Hvad er du værd?

Hvis dit selvværd er lavt, frygter du sikkert, at andre skal se, hvem du virkelig er... i nogle tilfælde ved du måske ikke engang, hvem du er og hvad du har lyst til eller brug for. 

Du har i alt for lang tid forsøgt at være én, du ikke er, fordi du har "lært" via din barndom og ungdom, at du skulle være på en speciel måde, for at blive elsket.

Jo længere tid du har forsøgt at være en anden, end den du i virkeligheden er, jo sværere er det at mærke dig selv og vide, hvad det er, du har brug for. Du er bange for, at miste dem, du elsker og gør derfor alt for, at de skal elske dig - ved at blive den, du tror, de vil have dig til at være. 

Et vigtigt skridt ud af det lave selvværd er, at du øver dig i at mærke, hvad DU har lyst til i en given situation. Når du kan mærke, at du tænker mere på, hvad andre vil synes end hvad du har lyst til eller brug for i en konkret situation, er det vigtigt, at du stopper op og mærker efter. Bliver du spurgt om din mening, kan det være en god ide, at du beder om betænkningstid, så du kan nå at mærke efter, og finde ud af, hvad du skal svare. 

Hvis det er nære venner eller en i din familie, kan de reagere ved at blive fornærmede eller synes, at du er underlig, men tillad dem at være det og overbevis dig selv om, at du er okay, og at dine følelser og behov er helt i orden. 

Hvis du har svært ved at mærke, hvad DU har lyst til, vil jeg anbefale dig, at sætte dig i fuldstændig ro, tage kontakt til dit hjerte eller din mave (alt efter hvor du fornemmer, at svaret må være at finde hos dig). Svaret findes i dig - du har bare ignoreret svarene i så lang tid, at du skal lære dem at kende på ny. 
Spørg denne del af dig: "Er dette hvad jeg skal gøre?" (mærk efter) eller "Er dette, hvad jeg skal gøre?" (mærk efter). Det er ikke sikkert, at det lykkes første gang, men vis denne del af dig selv, at det betyder noget, og med tålmodighed med dig selv, vil svarene begynde at komme.

Når du værdsætter dig selv og dine behov og følelser, vil andre også begynde at gøre det. Du vil ændre adfærd, og du vil begynde at sige fra og til, når det er rigtigt for dig. Dermed viser du også andre, at du værdsætter dig selv, så de er nødt til at gøre det samme.

Værdsæt dig selv - du er værdifuld, som du er (og ikke for det, du gør).
Hvor meget værdi tillægger du dig selv og hvordan tillader du med din adfærd, at andre behandler dig? 
 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvværdet er lavt når frygter at andre skal se hvem du virkelig er