Lever du dit liv horisontalt eller vertikalt? (Opmærksomheds-øvelse i naturen)

Mange af os lever primært vores liv horisontalt. Vi prøver hele tiden at udvide vores liv horisontalt ved at fylde på med flere og flere oplevelser, mennesker, ting, rejser, indtryk, præstationer. Blandt andet fordi vi håber at jo mere vi fylder på med oplevelser, jo mere rigt og intenst vil vi opleve vores liv. Hvilket i det lange løb sjældent virker. Mange af os føler os stadig tomme. Og prøver derfor at fylde endnu mere på horisontalt. Fordi vi ikke forstår at nøglen til at føle sig rig og nærværende er også at leve sit liv vertikalt. At gå dybere og dybere med det man har nu. At se rigdommen og skønheden i det som er i dette øjeblik.

Opmærksomhedsøvelse i naturen
Her er en god opmærksomhedsøvelse til at gå dybere med det du allerede har. Gå lidt rundt et sted i naturen. Det kan være i din have hvis du har en, i en park, eller i skoven eller på stranden.

Start med at lægge mærke til det du ser. Vinden der rusker i træerne. Solsorten der hopper fra gren til gren. De hvide skyers bevægelse hen over himlen. Græsset med sine dugdråber. Edderkoppen der løber hen over det mørke muldvarpehul. Læg mærke til hvilke farver der er der hvor du er. Det som er grønt: Bladene, græsset, fyrrenålene. Det som er hvidt: Skyerne, blomsterne, muslingeskallerne, stenene. Det som er blåt: Himlen, havet, de mørke sten. Det som er rødt: Rosenknopperne, sommerfuglens pletter.

Læg derefter mærke til lydene der hvor du er. Vinden i træerne. Fuglenes sang. Bølgerne der slår ind mod kysten. Dine fødder der knaser ned i de små sten. Luften der strømmer ind og ud af din krop.

Læg mærke til hvad du dufter. Hybenblomsterne. Den gule lyng. Grannålene. Klumperne af rød-brunt tang.

Smag på nogle af tingene der hvor du er. Det salte havvand. Det bitre mælkebøtteblad.

Læg mærke til hvordan de forskellige ting mærkes. Vinden mod dit ansigt. Det varme sand under dine fødder. Den ru bark.

Hvis du vil gå et skridt videre kan du endda fokusere din opmærksomhed på hvordan de forskellige ting i naturen føles. Stå foran det høje grønne bøgetræ og læg mærke til hvordan det føles at være bøgetræet, at have så dybe, stærke rødder, saften der strømmer igennem årerne, følelsen af at være og have så mange grønne blade, livskraften, livsglæden, rent liv! Vær bøgetræet og mærk hvordan det er.

Til sidst kan du tilføje den dybeste dimension af alle. Spørg dig selv: Hvad er det alt sammen for noget? Hvad er det som jeg kalder for ”træ”, ”sten”, ”græs”, ”krop”, ”bi”, ”hav”? Og hvem eller hvad er jeg der giver disse ting navne? Bliv i spørgsmålet, i den store undren, og se hvad du opdager ...!

Ved regelmæssigt at lave en sådan opmærksomhedsøvelse træner du dig selv i også at leve dit liv vertikalt. Du lægger mere og mere mærke til al den skønhed, rigdom og dybde der er lige her, lige nu. Og du begynder at tage denne bevidsthedskvalitet med dig i alt hvad du gør. Når du sidder i kø på motorvejen, når du børster dine tænder, når du er sammen med andre. Du behøver ikke tage nogen steder hen i det ydre for at føle livet intenst. Det eneste du behøver gøre er at lægge mærke til det som er her og nu ...


Tim Ray
Forfatter, blogger, underviser og facilitator
www.beamteam.com 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lever du dit liv horisontalt eller vertikalt? (Opmærksomhedsøvelse i naturen)