Er uddannelsen til psykoterapeut ikke bare psykologistudiet light?

NEJ. At studere til psykolog og til psykoterapeut er to forskellige ting.

Ved universitetsstudiet til psykolog er teori i hovedsædet og der er intet krav til egenterapi. Modsat ser det ud for psykoterapeuter hvor praksis er i hovedsædet og erfaring med BÅDE klientrollen og terapeutrollen spiller ind. Af den simple årsag at ”man skal have været der selv” for bedre at være i stand til at hjælpe andre.

De allerfleste terapeutiske uddannelser har et højt krav til egenterapi. Eller sagt med andre ord – at du har prøvet at sidde i klientstolen selv. Ikke bare en gang – men mange gange.

Helt konkret og bogstaveligt ser kravet til egenterapi således ud:


Fakta om egenterapi

Psykoterapeut 4-årig efteruddannelse:       250 timers egenterapi

 

Cand.psych uddannelsen 5 år:                   0 timers egenterapi

 

Aut. psykolog videreuddannelse 2år:          0 timers egenterapi

 

Autoriserede psykologer praktik:                80 timers egenterapi

 

Psykiater:                                                0 timers egenterapi                

 

Psykiater grunduddannelse i terapi:            0 timers egenterapi

 

Psykiater specialist i terapi:                       60 timers egenterapi

 


Således er en terapeutisk uddannelse overordentlig mere grundig i forhold til praksis end uddannelsen til psykolog. Hvorfor mange psykologer og psykiatere uddanner sig til psykoterapeuter efter endt studie.

Som tallene viser, er en terapeutisk uddannelse i ligeså høj grad en personlig udvikling som en målrettet uddannelse mod at arbejde som terapeut. Derfor er der mange der tager uddannelsen for den personlige udviklings skyld og ikke med terapeutisk arbejde som fokus. At de selv samme så efter fire år måske har lyst og mod til at arbejde med terapi er jo en anden sag.  

Der er derfor mange gode grunde til at læse til psykoterapeut, endsige opsøge en psykoterapeut i stedet for psykolog. Intet ondt om psykologer - de kan være meget dygtigt og værdifulde. Men psykoterapeuter er de altså ikke før end de har taget denne uddannelse.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Først vil jeg sige at der i alle faggrupper findes gode og mindre gode fagudøvere. Derefter vil jeg rette op en lille misforståelse, og viser til min egen profession.

Jeg er psykolog, og specialist i klinisk børnepsykolog. Kravet til egenterapi frem til autoritation er som du skriver 80 timer, kravet til egenterapi under specialicering er 40 timer. Psykologen skal i tillæg modtage minimum 200 timer supervision i; udredning, psykoterapeutiske forløb, konsultation og supervision af andre faggrupper, og udover de metodiske færdigheter i det kliniske psykologiske arbejde skal kontaktforholdet mellem klient og psykolog inddrages i supervisionen. Den teoretiske del af specialistuddannelsen består af 360 timer

De centrale arbejdsområder er; udredning og undersøgelser, formidling af psykologisk viden, supervision af andre faggrupper, tilrettelæggelse og supervisonsforløb af interventionsforløb, og psykoterapeutiske forløb.

Så, jo Karsten Kay, jeg kan også kalde mig psykoterapeut, som forøvrig ikke er en beskyttet tittel.

Jeg ønsker dig en god dag :)

De bedste hilsner fra Kit

 

Kære Kit,

Tak for dit svar og opklaring på diverse tal.

Så vidt jeg kan se er de tal jeg har skrevet ganske korrekte. Supervison er ikke medtaget - men eksempelvis uddannelsen på Psykoterapeutisk Institut indholder udover egenterapi også omkring 250 timer supervision. Dertil kommer naturligvis mange timers teori.

Jeg er bestemt ikke ude på at underkende psykologer og deres faglighed (har selv en kandidat i psykologi - dog fra RUC) men snarere at der er forskel på de to uddannelser - psykoterapeut og psykolog.

Ganske rigtigt - alle kan kalde sig psykoterapeuter - også dig. MEN du må ikke reklamere med at du har taget en terapeutisk uddannelse, men mindre du har. Og psykoterapeut MPF (medlem af dansk psykoterapeutforening) er beskyttet for medlemmer og der er en del krav til hvad din uddannelse skal indeholde af både egenterapi, supervision og teori før du kan blive medlem. Samt at du skal have minimum en mellemlang vidergående uddannelse af medmenneskelig karakter. Kravet til egenterapi for optagelse i psykoterapeutforeningen er mindst 150 timer - et tal som dine udregninger altså ikke vil komme op på trods de ekstra 40 timer.

Jeg ser dog helst at de to faggrupper kan samarbejde og udnytte hinandens kompetencer og faglighed - så det ikke bliver en konkurrence. Og at den terapeutiske uddannelse ikke bliver anset som psykologlight - for det er den ikke. Psykologer kan et - terapeuter noget andet.

Bundlinjen må være at psykoterapeuter med en reel terapeutisk uddannelse har væsentlig flere timer i egenterapi end psykologer. Dette ser jeg bestemt ikke som et problem, men blot en nuancering af hvad de forskellige faggrupper kan og har af uddannelsesmæssig baggrund.

Ja, vi er to meget forskellige faggrupper, og egenterapi er vigtig, selvom jeg ikke helt ser forskellen mellem 80 + 40, og 150, men det kan være de 30 timer ekstra er det der skal til. Og, en lille precisering - de tal jeg har presenteret er tal fra specialiceringen (tager minimum 5 år), i tillæg kommer tal fra selve uddannelsen på 6.5 år (Universitetet i Oslo).

N.B Har du lest den forskning der peger på at egenterapi ikke nødvendigvis fører frem til bedre terapeuter??

De bedste hilsner fra Kit

P.s jeg samarbejder hver uge med dygtige psykoterapeuter :)

 

Kære Kit,

Uddannelsen til psykolog i Norge er også temmelig anderledes skruet sammen end i Danmark. Bedre, hvis du spørger mig!

Jeg tror nu heller ikke at egenterapi nødvendigvis skaber en bedre terapeut – med det skader nok ikke. Den undersøgelse du hentyder til kender jeg ikke til. Du må meget gerne lige sende mig en henvisning så jeg kan læse mere.

På Psykoterapeutisk Institut har vi adskillige psykologer ansat som undervisere. Så her er samarbejdet mellem psykoterapeuter og psykologer ganske naturligt og givende. Så vi samarbejder også med dygtige psykologer :-)

 

Hej Studievejleder 

Pludselig kom jeg på at du har bedt mig om referenser på påstanden; egenterapapi gir nødvendigvis ikke bedre terapeuter. Forskningen kan læses i 'Handbook of Psychotherapy" Bergin and Garfield. Fra side 229-269 kan du læse artikelen 'Therapist variables' Beutler, Machalo. Neufelde. På side 238 står det 'personal therapy do nor yield results that can be comfortably interpreted either as support for or ecidence against its importance for therapist efficacy'. Håndbogen er 4. oplag, jeg tror den 5. er på markedet. Bogen kan være god for instituttet, og måske vil du gerne at den indgår som en del af jeres teoretiske grundlag? 

God dag til dig

De bedste hilsner fra Kit

Psykoterapeut eller psykolog - hvad er forskellen på uddannelsen? Læs mere