Tænk positivt kræver en kontrol som vi ikke har

"Tænk positivt" er blevet det nye mantra. Problemet er bare, at sådan en formaning kræver en form for kontrol, som vi jo netop ikke har. 

Det menneskelige sind har en evne til at fokusere på alt det vi ikke må. Får du af vide du ikke må tænke på en abe, er det ofte det billede der netop bliver hængende for det indre syn. Er du på diæt af den ene eller anden årsag, eller på vej ud af en afhængighed, kredser tankerne naturligvis omkring de nydelsesmidler, du ikke længere må indtage.

Når vi går i kast med at bryde de tunge vaner, kan det nogle gange føles som en form for straf, i stedet for en vej ud. Vi savner vores smøger, kaffe eller trygheden ved at være i en tung tankegang. For selvom den er destruktiv, så kender vi den, og føler os derfor trygge og i vante omgivelser. Vi føler vi har kontrollen over situationen, fordi vi har været her så utroligt mange gange før. En vej ud af fastlåste tankemønstre, rygning eller andre former for afhængighed er en kamp mod vanens magt. Uanset om vi kæmper med destruktive tanker eller fysiske afhængigheder, er det stadig vanens magt, der har taget styrepinden. Eller snarere, har vi overgivet styrepinden til vanen. For der er et valg. 

Der findes så mange tilbud om hjælp til at komme ud af vanens destruktive magt, at det tager pusten fra de fleste, og udsigten til langvarig terapi er også ret bekosteligt.

Men i virkeligheden er der en masse behagelige og gratis valgmuligheder indenfor rækkevidde, døgnets 24 timer.

Jeg kalder det sanseterapi.

Når tankesindet er fastlåst, har det brug for at blive dirigeret ad andre veje, end den som vi mentalt går ned af, utallige gange hver dag. Ved at stimulere vores sanser, kan vi begynde at tage afstikkere fra den kedelige samme destruktive vej, og dermed opdage nye uudforskede områder, der ligger bare et stenkast fra den sædvanlige vej.

Du kan vælge at stimulere din lugtesans med et aromatisk bad, dufte til forskellige blomster eller krydderier. Du kan bruge din følesans og berøre overflader du holder af, materialer du nyder at røre ved eller kæle for dine kæledyr. Endnu bedre er menneskelig kontakt hvis der er mulighed for en omfavnelse eller berøring, lige i dette øjeblik.Du kan også vælge at lytte til musik der virkelig vækker nydelse i dig. Du kan naturligvis også bruge synssansen til at se på det du holder af. Når du går en tur, kan du vælge at fokusere på himlen, fuglene og skyernes bevægelse henover himlen. Du kan også gøre det fra det vindue du sidder ved, og tager en kort pause fra dine arbejdsopgaver.

Du kan synge, danse, male, få massage. Ja, listen er uendelig lang, og helt afhængig af hvem du er, hvor du er og de muligheder du står med lige nu. Men mulighederne er der altid. Det eneste du skal gøre er at vælge den, der passer bedst i dette øjeblik.

Det er utrolig effektivt at appellere til noget så instinktivt og naturligt, som vores sanser. Hver gang vi bryder ud fra den gængse gamle vej, har vi sørget for at skabe en ny sidevej med nye oplevelser, af behagelig karakter. Det er svært at gøre det alene med tankens kraft, men når du tager dine sanser i brug, foretager du dig noget af fysisk karakter og aktiverer nydelsen. Herved kan du gradvist erstatte gammelt tankegods med en ny behagelig tankeform, ved blot at række hånde ud, og lade din hånd berøre en overflade, dufte til nybagt brød- eller hvad der ellers er indenfor din rækkevidde af muligheder for sanselig nydelse.

De fastlåste tanker skal afbrydes, og en behagelig sanselig oplevelse sættes i stedet.

Du kan gøre det lige så ofte du ønsker. Jo flere gange du vælger den sanselige nydelse, jo oftere stimulerer du nydelsescentret og får derved frigjort alle de forskellige stoffer kroppen producerer, som vi ved, har så stor en effekt på vores mentale helbred.

Brug sanserne og nydelsen så ofte du kan. Selv et lille øjeblik, kan være første skridt, til at bryde den onde cirkel af destruktive tanker.

Det er behageligt, uden bivirkninger, altid tilgængeligt og helt gratis.

Kærlig hilsen

Stine Luise 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Tænk positivt kræver en kontrol som vi ikke har. Læs på Levlykkeligt