3 bevidstheds øvelser der støtter din krops naturlige sundhed

Sindet er stærkere end kroppen. Bevidstheden er stærkere end sindet. Når du forstår dette, kan du bruge denne viden til at støtte din krops naturlige sundhed snarere end at modarbejde den.

Først ganske kort det grundlæggende:

Din krop er i sig selv fuldstændig uskyldig, harmonisk, intelligent, ressourcefuld, selvhelbredende. Hjertet slår, maven fordøjer, luften strømmer ind og ud, håret gror, hvis du skærer dig i fingeren heler såret af sig selv. Den samme universelle intelligens som får græsset til at gro, havets bølger til at slå ind mod kysten, solen til at skinne og galakserne til at dreje, arbejder hele tiden i og igennem din krop. Alt sammen uanset om du er bevidst om det eller ej.

Men fordi kroppen også er underlagt sindet, er din krop nødt til automatisk at reagere på en hvilken som helst tanke du tror på. Hvis du for eksempel tror at der er fare på færde, reagerer kroppen øjeblikkeligt ved at gå i kæmp-eller-flygt alarmberedskab. Hjertet banker hurtigere, musklerne trækker sig sammen, du sveder, har svært ved at koncentrere dig. Og det uanset om der virkelig er fare på færde eller ej (læg for eksempel mærke til hvordan kroppen reagerer når du ser en virkelig uhyggelig gyserfilm eller hvis du har katastrofe-tænkning om fremtiden). Det samme gælder andre slags tanker.

Hvis du for eksempel tænker på en hed seksuel fantasi, reagerer kroppen ved at blive opstemt, behageligt varm og blød, blodet strømmer til de seksuelle organer. Igen uanset om det du forestiller dig er virkeligt eller ej. Og hvis du for eksemper tænker på den kærlighed der er mellem dig og den du holder allermest af (din kæreste, din mor, dit barn, din veninde, din hund ...), reagerer kroppen også øjeblikkeligt på det. Dit hjerte åbner sig, du føler dig tryg, behagelig, varm, musklerne slapper af. Kærlighed har helt fysiologisk en afslappende og helbredende effekt på kroppen. Og det igen uanset om den du tænker på er der fysisk eller ej. Så på den måde kan man sige at sindet er stærkere end kroppen. Hvad end du tænker og tror på med overbevisning er kroppen nødt til at reagere på.

Bevidstheden er derimod større og stærkere end sindet og dets tanker. Hvis du lægger mærke til det, vil du se at kroppens fysiske fornemmelser og reaktioner kommer og går, og at sindets tanker kommer og går. Og at disse fornemmelser, følelser og tanker opleves i og af noget som er større end dem – nemlig bevidsthed. Kan din hånd opleve sig selv? Nej. Den opleves eller iagttages af noget større end hånden – nemlig bevidsthed. Kan en tanke opleve sig selv? Nej. Den opleves eller iagttages af noget større end tanken selv – nemlig bevidsthed. Så bevidsthed er altså større og stærkere end krop og sind.

Hvis du begynder at iagttage den bevidsthed du er (hvilket er en af de primære formål med meditation), vil du se at den bevidsthed du er, er uafhængig af hvad der sker i dit liv, uafhængig af krop, følelser og tanker. Bevidsthed er uden begyndelse og ende – ubegrænset. Bevidsthed forandrer sig ikke – er uforanderlig og udødelig. Og hvis du begynder at lægge mærke til hvordan bevidsthed føles, vil du lægge mærke til at bevidsthed føles som uendelig stilhed, dyb fred, og ja, lyksalighed. Og fordi kroppen er nødt til at reagere på det som du fokuserer din opmærksomhed på, har dette fokus på bevidsthed (bevidstheden der fokuserer på sig selv) også en mærkbar indvirkning på kroppen. Kroppen slapper af, alle dens naturlige funktioner strømmer let og ubesværet, og bevidsthedens dybe fred og lyksalighed har en helbredende effekt på krop (og sind).

Når vi forstår dette – at sindet er stærkere end kroppen, og at bevidsthed er stærkere end sindet, kan vi også se at noget af det bedste vi kan gøre for at støtte kroppens naturlige sundhed og velvære er:

1) Læg regelmæssigt mærke til at din krop er fuldstændig uskyldig, harmonisk, intelligent, ressourcefuld, selvhelbredende. Hjertet slår, maven fordøjer, luften strømmer ind og ud, håret gror, hvis du skærer dig i fingeren heler såret af sig selv. Den samme universelle intelligens som får græsset til at gro, havets bølger til at slå ind mod kysten, solen til at skinne og galakserne til at dreje, arbejder hele tiden i og igennem din krop. Alt sammen uanset om du er bevidst om det eller ej.

2) Kultiver at dvæle ved tanker som er sunde, stærke, støttende, kærlige, livsbekræftende. For eksempel: Vær opmærksom på alt det du har at være taknemlig for i dit liv. Se det gode, alle styrkerne, i dig selv og i andre mennesker. Kultiver forståelse og medfølelse over for dig selv og andre snarere end intolerance og fordømmelse. At gøre dette vil have en mærkbar positiv effekt på dit helbred. Studier har vist at kærlige tanker og følelser af rummelighed og medfølelse (ikke mindst over for en selv) har en mærkbar helbredende effekt på kroppen.

3) Giv regelmæssigt din opmærksomhed til den bevidsthed du er, for eksempel ved at meditere regelmæssigt. Eller stop regelmæssigt op og læg mærke til den bevidsthed du er. Læg mærke til at kroppens fornemmelser og sindets tanker kommer og går, men at du er noget større end det. Læg mærke til hvordan den bevidsthed du er føles. Dette fokus vil din krop også reagere meget positivt på. 

Kærlig hilsen,
Tim Ray
Forfatter, blogger, underviser og facilitator
www.beamteam.com 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
3 bevidsthedsøvelser der støtter din krops naturlige sundhed - af Tim Ray