Sundt selvværd og sunde grænser

Problemer med sunde grænser er ofte nært forbundet med at have problemer på flere andre psykologiske kerneområder – såsom problemer med selvværdet eller problemer med at passe ordentligt på os selv. I praksis betyder det at hvis vi vil blive bedre til at have sunde grænser kan det være en god idé også at bruge noget tid på at se på hvordan det står til med os på nogle af de andre kerneområder.

Den amerikanske pioner indenfor mental sundhed og sunde grænser Pia Mellody har iagttaget at både voksne og børn i de fleste familier i større eller mindre grad har problemer på et eller flere af fem kerneområder:

1) Problemer med selvværdet
2) Problemer med at have sunde grænser
3) Problemer med at eje deres egen virkelighed (deres tanker, følelser, krop, adfærd, mm.)
4) Problemer med at passe på deres behov og ønsker
5) Problemer med at udtrykke deres virkelighed på en balanceret måde (f.eks. sort-hvid tænkning)

En ting som er gået op for mig med årene er at problemer med at have sunde grænser ofte er forbundet med at have problemer på et eller flere af de andre kerneområder. For eksempel:

1) Problemer med selvværdet
Folk der har problemer med at have sunde grænser har ofte også problemer med selvværdet. Hvis de har højt selvværd – forstået på den måde at de føler sig bedre end andre (en-over) - kan de have tendens til at overskride andres grænser. F.eks. ved at tro at de ved hvad der er bedst for andre og fortælle dem hvordan de burde leve deres liv. Hvis de har lavt selvværd – forstået på den måde at de føler sig mindre værd end andre (en-under) - kan de have tendens til at have svært ved at passe på sig selv når andre overskrider deres grænser (for de andre har jo ret og ved bedst).

3) Problemer med at eje deres egen virkelighed (deres tanker, følelser, krop, adfærd, mm.)
Folk der har problemer med at have sunde grænser har ofte også problemer med at eje deres egen virkelighed, måden deres liv virkelig er på. For en vigtig del af spørgsmålet når vi taler om sunde grænser er – sunde grænser omkring hvad? Sunde grænser omkring den du er selvfølgelig. Sunde grænser omkring dine værdier og din måde at anskue tingene på, omkring måden du lever dit liv på. Men hvis du ikke selv anerkender og respekterer din egen virkelighed, ja så er det selvfølgelig svært at sætte sunde grænser og bede andre om at respektere din virkelighed!

4) Problemer med at passe på deres behov og ønsker
En vigtig del af at være psykologisk moden er at være i kontakt med vores behov og ønsker - og i forhold til det være i stand til at bede om det vi vil have og sige nej tak til det vi ikke vil have. Folk der har problemer med at have sunde grænser har typisk også problemer med at passe på deres behov og ønsker på en god måde. Hvis de er ”overafhængige” af andre, hvis de lægger alt ansvaret for at få opfyldt deres behov og ønsker over på andre, kan det komme til udtryk i at de overskrider andres grænser i et forsøg på at få deres behov og ønsker opfyldt. Hvis de derimod er ”anti-afhængige” af andre, hvis de aldrig beder andre om hjælp med at få deres behov og ønsker opfyldt, kan det bunde i at deres grænser er blevet overskredet og de ikke har kunnet finde ud af at passe ordentligt på sig selv. Og som en forsvarsmekanisme er de derfor blevet ”anti-afhængige”. De beder aldrig andre om hjælp og støtte og prøver at gøre alt selv. Fordi de forbinder det at bede andre om hjælp og støtte med at gøre sig sårbare og få deres grænser overskredet. Og det kan være meget skræmmende hvis man ikke har sunde grænser.

5) Problemer med at udtrykke deres virkelighed på en balanceret måde (f.eks. sort-hvid tænkning)
Folk der har problemer med at have sunde grænser har ofte også problemer med at opleve og udtrykke deres virkelighed på en balanceret måde. De har meget sort-hvid tænkning omkring relationer. Hvis den anden siger nej til det de beder om eller sætter en sund grænse kan det være meget angstprovokerende for dem. De kan se det som en afvisning af selve deres person. De kan have katastrofetanker og følelser af forladthed, hjælpeløshed og mangel på kontrol.

Så hvad kan vi bruge denne forståelse til? Hvis vi kan se at der er en forbindelse mellem at have problemer med at have sunde grænser og det at have problemer på et eller flere af de andre kerneområder, ja så kan vi også bedre forstå hvordan vi kan blive bedre til at have sunde grænser. Det kan vi – ikke kun ved at arbejde på at have sunde grænser – men også ved at arbejde på at have f.eks. mere sundt selvværd eller ved at blive bedre til at passe på vores behov og ønsker på en sund måde. For de forskellige områder er indbyrdes forbundne og støtter hinanden. Jo mere sundt selvværd du har, jo bedre du bliver til at se at alle har lige meget værdi, jo nemmere vil det også være for dig at have sunde grænser. Jo mere i kontakt du kommer med og respekterer din egen virkelighed, jo nemmere vil det også være for dig at have sunde grænser. Og så videre. Så hvis du vil blive bedre til at have sunde grænser kan det være til stor hjælp også at bruge noget tid på at se på og arbejde med de andre kerneområder.

Denne artikel er introduktionen til en artikelserie om de fem kerneområder.

Artiklerne er min fortolkning og videreudvikling af Pia Mellodys pioner arbejde med de fem kerneområder (selvværd, grænser, virkelighed, behov og ønsker, mådehold).

Klik nedenfor for at læse de andre artikler:

Har du sundt selvværd?

Ejer og rummer du din virkelighed?

Har du et sundt forhold til dine behov og ønsker?

Er du ekstrem eller moderat i din tankegang?Tim Ray

Forfatter, underviser og facilitator
www.beamteam.com

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sundt selvværd og sunde grænser. Tim Ray på Levlykkeligt.dk