blevet sat ned, erfaringerne er indsamlet, for derefter i 2012 at tage ekstra fart og stryge af sted.

Vinduespudseren er færdig. Han hælder det brugte vand i køkkenvasken og lægger kluden og skraberen ned i en blå spand. Så kigger han på mig:

-Okay, hvad skal jeg så gøre? Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke skal blive ved med at møde kvinder, der stresser sig selv så meget, at de til sidst går ned og må spise lykkepiller. Hvordan skal jeg komme ud af det!?

-Gør det stik modsatte af, hvad du plejer …

Han kigger desorienteret på mig og går ud mod entreen.

-Hvad mener du?!
Og mens han tager sine sko på, giver jeg ham et lynkursus i, hvad jeg tror, man kan gøre for at komme ”gentagelses-sygen” til livs:

-Første skridt er, at du ser, du gentager sig selv. Tjeck. Næste skridt er, at du accepterer dine gentagelser: ”Okay, så er jeg her igen. Jeg gør det bedste, jeg kan, og jeg elsker mig selv for både mine succeser og fejl.” Tjek. Tredje skridt er, at du tager en dyb indånding og forestiller dig, at du slipper mønstret, hver gang du puster ud. Gør dette mange gange. Tjek. Det sidste er, at du skal handle. Du må gøre noget andet end det, du plejer, hvis du vil kureres for ”gentagelses-sygen”. Hvis du f.eks. altid møder op til en date og viser din perfekte side, tiltrækker du kvinder, der søger det perfekte. Hvad med at tage afslappet tøj på? Hvis du altid klarer dine problemer alene, skal du måske ringe og tale med en god ven og ærligt fortælle, hvordan du har det. Hvis du altid dyrker kampsport, skal du måske melde dig til salsa. Tjek?!

Vinduespudseren ser lidt skeptisk ud. 
-Ja, jeg ved snart ikke, det lyder lidt for nemt …

-Jeg tror ikke, vi kan komme af med gentagelserne
, skynder jeg mig at tilføje og fortsætter: De er vores udviklingsmateriale, men vi kan undgå at blive ”syge” af dem. Vi kan tage dem i opløbet, ligesom en forkølelse, man kan nå at stoppe. Vi kan løsne grebet, så gentagelserne ikke styrer vores liv.

-Okay, jeg vil tænke over det, siger den gode vinduespudser og giver mig hånden, før han haster videre til næste opgave.

Jeg står lidt i døren og tænker, at det var pudsigt, at denne mand træder ind i min stue netop, som jeg skal til at skrive denne klumme.

Jeg håber, at både han og jeg – og alle andre, der lider af ”gentagelses-sygen” – får gavn af det mulige ”energi-loop” i det nye år.

Godt Nytår!
Gitte Jørgensen

Gitte Jørgensen er forfatter og kursus- og foredragsholder

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Fantastisk artikel, Gitte. Tak!

Kære Gitte, Tak for en inspirerende artikel. Jeg fik straks øje på et af mine gentagelsesmønstre, - et som virkelig gør mig træt i sjælen. Og bliver inspireret til at se på, hvordan jeg kan bære mig ad med at gøre noget andet, så jeg kan lirke mig fri af det. Tak og godt nytår! Må 2012 blive et fantastisk år! Majken

Flot artikel Gitte! Alt er gamle vaner som skal slettes. År 2012 med alle de nye energier....der skal være plads til dem alle... Derfor slip de gamle vaner..! der er tid nu. Det er for mig en stor gulerod for næsen når jeg tænker på ..der skal være plads til alle de nye energier. Life is Good and Beautiful

Dejlig klumme. Hvor er det rigtigt. På med (den nye) vante i 2012!
Tak for en håbefuld artikel:) Og Godt Nytår

Hej Gitte Åh hvor fantastisk...en forklaring på hvorfor jeg har det, som jeg har...og inspiration til at gøre noget ved det. Tak ! Knus fra Marianne Dümen

Gentagelses-syge - lider du også af det? Så læs med på Levlykkeligt.dk