Traditionel terapi og spiritualitet

Gennem en længere årrække har jeg befundet mig i feltet mellem traditionel psykoterapi og den spirituelle og åndelige side af livet.

Ind i mellem bliver jeg spurgt: "Hvordan disse to sider af livet - traditionel psykoterapi og spirituelt arbejde - kan gå hånd i hånd": Her er mit forsøg på et svar:

I psykologien fokuserer vi på at forstå vores tanker, følelser og adfærd. Bl.a. for at hjælpe os med at vokse personligt. Spiritualitet kan give en dybere forståelse af os selv, ved at hjælpe os med, at se ud over vores fysiske eksistens. Det kan f.eks. være ved at øge vores bevidsthedsrum med meditation eller mindfulness.

Ved at kombinere den traditionelle terapi med spiritualitet, kan vi få en mere komplet forståelse af os selv og vores plads i verden og universet. For nogle mennesker giver dette et større psykologisk velbefindende.

Meditation: Mange spirituelle praksisser involverer meditation, som har vist sig effektivt til behandling af en række psykologiske lidelser, herunder f.eks. angst og stressrelaterede lidelser. Meditation øger vores opmærksomhed, nærvær og bringer os i bedre kontakt med Her&Nu tilstanden. Evnen til at være tilstede i Nuet.

En anden og mindst lige så væsentlig effekt ved meditation, er at det sænker stressniveauet i kroppen. Meditation bevæger sig væk opgaveløsning, problemer og tidspres. I stedet fokuseres på ’ingenting’ – i hvert fald i den ideelle verden. For mange af os almindelige mennesker, der ikke praktiserer meditation 30-60 min hver dag, kan en guidet meditation være rigtig hjælpsom. Uanset hvordan du kommer tilstede i nuet og i dig selv – så er det godt for dig.

Visualisering: Det du igen og igen vender din opmærksomhed imod, får du mere af. Det er en grundtanke ved visualisering. Du kan træne dig, dit sind, til at fokusere på og forstille dig, mærke, høre, dufte, ja faktisk smage, det som du gerne vil tiltrække i dit liv.

Det er faktisk ikke særlig anderledes end det du allerede kender fra dit liv.

Prøv – for sjov - dette lille forsøg.

’Forestil dig lige nu, at du er på en strand i solen.

Det er en tilpas dejlig temperatur og du mærker, hvordan solen varmer din krop.

Forestil dig nu, at du går hen på en lille hyggelig cafe og sætter dig i skyggen.

Mærk hvordan temperaturen forandre sig.

Bed tjeneren, om et stort glas iskold limonade. Et af den slags glas limonade, hvor isterningerne smelter og vandet løber ned ad siden på glasset.

Forestil dig, at du tager en stor slurk af limonaden.

Der er ingen sukker i limonaden….

Mærk og forestil dig, hvor surt, bittert og koldt det er, i din mund…’

Hvordan var det for dig? Kunne du få nogle fysiske fornemmelser frem?

Jeg vil påstå, at hvis du kan frembringe bare den mindste fysiske fornemmelse i din krop, bare ved at læse dette. Så kan du med træning og guidning, skabe mange andre tilstande i og omkring dit liv. Med visualisering og andre spirituelle måder.

C.G. Jung’s arbejde med det arketypiske, drømme og symboler. Hvoraf bl.a. Sandplay terapi udspringer. Er endnu en måde at tilgå vores psyke, eller sjæl – om du vil. Uden at vi helt kan forklare og forstå det hele fra et faktuelt ståsted.

Gennem tiderne er holdningerne gået i alle retninger. Definitionerne på det konventionelle contra det spirituelle rykker sig hele tiden. Det tror jeg er meget godt. Hvorfor ikke bruge alt det gode vi kender til, for at få endnu mere af det gode liv?

Kærlig hilsen fra Helle Møller Jensen – Balanceilivet.com

 

__________________________

Terapi for børn ved Helle Møller Jensen
Læs mere her: https://balanceilivet.com

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Traditionel terapi og spiritualitet. Læs mere