At overskride andres grænser er en slags ”storhedsvanvid”

Hvorfor overskrider andre nogle gange vores grænser? Hvorfor overskrider vi nogle gange andres grænser? Hvad bunder den slags adfærd egentlig i? Hvis du ser nærmere på det vil du se at når vi overskrider andres grænser, f.eks. ved at fortælle dem hvordan de burde leve deres liv, så indtager vi (som regel ubevidst) en ”en-over” position, hvor vi hæver os over den anden og sætter den anden i en ”en-under” position. For eksempel:

- Når du giver den anden råd hvis den anden ikke har bedt om dit råd. Når du gør det sætter du dig i en ”en-over” position og siger at den anden har et problem uden at have tjekket om den anden ser det sådan. Og du fortæller den anden hvordan han eller hun skal løse sit problem. En-over.

- Når du fortæller den anden hvad han eller hun tænker, eller hvad den andens motivationer og bevæggrunde er. Når du gør det sætter du dig i en ”en-over” position og siger at du ved mere om personens indre liv end personen selv. En-over.

- Når du siger at den andens måde at leve sit liv på er ”forkert” (mærkelig, underlig, langt ude). Når du gør det sætter du dig i en ”en-over” position og siger at du ved hvad der er den ”rigtige” og ”forkerte” måde at leve sit liv på, at din måde at leve dit liv på er ”rigtig”, mens den andens måde at leve sit liv på er ”forkert”. Du gør dig til dommer over andre. En-over.

- Når du taler sarkastisk eller nedsættende til den anden. Når du taler sarkastisk til en anden sætter du dig selv (under dække af humor) i en ”en-over” position. En-over.

Og sådan er de fleste grænseoverskridelser et udtryk for at sætte sig i en en-over position og sætte den anden i en en-under position. Man kan sige at de fleste grænseoverskridelser er udtryk for en slags ”storhedsvanvid”. Eller som Byron Katie siger ”Who needs God when we have you!”

Så hvorfor gør vi det? Som de fleste uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre er ”en over” positionen (og ”en-under” positionen) noget vi lærer i barndommen (selvfølgelig helt ubevidst). Det kan der være forskellige årsager til. For eksempel at forældrene forguder barnet og giver det et urealistisk syn på sig selv i forhold til andre. At barnet er ”bedre” og ”ved bedre” end andre. Eller hvis en af forældrene er fysisk og/eller psykisk syg og barnet bliver dets forsørger, ja så kan det give barnet en falsk følelse af kraft og kontrol. Og sådan kan der være mange andre variationer af årsager fra barndommen. Men uanset hvad der er den oprindelige årsag til barnets urealistiske overvurdering af sig selv kan resultatet være det samme – at vi lærer et uhensigtsmæssigt mønster med at sætte os selv i en ”en-over” position og den anden i en ”en-under” position. Og det kan have meget destruktive konsekvenser for vores relationer.

Et meget sjovt tankeeksperiment er at tænke på nogle af de mennesker du kender. Og så spørge dig selv hvad hans eller hendes grundlæggende udgangspunkt er i samtaler og relationer med andre. Relaterer personen fra en en-over position?  Fra en en-under position? Skifter personen mellem en en-over og en en-under position? Eller relaterer personen fra en ligeværdig position? Og ikke mindst: Hvad er dit eget grundlæggende udgangspunkt når du relaterer til andre? Det kan være en meget oplysende øvelse! Jo mere du opmærksom du bliver på en-over og en-under dynamikken, jo bedre vil du blive til at passe på dig selv i dine relationer med andre. Du vil være bedre i stand til at sætte en sund grænse når andre relaterer til dig fra en en-over position. Og du vil være bedre i stand til at afholde dig fra at relatere til andre fra en en-over position. Når du gør det begynder alle dine relationer at blomstre og det bliver meget sjovere, kærligere og mere intimt at være i live og sammen med andre!

Tim Ray
Forfatter, underviser og facilitator
www.beamteam.com

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvorfor overskrider andre vores grænser? Tim Ray på Levlykkeligt.dk