Psykoterapeut Kresten Kay

Ugens artikel: Fra personlig til Vi-udvikling

Så står du her. I begyndelsen af et nyt år. Udviklet og stærk. Som et lysende individ i det moderne samfunds hektiske magtkamp. Med løsninger og svar på det perfekte liv. Med opskriften på succes på ti minutter, en guideline til fremdrift i privatlivet som i arbejdslivet. Udstyret med et væld af redskaber og teorier om det lykkelige liv og om vigtigheden af fokus på dig selv og din udvikling. Med håret i den postmoderne postkasse og føler dig mere og mere uforløst. Du har svaret, men har glemt spørgsmålet.

Du har med andre ord ramt den personlige udviklings endemål og aner så småt at dette simpelthen ikke kan være slutningen. At dette ikke er at leve lykkeligt. Men blot er at leve i en ensom tro på at lykken findes et sted derinde. Dybt i dig selv. Måske er det menneskeheden i dig der skal forløses – ikke mennesket. Det er mit håb at 2012 bringer den personlige udvikling ud af kravlegården og tager sine første vaklende skridt i den mere modne vi-udviklings verden.  

Personlig udvikling – et selvmodsigende begreb
Med et ganske kort kig på markedet for personlig udvikling, er det slående hvor kolerisk og mageløst individet forherliges. Hvordan ego’et bryder frem af metoder til at neddæmpe selv sammes magt. Indhyllet i en tåge af misforstået omsorg og higen efter den individuelle lykke. Indfedtet i østens vise ord, forvitret af individets diskurs. I den tibetanske dødebog er der intet ord for individet (kun i dårlige oversættelser) – simpelthen fordi individet er en kulturel bestemt kategori og ikke en naturgiven sandhed. Som en indisk meditationsmester engang sagde til mig ”Jeg kan ikke forstå hvorfor I vesterlændinge har så meget brug for at være alene, vi er jo alligevel altid i samhørighed”.

Den personlige udvikling er og bliver et selvmodsigende begreb – for ingen kan udvikle sig uden at påvirke mennesker omkring dem. Et bedre, og i mine øjne mere nuanceret udtryk, er Vi-udvikling.

I de sidste mange år, fra oplysningstiden igennem den industrielle revolution og frem til i dag, har individet stået som en milepæl i både den vestlige samfundsmæssige udvikling og i det der så rammende bliver kaldt for selv-udvikling. En betegnelse der er intet andet end en hyklerisk ulv i fåreklæder. Det er mit nytårsønske, at den personlige udvikling træder ud af sin barndoms sko, bliver moden og inddrager Vi’et som det væsentligste aspekt af udvikling.

Individets ukrænkelige rettigheder og menneskerettigheder ser jeg absolut som et gode. Det er væsentligt at det enkelte menneske har ret til lighed, frihed – men hvad med broderskab? Har den anden ikke ret til dit broderskab?

Vi-udviklingen omhandler at se dig selv i den anden. Omhandler at tage varer på den anden som var det dig selv – og dig selv som var det den anden. Dermed adskiller den sig fra den populistiske personlige udvikling hvor den enkeltes succes oftest står i forreste række. Fokus på fællesskab i stedet for individualisme er bestemt ikke nye toner. Adskillige mestrer fra Jesus, Buddha, Muhammed, til nyere som Dalai Lama, Meher Baba, Martinus og tænkere som Paul Ricoeur, Løgstrup og Fromm, har plæderet for det samme. Blot med andre ord.

Personlig udvikling – et tilfældigt nedslag i definitioner
Når jeg så hårdnakket påstår at en stor del af den personlige udvikling blot forherliger og styrker ego’et og det individualiserede samfund, er det blandt andet baseret på hvad der bliver lovet i den personlige udviklings navn. Eksemplificeret ved dette tilfældige uddrag fra en hjemmeside om personlig udvikling:

”Du er skabt til storhed og succes. Du er fuldstændig unik. Der har aldrig været én som dig på vores planet. Du har et utroligt og uudnyttet potentiale, der, når det bruges og udnyttes rigtigt, kan give dig alt, hvad du ønsker af livet.”

