Ejer og rummer du din virkelighed?

Ejer og rummer du din virkelighed? Eller har du problemer med at eje og rumme din virkelighed? For at du kan svare på dette spørgsmål er du først nødt til at forstå hvad der menes med at ”eje” eller rumme din virkelighed. ”Din virkelighed”, sådan som jeg definerer den her, består af forskellige aspekter:

1) Din krop. Hvordan den ser ud, hvor meget du vejer, din helbredstilstand. Hvordan din krop føles lige nu, om den føles veltilpas eller utilpas, afslappet eller anspændt, kold eller varm.

2) Dine følelser. For eksempel hvordan du har det for tiden følelsesmæssigt. Føler du dig glad og tilfreds? Eller ked af det, ængstelig, vred? Føler du dig godt tilpas følelsesmæssigt? Eller hvad?

3) Dine tanker. Med dette mener jeg både det du tænker på lige nu, dine skiftende tanker fra øjeblik til øjeblik, og dine mere grundlæggende tankemønstre og grundholdninger til livet. I den forbindelse er det vigtigt at forstå at dine tanker i denne sammehæng er din ”virkelighed”  – også selv om det du tænker og tror på ikke har noget med virkeligheden at gøre. Det kan godt være at det du tænker er usandt, men det er stadig det du tænker og dermed oplever konsekvensen af!

4) Din adfærd. Måden du lever og ikke lever dit liv på, hvad du gør og ikke gør.

5) Din bevidsthed eller sjæl. Den del af dig som er større end og uafhængig af din krop, dine følelser, dine tanker, din adfærd, dit liv.

Alle disse aspekter er i denne sammenhæng en del af din ”virkelighed”. 

Når forældrene lærer barnet at eje sin virkelighed
I en familie som er nogenlunde sund ser og respekterer forældrene barnets virkelighed. Forældrene ser og anerkender barnets krop, hvad det tænker og føler, hvad det gør og ikke gør. Ikke at forældrene nødvendigvis altid er enige med barnet og ikke forsøger at lære det sunde grænser og hensigtsmæssig adfærd. Men forældrene gør det i en overordnet kontekst af at se og rumme barnet som det er. Dette kan de gøre direkte ved at sige dette til barnet eller indirekte gennem deres eget eksempel - ved selv at rumme deres egen virkelighed, måden de har det på. At vi er mennesker. Mennesker der oplever en bred vifte af tanker og følelser, adfærd og konsekvenser. Og at det er okay. Man kunne også kalde det for rummelighed over for vores menneskelighed.

Hvad problemer med at eje vores virkelighed udspringer af
I modsætning til dette har vi så en familie hvor forældrene har problemer med rummeligheden. Dette kan være direkte gennem måden de taler til og behandler barnet på. Eller indirekte gennem deres egen mangel på rummelighed over for sig selv eller måske den anden forælder. Dette kan komme til udtryk ved at barnet – når det er som det er og udtrykker sin virkelighed – bliver ignoreret af forældrene. Eller får at vide af forældrene at dets virkelighed, måden det har det på, dets tanker og følelser – er ”forkerte” eller ”dårlige”. Barnet bliver måske skammet ud eller straffet for måden det har det på. Det lærer at der er noget i vejen med dets virkelighed og at det ikke burde have det sådan. Barnet lærer ikke at eje og rumme sin egen virkelighed. 

Når barnet lærer ikke at eje og rumme sin egen virkelighed kan det føre til flere slags problemer. En type problemer er: ”Jeg ved hvad min virkelighed er, men jeg viser det ikke til nogen. Jeg skjuler min virkelighed for andre, af frygt for at blive afvist eller kritiseret.”

En anden, mere smertefuld form for problemer er: ”Jeg ved ikke hvad min virkelighed er. At eje min virkelighed er forbundet med så meget smerte eller skam at jeg har mistet kontakt med hvem jeg er og hvordan jeg har det. Jeg ved ikke længere hvad jeg tænker og føler.”

Børn der ikke lærer at eje deres egen virkelighed fortsætter som regel med at have problemer med at eje deres virkelighed som voksne. Enten ved at de ikke viser hvem de virkelig er og hvordan de har det over for andre. Eller ved at de har svært ved at finde ud af hvem de er og hvordan de har det.

Problemer med at eje sin virkelighed og sunde grænser
Når vi har problemer med at eje vores virkelighed kan det føre til problemer med sunde grænser. For en vigtig del af spørgsmålet når vi taler om sunde grænser er: Sunde grænser omkring hvad? Hvad er det man skal have sunde grænser omkring? Omkring sin egen virkelighed selvfølgelig. Omkring måden man har det på, måden man ser og oplever sit liv på. Men hvis man er bange for at stå ved sin egen virkelighed, hvis man føler at der er noget forkert eller skamfuldt ved den (eller hvis man ikke engang ved hvad ens virkelighed er), ja så kan det i sagens natur være meget svært at praktisere sunde grænser! 

Problemer med at eje sin virkelighed kan også føre til problemer med intimiteten. En vigtig del af nære relationer er at kunne være intime med hinanden - at dele hvordan man har det med hinanden. Men hvis man ikke selv har det godt med eller ved hvordan man har det (hvis man ikke er intim med sig selv) hvordan kan man så dele sig selv og være intim med en anden? Det kan ikke lade sig gøre. 

At eje sin virkelighed fører til sunde grænser
Hvis vi kan se dette kan vi også bedre forstå hvad en del af kuren mod problemer med sunde grænser sandsynligvis er for mange af os. Det er at blive bedre til at eje og rumme vores egen virkelighed. Blive mere bevidste om hvordan vi virkelig har det. Og eje det. Når vi gør det bliver det også nemmere for os at have sunde grænser. At dele den vi er og måden vi har det på på en passende måde med passende personer. Og vide at vi kan sætte en sund grænse hvis andre ikke respekterer vores virkelighed.

Denne artikel er en del af en artikelserie om ”de fem kerneområder” – selvværd, grænser, virkelighed, behov og ønsker, mådehold.

Artiklerne er min fortolkning og videreudvikling af Pia Mellodys pioner arbejde med de fem kerneområder.

Klik nedenfor for at læse de andre artikler:

Sundt selvværd og sunde grænser (introduktion til artikelserien)

Har du sundt selvværd?

Har du et sundt forhold til dine behov og ønsker?

Er du ekstrem eller moderat i din tankegang?Tim Ray

Forfatter, underviser og facilitator
www.beamteam.com


__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Afvisning og følelser, kritik og sunde grænser. Tim Ray på Levlykkeligt.dk