Fravær frem for nærvær

Vi mennesker lever i et ”guddommeligt fravær”, som en fransk digter (Valery) udtrykte det. Hele tiden rykkes vi væk fra nuet. Et livsvilkår som kun med anstrengelse - om overhovedet – lader sig beherske. Selvom man undertiden siger at overdrivelse fremmer forståelsen, gælder det ikke her  - og slet ikke i den form man finder hos bl.a. den populære Eckhart Tolle der slår på at du kan leve i Nuet permanent – og være nærmest evig lykkelig.

Hvile kortvarigt i nuet, er det højeste du kommer på denne side af evigheden – hvis du også skal kunne fungere i hverdagen. Korte hvil i nuet, som buddhisterne kalder ”at vågne hvert øjeblik”, er dog yderst vigtigt for din orientering i verden. Men samtidig siger buddhisterne jo også at du ikke må skabe modstand (konflikt) i dig selv – at være i nuet må ikke blive en kamp. Acceptér den naturlige modstand mod nuet. Grunden til at det er blevet så moderne at ønske at leve i nuet, er fordi nuet sættes lig virkelighed.

Men men men, bliver vi lykkelige af at leve i virkeligheden? Nuet, det som bare er virkeligt her og nu, er jo rimeligt røvsygt. Det er vel derfor vi (automatisk) flygter ind i en eller anden forestilling, netop for enten at flygte fra nuet eller fordi vi netop ønsker at omskabe det. Se på små børn, som vi ynder at kalde de små sandhedsvidner, de gør det per reflex. Deres fantasi omskaber ”virkelighed” til scenarier, magiske rum, som de kan lege i. Som Freud sagde kan mennesker (især de voksne) kun klare 10 % virkelighed.

Livslykke beror på hvad vi i handling selv skaber – ikke hvad vi affinder os med. Vi bliver målt på spændvidden af forestillingen (vores fravær fra nuet): om vi har realiseret den, eller er i færd med det. Derfor spørger vi også så tit hinanden: ”hvad går du så rundt og laver?” Tænk over det! For hvad ligger der i det? I modsætning til (de buddhistiske blød)dyr har vi vesterlændinge svært ved at tilpasse os og acceptere omstændighederne (nuet) i darwinistisk forstand. At være menneske er jo at omskabe verden,  skabe ny virkelighed, nye legepladser, at være sin egen ”lykkes smed”, på godt og ondt.

__________________________

Vicomten

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Fravær frem for nærvær