Hævn, retfærdighed og sunde grænser

Temaet om voldelig hævn eller retfærdigheden der sker fyldest til sidst er en af de mest populære i film. Den ensomme cowboy der rider ind i byen og redder dens underkuede indbyggere fra en skruppelløs kvægejer. Dirty Harry der stikker sin store gøb op i fjæset på en afstumpet kriminel. Rambo der giver risgnaskerne løn som forskyldt ...

Hvorfor er dette tema så tiltrækkende?

Ja, du gættede rigtigt. Endnu engang har det blandt andet noget med problemer med sunde grænser at gøre. Når andre overskrider vores grænser eller krænker os, har mange af os svært ved at passe ordentligt på os selv og sætte en sund grænse. Vi føler en naturlig vrede, en aktivering af vores instinktive kæmp-eller-flygt mekanisme, men er ofte ikke i stand til at bruge denne energi konstruktivt til at sætte en grænse og sige fra. I stedet for bliver vi paralyserede. Energien bliver ikke brugt. Vi føler at noget ikke er blevet færdiggjort.

Og det er blandet andet her vi har nøglen til hvorfor temaet om hævn og retfærdighed på film er så tiltrækkende. Fordi disse film (i hvert fald for en kort stund) giver os en følelse af forløsning og at tingene er blevet færdiggjort. Helten trækker en streg i sandet. Sætter en grænse. Siger fra. Står op for sig selv og andre. Beder om respekt. Og retfærdigheden sker fyldest. Alt det som vi måske selv har svært ved at gøre i vores eget liv.

Så hvad kan vi gøre ved det? Jeg siger ikke at du skal anskaffe dig en Magnum .44 og blæse knoppen af din dumme svigerfar eller smide din irriterende chef ud af vinduet fra 4. sal. Nej, slet ikke. Det ville kun være at fortsætte og forstærke den onde cirkel af grænseoverskridelser.

Nej, den eneste langtidsholdbare løsning er at lære at blive bedre til at sætte sunde grænser i dine relationer. At lære at behandle dig selv og andre med respekt. At lære at sige til og fra på en god måde. Når du gør det vil du ikke længere gå rundt med så meget uforløst og ikke-færdiggjort energi i dit indre. ”Retfærdigheden” vil ske fyldest. Du vil være en helt i dit eget liv.


Tim Ray
Forfatter, underviser og facilitator
www.beamteam.com

  __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hævn, retfærdighed og sunde grænser. Tim Ray på Levlykkeligt.dk