Hvilke løfter! Hvilken salig ordlyd for det sårede ego der har svært ved at finde sin plads i det postmoderne samfund. Javist – du er unik, men du er også et menneske som alle andre. Måske er du først og fremmest menneske og kun sekundært unik.

Eller hvad med denne fremstilling af personlig udvikling:

”Er du interesseret i personlig udvikling? Kunne du godt tænke dig at lære dig selv, dit indre, dit ubevidste, dine gode – og dårlige sider endnu bedre at kende. Drømmer du om at komme i en dybere dialog med dig selv, dine følelser og dit ”jeg”. Der findes rigtig mange muligheder!”

Hvor er fællesskabet? Hvor er spørgsmålet om du vil i dybere dialog med menneskeheden i dig. Hvorledes skinner menneskeheden igennem i denne fremstilling af udvikling? Det sælger måske ikke? I Hvert fald ikke nok til at den personlige udviklede underviser kan købe det lækre økologiske hus med rolig havudsigt og langt til storbyens jag, som han jo så inderligt ønsker. 

Alt denne fokus på individet kan og skal, i mine øjne, forstås i sammenhæng med den udvikling samfundet er i. En udvikling som bestemt ikke fremkalder optimisme og håb om en bedre verden i broderskab. Jeg ved at der er rigtig mange mennesker der kæmper en indædt kamp for fællesskabet. Det være sig både ved det politiske højbord, men i særdeleshed på græsrodsplan. Hvornår dukker dette fællesskab og broderskab op i den personlige udvikling? Den skimtes – javist – men er ikke toneangivende.

Elsk din næste som du elsker dig selv
Når den personlige udvikling skal træde ud af barndomsårene og imod en moden Vi-udvikling, kræver det naturligvis en forvirret teenager periode. En periode hvor du tør lade forvirring genopstå og stille spørgsmålstegn ved om det du har fået fortalt er rigtigt – og måske endda har følt har været rigtigt. Stille spørgsmålstegn ved alt det ævl og kævl om individuel lykke, veje til succes og meditation på DIN indre kerne. Lad forvirringens klare lys skinne ind i kategoriernes helvede og lad dig tvivle endnu engang. Med samme intensitet som satte dig i gang med din personlige udvikling. Lad din nysgerrighed og opmærksomhed ændre fokus og rettes mod menneskeheden i dig, i stedet for mennesket i dig.

Vi-udvikling gør dette. Lader mennesket i dig være en del, men ikke det hele. Og støtter dit fokus på både helheden og individet i dig. Giver dig ro til at lade angsten genopstå og styrke til at lade individets kræft svækkes, men ikke forsvinde.

Jesus’ vise ord om at ”Du skal elske din næste som du elsker dig selv” er stadig en fin retningslinje. Mange mennesker elsker deres næste, men elsker ikke sig selv. Igennem den personlige udvikling lærer de at de SKAL elske sig selv – men hopper direkte i den modsatte grøft og elsker kun sig selv. Eller i hvert fald sig selv før alle andre. Vi-udvikling er balancen hvor du både elsker dig selv og din næste. Og elsker dig i din næste, som din næste i dig. Elsker menneskeheden og ikke blot mennesket.

Lad de gode forældre i dig komme til orde
Ved at anerkende at din udvikling altid vil påvirke andre og at dette OGSÅ er dit ansvar, er du langt på vej. Ved at anerkende at verden ikke giver dig det du ønsker, men det menneskeheden i dig har behov for. Ved at se igennem den personlige udviklings barnlige øjne og skimte den voksne Vi-udviklings verden i stedet for den store disk med bland-selv slik foran dig. Ved at tage det barnlige jeg i hånden, tage vare om angsten og give menneskeheden i dig lov til at vise vejen frem. Dit jeg ved hvad det vil have, men kun menneskeheden i dig ved hvad dit jeg har godt af at få. Som de omsorgsfulde forældre der kan sige nej til sit barn og alligevel stråle af kærlighed og visdom. Netop fordi de ved hvad der er bedst for barnet og ikke lader barnet bestemme alting selv. Lige sådan må du lade menneskeheden tage mennesket i dig i hånden, give mennesket lov til at føle angst igen og træde ind i den voksne menneskeheds rækker.

