Sæt ord på din skam - og føl dig mere fri.

Skam har været i fokus hos mig i denne uge – jeg er i gang med uddannelsen til Shadow Facilitator, og skam har været temaet i denne uge. Jeg er blevet virkelig slået af, hvor meget skammen fylder, og jeg ved, at jeg ikke er den eneste.

Skammen har mange ansigter, og er blevet skabt gennem vores opvækst med familie, skole, venner og alle de sammenhænge, vi ellers har været en del af. Skammen repræsenterer alt det, vi ikke vil være og i øvrigt synes er forkert og grimt – enten ved os selv eller andre.

Skammen danner alle vores mange skygger, og skyggerne er dem, vi reagerer på hos alle andre, fordi vi enten ikke vil erkende, at vi selv er netop det eller fordi vi ikke har tilladt os selv at være det. I skammen ligger så meget styrke gemt – vores forsøg på at skjule os selv, fordi vi skammer os, tager vores energi og styrke. Det er nemlig sådan, at det vi ikke har kontrol over, kommer til at kontrollere os. Og sådan er det i høj grad med vores skygger, fordi de i meget høj grad er ubevidste, indtil vi laver en aftale med os selv om, at vi vil kigge på det og arbejde i dybden med det.

Noget af det, der er blevet meget tydeligt og bevidst for mig i denne uge, er, at jeg har så meget af mit professionelle liv hængt op på skam, hvilket er en meget indlysende grund til, at jeg ikke for alvor er sprunget ud med alle de ting, jeg drømmer om at gøre og være. Jeg skammer mig over at fylde og tage min plads – det betyder ikke, at jeg ikke gør det, men en stemme i mit hoved fortæller mig efterfølgende, at det var forkert, dvs jeg skammer mig. Jeg kommer til at fylde, for en del af mig kan slet ikke lade være, men det er ikke helt i orden – så derfor skammer jeg mig efterfølgende, hvis jeg har talt for meget eller grinet for højt! Hvis ikke man føler, at man må fylde, så tager man ikke sin plads i livet – man giver tværtimod pladsen til nogle andre.

En anden skam jeg i denne uge har identificeret, er skammen over at være en fiasko/at fejle. Jeg kan ikke acceptere, at jeg fejler og dermed i visse sammenhænge kan være en fiasko. Fiasko er et hårdt og voldsomt ord, men det er den følelse, der skabes indeni. Da jeg bærer denne skam med mig, betyder det, at jeg har meget svært ved at springe ud i nye ting, som jeg endnu ikke ved, om jeg kan eller vil få succes med. Jeg skal ligesom have en vis tro på, at det er noget, jeg kan.
Hvis jeg lader være med at springe ud i det, er det kun mig, der ved, at jeg er en fiasko, men springer jeg ud i det og ender med at fejle, så ved alle, at jeg er en fiasko. Med mit rationelle sind ved jeg udmærket godt, at det dels er helt i orden at fejle og at alle fejler.

Det er ikke nok bare at identificere sine skygger, selvom det er et meget vigtigt skridt og forudsætningen for alt det andet. Vi må også forpligte os til at skabe ændring og dermed handle på indsigten og erkendelsen om os selv. SÅ… i denne uge har jeg selvfølgelig også forpligtet mig til – overfor mig selv og den lille gruppe, jeg er en del af – at handle på skammen.  
Jeg vil gerne dele med jer, at jeg netop har forpligtet mig til at sætte et foredrag/webinar på benene, hvor jeg vil tale om det, jeg brænder for og synes giver mening i et liv fyldt med glæde og selvværd. Jeg vil også gerne tilstå, at det er voldsomt angstprovokerende, men jeg ved, at det er fordi, det er virkelig vigtigt for mig det her. Jeg vil så gerne lykkes med det, men jeg ved også, at det ikke kommer til at ske med det samme… det kræver øvelse og bevidst arbejde. Det, der driver mig, er, at jeg virkelig føler, at jeg har noget på sinde og gerne vil give noget videre.

Sæt skammen fri – når du gør det, frisætter du også en enorm mængde styrke, energi og glæde. Og selvom jeg ikke har frisat netop denne skam endnu, så mærker jeg en ny energi i kroppen, fordi jeg anerkender og rummer den som en del af mig, i stedet for at flygte fra den og fordømme andre for den.  

Det vigtigste at forstå, når du arbejder med din egen skam, er, at alle føler skam, og noget af det vigtigste du kan gøre, er, at italesætte den, for så mister den sin styrke og sit tag i dig. Sæt ord på det, du skammer dig over, så er du med til at nedbryde tabuer og skabe sand forvandling i både dit eget og andres liv.

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sæt ord på din skam - og føl dig mere fri.