Når mor eller far dør - Hjælp til sorgen

At miste en forælder, er en af livets smertefulde realiteter. Børn og unge, der mister en mor eller far, står over for en kæmpe kompleks sorg. Deres livsgrundlag er forevigt forandret. Den tilbageværende forælder, er ofte udfordret med at støtte deres barn igennem denne smertefulde rejse. Samtidig med de skal håndtere ders egen sorg.

Denne artikel udforsker den sorg og smerte, som børn og unge oplever ved dødsfald. Jeg tilbyder gode råd til, hvordan den tilbageværende forælder, kan hjælpe med at 'holde sorgen', sammen med barnet. Er der er et tidspunkt, hvor det er tid til at søge professionel hjælp?

Sorg hos børn og unge:

At miste en forælder mens man er barn eller ung, er en tragedie, der kan efterlade barnet i en følelsesmæssig uro. Nogle af de reaktioner, de kan opleve, inkluderer:

Fortvivlelse og tab af retning:

- Børn kan føle en dyb fortvivlelse og tab af retning i livet, uden den afdøde forælder. Den bratte afslutning på forholdet til den afdøde, afstedkommer en opvågning til en ny verdensorden. En 'ny verden' som på ingen måde er ønskværdig.

Skyld og selvbebrejdelse:

- Nogle børn kan opleve skyld og selvbebrejdelse, hvilket er vigtigt at få øje på, af dem omkring barnet. At hjælpe barnet med at forstå og tro på, at de ikke er ansvarlige for dødsfaldet. Tit kan det være tilsyneladende små irrationelle tanker/ideer som: 'hvis bare jeg ikke var blevet vred, så var far ikke død'. De kan, gnave så forfærdeligt, undergraver og gør intet godt.

Seperationsangst:

- Børn kan opleve seperationsangst og bekymring, for at miste andre kære. Snak om det. Vi kan ikke garanetere vores børn, at være hos dem forevigt. Men vi kan gøre vores bedste, for at være nærværende, når vi er sammen.

Råd til dig der er forælder, til et barn der har mistet:

Vær åben og ærlig:

- Kommunikation er nøglen. Vær åben og ærlig om tabet, sorgen og vreden over at blive forladt. Skab et rum for barnet, til at dele alle slags følelser.

Kontinuitet:

- Forsøg at bevare rutiner og kontinuitet i hverdagen, for at skabe stabilitet i en tid præget af usikkehed.

Støtte og samvær:

- Har børnene adgang til støtte, enten gennem familie, venner eller fagfolk? Samvær med andre er godt. Børn passer på deres voksne. Ofte ser vi børn forsøger at undgå eller skjuler ders ked af det-hed, af hensyn til den anden forælder. Måske kan det være godt at opsøge en sorggruppe? Her kan barnet tale frit, uden at tage hensyn.

Får du 'noget' til dig?:

- Lad barnet vide at der er andre voksne der hjælper og støtter dig. Det fritager barnet for at passe på dig og giver færre bekymringer.

Tålmodighed:

- Sorg er en langsommelig proces. Vær tålmodig med børnenes sorgrejse. Sorgens natur, kan ind i mellem minde om en meget lang rutchebanetur. Formentlig kører I, hver jeres tur! I hvert jeres tempo!

Hvornår skal man søge professionel hjælp:

Selvom det er normalt og helt som det skal være, at opleve sorg over tabet af en forælder, er der tidspunkter, hvor professionel hjælp og aflastning er gavnlig:

Markante adfærdsændringer:

- Hvis barnet udviser vedvarende og markante adfærdsændringer, kan det være tegn på behov for professionel hjælp. Det kan være isolation og trækken sig være fra relationer. Reaktionerne kan komme hurtigt, eller efter flere år.

- Er du i tvivl, så ring til en professionel terapeut og få sparring til, hvad der kan være næste skridt for dig og barnet.

Fortæl:

- Tal med børnehave, skole og institutioner om, hvad der er sket i barnets liv. Jo bedre tabet kan kommunikeres til de andre børn, så ders indsigt og forståelse stiger. Jo større er sandsynligheden for, at børnene er rare ved hinanden og ikke driller.

Den anden forælder:

- Det er vigtigt du anerkender dig og din sorg, mens du forsøger at støtte dit barn. Her er et par kærlige påmindelser til dig:

Selvomsorg:

Praktiser selvomsorg og sørg for at tage pauser for at genoplade. Du kan ikke støtte andre effektivt, hvis du ikke tager vare på dig selv. Selvomsorg kan være alenetid til at sørge. Besøge gravstedet alene. Tage til vandet og råbe din sorg og afmagt ud. Skrive et brev til din afdøde partner,  f.eks. om hvordan du har det, for på den måde at få lidt luft.

Åben kommunikation:

- Kommuniker alderssvarende åbent med barnet. Hvad kan barnet forstå, uden at få voksenbekymringer? Hvad barnet ikke ved, har det ondt af (Karen Glistrup)

Få evt. professionel hjælp til dig?

At håndtere tabet af en forælder er en kompleks rejse, men ved at tilbyde støtte, åbenhed og professionel hjælp, kan børn og unge finde vej gennem sorgen. 

Gennem kærlighed, forståelse og tålmodighed kan I som familie, finde styrken til at komme gennem en dag ad gangen.

Kærlig hilsen Helle

__________________________

Terapi for børn ved Helle Møller Jensen
Læs mere her: https://balanceilivet.com

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Når mor eller far dør - Hjælp til sorgen