De gode forældre anerkender barnets behov, men siger alligevel nej til det fem-årige barn der, tre minutter før aftensmad, står foran fryseren og skriger efter en is. De ved at barnet har bedst af at få den næringsrigtige aftensmad og ikke den selvlysende is fuld af e-numre og tilsætningsstoffer. På samme måde må menneskeheden i dig sige nej til mennesket, når det står foran det postmoderne samfunds scenarie af kurser og veje i den personlige udvikling. Kurser, selvhjælpsbøger og markedsøkonomisk tænkning der er fuld af tilsætningsstoffer, e-numre og phthalater, men ikke rummer den næring som menneskeheden med sikkerhed ved, at der er til mennesket om tre minutter. Pas på du ikke bliver for mæt inden.

Alt godt
Kresten Kay
Psykoterapeut MPF og fast artikelskribent på levlykkeligt.dk

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Det er helheden vi skal have med nu .....i den Nye TID Jesus’ vise ord om at ”Du skal elske din næste som du elsker dig selv” Ja ..jeg var til et foredrag med et medie Gregory Possman med bl.a Ærkeenglen Michael.! han fortæller noget af det vigtigste lige nu er at værdsætte ,elske og tilgive sig selv sig .Gøre noget helt nyt for sig selv der viser at vi både værdsætter og elsker os selv Ligeså meget vigtigt ..noget så `banalt (`når der skrives om alt det andet )..få sine gemte låste følelser SKREGET ud ... Der er både bevidste /ubevidste følelser . Jeg har set en bluse til 2500kr ...jeg ser normalt aldrig efter tøj, det er meget sjældent jeg ser noget jeg virkelig ønsker, men lige denne bluse ..MEN prisen !.. I dag Kresten cykler jeg til Horsens og køber blusen ..hvor jeg dog glæder mig.Jeg er så taknemmelig fordi jeg hørte foredraget

SÅDAN!
Meget god og inspirerende læsning. Jeg kan mærke befrielsens lettelse i årerne, når vi snakker om Vi-udvikling. Men kan du give et eksempel på, hvordan man nærer menneskeheden? Og skal vi ikke lære at nære os selv,før vi kan nære andre? Og behøver det ene udelukke det andet?

Kære Sara,

Tak for din kommentar - det glæder mig at du kan lide mit indlæg.

Håber blusen er pengene værd :-)

God weekend

Kresten

Kære Søren

Tænkte nok at du kunne lide indlægget :-)

Kære Mærk Dit Liv,

Tak for kommentar og spørgsmål.

Jeg tror bestemt ikke at det er enten/eller - men både og. At mennesket og menneskeheden i dig kan leve side om side i fred og ro. Naturligvis skal vi nære os selv... som første skridt på vejen. Men stop ikke her - lad udvikling gå videre. Velvidende at dine personlige behov godt kan sættes til side i menneskehedens tegn uden at du som menneske lider under det. Som barnet der ikke får sin is, men får god nærringsrigtig mad. Også en is engang imellem :-)

Eksempler er fra mine egne oplevelser. Når jeg går fra et møde med et andet menneske og opdager at jeg ikke har mistet noget ved at give af mig selv. Tværtimod. Når jeg erkender glæden ved at give OG ved at modtage. Når mit menneske bliver sat i parentes og menneskeheden tager over. Når jeg oplever at det ikke er mine behov der styrer, ikke er mit behov for min plads, min succes, mine penge, mine kvaliteter eller evner der har kontrollen. Der hvor jeg kan udfolde mig fri for dette pres og denne kamp om anerkendelse og accept. Hvor disse ikke er glemte, men snarere en levn fra fortiden.

