Fra værdikamp til værdifred i parforholdet

Værdikampe er ikke kun noget der sker mellem forskellige kulturer, religioner og politiske partier. Værdikampe er i høj grad noget som sker lige her hvor vi er, i vores relationer – ikke mindst i parforholdet. For eksempel:

- Hun mener at man skal svare på en sms med det samme. Han mener at man svarer når man har tid (også selv om det først bliver sent i aften).

- Hun mener at når man er kærester må man gerne flirte lidt med andre, så længe det ikke bliver fysisk. Han mener at når man er kærester må man slet ikke flirte med andre.

- Begge mener at det er vigtigt at give hinanden komplimenter engang imellem. Men hvor ofte er ”engang imellem”? Hun mener at engang imellem er minimum tre gange om dagen. Han mener at engang imellem er tre gange om året.

- Hun mener at ens kæreste skal tage med til alle familiesammenkomster (og hun har en meget stor familie). Han mener at 1 stk. juleaften + 1 stk. fødselsdag om året er mere end rigeligt.

- Hun mener at det er fint at være venner med sine ekser (og det er hun). Han mener at når man er kærester, så er det helt udelukket at man er venner med sine ekser.

- Begge er enige om at de skal deles om rengøringen. Men hun mener at der skal gøres rent en gang om ugen. Mens han mener at sådan cirka en gang om måneden skulle være mere end nok.

- Hun mener ... Han mener ...

Det er ikke fordi der er noget galt med at have forskellige værdisæt eller måder at gøre tingene på. Men vi kan få problemer eller ”værdikampe” i parforholdet når vi:


1) Automatisk antager at den anden har samme værdisæt som os selv.

2) Og selv når vi finder ud af at vi har forskellige værdisæt – tror mange af os at vores værdisæt er ”rigtigt”, mens den andens er ”forkert”. (Når jeg hører en person sige ”Fordi det gør man” sætter det mine advarselslamper i gang. Fordi det viser at han/hun tror at der kun findes et rigtigt værdisæt her i livet.)

Hvad kan vi gøre ved det? Her er et par ting som kan gøre tingene lettere:

1) Forstå at folk har forskellige værdisæt. Lad være med automatisk at tro at din partner har samme værdisæt som dig selv.

2) Kald aldrig den andens værdisæt for ”forkert” (mærkeligt, langt ude, mystisk, underligt, mm.). Tal altid respektfuldt om den andens værdisæt. ”Interessant at du ser det sådan. Måden jeg ser det på er ...” ”Spændende at det fungerer for dig. For mig fungerer det at ...”

3) Få jer en respektfuld snak hvor I deler og modtager hinandens værdisæt og måder at gøre tingene på.

4) Læg mærke til de steder hvor jeres værdisæt mødes – og vær taknemlig for det (ofte har vi så meget fokus på det som er ”i vejen”, at vi ikke ser alt det som vi har til fælles).

5) Hvis I har steder hvor jeres værdisæt er meget forskellige - vær respektfuld over for det. Og se eventuelt om der er noget I kan gøre for at mødes på en måde som gør at I hver især ikke føler at I går for meget på kompromis med jeres værdier. (Hvis det ikke er muligt eller hvis jeres værdier simpelthen er for forskellige – ja, så er det måske et tegn på at det ikke skal være jer to!)



Tim Ray

Forfatter, blogger, underviser og facilitator
www.beamteam.com

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Parforhold - fra værdikamp til værdifred i relationer