Skal man være vegetar for at dyrke yoga?

Nej. Men det hjælper.

Lad bøfferne blive på koens mås, og bliv smidig som en kat.


Vær god mod dyrene og få fred i sindet

Men er det for at få smidigie haser at mange yogier vælger at blive vegetar, veganer el.lign? Næ, faktisk er en yogisk diæt uden kød i højere grad baseret på etiske og miljømæssige hensyn. Yoga er jo meget mere og andet end at få begge ben på nakken. Yoga handler om at stllne sindet og finde fred indeni som mange også oplever på Yoga retreat . "Ahimsa" er et centralt begreb i yogafilosofien og betyder ikke-skade eller ikke-vold både mod dig selv og andre levende væsener.

For mange betyder det at leve i pagt med naturen, og dermed ikke dræbe dyr for at få mad på tallerkenen, eller belaste miljøet med en markante ekstra mængde CO2, der udledes ved at producere kød fremfor vegetabilsk føde.

Verdensfreden starter med en god fordøjelse

I mit tilfælde blev jeg vegetar for at redde mit eget helbred. Med andre ord valgte jeg først og fremmest at overholde "ahimsa" i forhold til mig selv. Jeg oplevede at når jeg spiste mindre kød, hjalp det på mine kroniske mavesmerter og forstoppelse, og alle der har prøvet at være forstoppet ved at der er en direkte sammenhæng mellem fordøjelse og hurmør. Derfor havde det også en bemærkelsesværdig positiv effekt på mine omgivelser.

Men det var ikke alt. Det betød også at mine led- og muskelsmerter forsvandt. I det hele taget føltes min krop mere let og medgørlig, og mine fødder var ikke længere lysår væk fra mine hænder i "padhastasana" (hænder-til-fødder eller stående foroverbøjning).

Og når smerter i kroppen forsvinder, er det trodsalt lidt nemmere at sætte sig ned og øve sig i at meditere. Tja, faktisk er hele formålet med de fysiske yogaøvelser at gøre kroppen sund og rask, så smerter ikke distrahere og skaber uro i sindet. Smart, ik'?

Grumpy food = grumpy body
Happy food = happy body

Nu, mange år senere, har jeg fundet ud af årsagen, og at det ikke kun er kød, som gør kroppen sur og umedgørlig. Forklaringen skal findes i pH-balancen. Kroppens naturlige syre-base balance er lettere basisk, dvs. over 7 i pH-værdi.

Hvis vi spiser overvejende "sur" mad, får vi altså en "sur" krop. Når kroppen ikke kan nå at udskille affaldsstofferne i form af urinsyre m.m. lagrer den det bl.a. i bindevævet, som fx. er kroppens sener og ledbånd, samt den hinde, der ligger rundt om hver muskel.

Kroppen gør altså hvad den kan for at beskytte de vitale organer, ved at kapsle affaldsstofferne inde i bindevævet. Og det giver sig til udslag som ømme og stive muskler og led.

Syre-Base diæt

Madvarer, som virker syredannende, er fx: kød, sukker, hvidt brød og andre raffinerede fødevarer. Kylling og fisk er knapt så syredannende, som okse og svinekød.

Basiske fødevarer, som gør kroppen glad, er fx. grønne grøntsager (spinat, broccoli, bladselleri, kål, agurk, salat), avocado, tomat, tang, tofu, citron, oliven- og hørfrøolie, mandler, linser og bønner.

Frugter er pga. det høje sukkerindhold også syredannende, men naturligvis et bedre alternativ end fx. syntetisk slik.

Derfor, lad bøfferne blive på koens mås, hvis du vil være smidig som en kat, og ikke mindst blive fredfyldt indeni :)

God fornøjelse

Brit Mølgaard

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vegetar - for at dyrke yoga? Læs med på Levlykkeligt.dk