Jeg har skrevet mere om det her

Alt godt

Kresten

Hej Kresten

Jeg er fuldstændig enig. Lad os komme frem mod noget Vi-hed. Kan godt lide dine eksempler med barnet og menneskeheden. Jeg forbinder dog menneskeheden med et navn på den generelle, fysiske menneskehed. Et begreb. Jeg ville nok kalde det menneskeligheden. De herlige ord. Dem kan vi altid diskutere ...

Men jo, man kan godt udvikle sig alene i sin egen lille udviklingshule og gøre alle de rigtige ting, læse bøger, dyrke yoga, spise sundt, opfinde sit eget lille udviklingsimperium. Men når man kan handle på det, forbedre sin kontakt til andre, sker der noget. Når man kan være her samtidig med at være tæt på, åben og modtagende over for mennesker - ikke mindst de nære - rykker man på udviklingsvejen.

Udvikling sker i kontakt.

Mange hilsener
Alice

Skøn, skøn artikel. Tak for den Kresten.

Ingen er en ø.

Som jeg ser det, så bliver vi netop først os "selv", når vi forstår, at vi er "en del af". Vi spejler os i hinanden; livet er en stor projektion. Vi er intet uden andre, for de viser os, hvem vi er. Og omvendt.

Men vi svinger også i et evigt eksistentielt dilemma mellem at være alene og sammen med. Og det er som om, at al denne fokus på at nå det unikke har fået pendulet til at svinge mere mod ensomhed. Vi bliver ikke ensomme i så stor stil i disse år, fordi vi er anderledes, men fordi vi tror, vi er og skal være anderledes. Dybest set. Fordi vi glemmer fællesheden, som du så fint pointerer.

Vi har vores unikke ting, som vi bidrager til det store billede med. Vi passer ind i et stort puslespil som små, men vigtige brikker. Og ingen kan undværes. Det er forskellige brikker, og der er nuanceforskelle, men det er stadig kun brikker af noget, der er større. Når hver brik ved det, bliver det store puslespil så meget smukkere... tror jeg.

Kh Charlotte

Hvor kan man komme til foredrag med Gregory Possman ? ;-)

Den enhed, det "vi" som menneskeheden er født ud af, mener jeg er et andet "vi" end det, menneskeheden engang igen vil forsvinde ind i. Mellem det første og det andet ligger et udviklet "jeg".

 

Den udviklingsproces, mennesket er i gang med, og som har fokus på at lære sit "jeg", sin personlighed at kende, er et vigtigt og nødvendigt skridt i erkendelsen og transformationen af det "vi", der engang ikke levnede jeget nogen plads til selvstændigt udtryk. For mig at se er der ingen grund til hverken at underkende eller nedgøre den vigtige proces, som for langt hovedparten af menneskeheden langtfra er tilendebragt, omend jeg ikke vil afvise, at der kan være enkelte der er nået til vejs ende, og derfor lidt utålmodigt står og tripper for at komme videre.

 

 Nej, personlig udvikling er ikke endemålet. Det er en fase i en større udviklings- og erkendelsesproces, og den fase skal i fred og med fuld anerkendelse have sit rum og sit udtryk, sin tid. 

Kære Birgitte,

Tak for din kommentar.

Som dig, mener jeg at det er et andet 'vi' der kommer - et mere bevidst vi. Om dette så er endemålet kan jeg ikke sige noget om. Tror det ikke.

Jeg er nu heller ikke ude på at negligere den personlige udvikling, men nuancere den. Årsagen hertil er først og fremmest at den personlige udvikling i mine øjne forherliges og ophøjes til sandhed om mennesket.

Jeg vil ikke gøre mig klog på om hovedparten er det ene eller det andet sted. Det er jo blot gætteri og jeg vil ikke gøre mig til dommer. Men jeg mener at der er brug for en stemme der taler om andet og mere en individet som endemål. Det er jo så ensomt.

Anerkendelse og rum er fint - som et stoppested på vejen. For at komme videre er motivation, refleksion og nysgerrighed væsentlige parametre - det er min holdning.

Alt godt

Kresten

Kære Alice,

Som altid en god kommentar fra dig :-) - tak.

Når du taler om kontakt, kommer jeg til at tænke på Gurdjieff og hans pointering af at mennesket ikke kan overleve et eneste sekund uden indtryk og dermed kontakt. Vi kan klare os uden mad, vand og luft i et stykke tid - men ikke uden indtryk.

Vi er vel altid i kontakt, spørgsmålet er blot om vi er denne kontakt bevidst.

Alt godt

Kresten

Kære Charlotte,

Vi er (også) ensomme fordi vi tror vi skal være anderledes. Meget inspirerende refleksion. Den tager jeg med mig - tak!

I mine øjne handler det om samarbejde og integritet. Om at hvis vi samarbejder over evne bliver vi ensomme fordi vi mister os selv, hvis vi kun koncentrerer os om vores integritet bliver vi ensomme fordi vi ikke kan mærke fællesskabet. Når integritet og samarbejde balanceres kan ensomheden udholdes - ikke udryddes - det er i hvert fald min erfaring.

Alt godt

Kresten

Hvor er det fedt, befriende og dejligt at læse kommentarene. For jeg kan spore en genkendelighed i stort set dem alle. Et dybt ønske om, en tro på, og sikkert også en oplevelse af, at der eksisterer et andet fundament for fællesskab iblandt mennesker, der går på tværs af kendte grænser.

Men jeg mærker også stærke modstridende kræfter, der hindrer at denne vi-hed (for nu at kalde den noget) kommer til udtryk. Sekterisme, overtro, godtroenhed, naivitet og frelsthed er blot nogle af de prædikater et sådan udtryk risikerer at få påhæftet. Spørgsmålet er hvordan man (vi) håndterer denne modstand? Og ved nærmere eftertanke kan en mindful tilgang måske være behjælpelig. Lad den være, og undgå at kæmpe imod den. Både den indre og ydre modstand, men i stedet hvile i sikker forvisning om, at der er rigtig mange andre end en selv, der deler troen på at der er en mulig vej ud af vildnisset. I det stille holde en lygte op for andre, uden at gøre forsøg på at overbevise eller argumentere, men vedvarende selv blive ved med at følge retningen... I ensomhed. :o)

Kære Søren,

Jeg finder det også meget befriende. Og det gør faktisk ensomheden mindre :-)

Om mindfulness er vejen, vil jeg ikke afvise. Men der er nok mange veje. Overbevise nej - argumentere JA. Jeg tror meningsudvekslinger er en del af vejen. Med ydmyghed, så den enkelte ikke har ret til sandheden. Argumentationer der ikke er afvisende for den andens standpunkt og åben overfor nye vinkler.

Alt godt

Kresten

Hej Gurly

Jeg var til foredrag på væksthøjskolen i Ginnerup

Her er deres hjemmeside ok

www.vaeksthojskolen.dk

De bedste ønsker
Sara

Rigtig dejlig artikel Kresten og så vigtigt et budskab. Kender du til Otto Scharmers teori U? Det er netop et forsøg på at få verden til at opdage samhørigheden ;o) Tak for stor inspiration.

Kære Flora,

Tak for dine ord. Det glæder mig at der er så mange der kan se vigtigheden i samhørighed fremfor individualisme.

Jeg har hørt om teori U, men må indrømme at jeg ikke kender nærmere til hverken den eller Scharmer - det må jeg jo se at gøre bod på.

Alt godt

Kresten

 

Personlig udvikling - optimeringshelvedet. Læs med på Levlykkeligt.dk