Livet står stille - gode råd til dig der er gået i stå

En ulykke kommer sjældent alene. Men den gode nyhed er, at det samme gør sig gældende for lykken!

Nogle gange virker det som om, hele menneskeheden er inddelt i tre lejre:

Den ene lejr er befolket af nogle individer, der (tilsyneladende) har konstant bragende succes. I den anden lejr, findes de mennesker, for hvem den ene tunge begivenhed afløser den næste. I den tredje lejr, befinder der sig en stor flok mennesker, der er i en gråzone. Hos disse mennesker, har trygheden ved det kendte, genereret en form for stilstand, og dermed taget livet af de fleste initiativer, og nysgerrigheden har generelt ringe kår.

Hvor vil du helst befinde dig? Svarer det til den lejr du rent faktisk befinder dig i lige nu?

Vi kan ikke forcere nogle af vores udviklingsprocesser her i livet- og det skal vi bestemt heller ikke. Det betyder også, at vi -når vi gennemlever livskriser, vil være at finde i den lejr, hvor ulykkerne bare vælter ned over os. Men, det er jo sjældent vi befinder os i denne position i størstedelen af vores liv. Kriser og voldsomt udfordrende tider, er vanvittigt ubehagelige, men er lige så uundgåelig en del af livet, som Solens tilsynekomst hver eneste morgen.

Jeg møder enormt mange mennesker, deriblandt også mig selv, som med ærlighed kan sige, at vi ikke ville have været en krise foruden- når vi vel og mærke er kommet på behørig afstand af den. Vi kan ikke undgå at lære en masse af, at blive presset ud i nogle situationer, vi under normale forhold ikke befinder os i.

Og hvor vil jeg så hen med denne intro? Jo, jeg vil så gerne introducere ideen om, at vi ofte ikke behøver at bestige de ti bjerge der tilsyneladende er foran os- men kan nøjes med de to første!

Når vi har taget en aktiv beslutning om, at vi gerne, virkelig gerne, vil ud af den situation vi er havnet i, så sker der ofte noget ganske magisk. Det magiske indtræder, når først vi har fået det rigtige udstyr på, så vi kan bestige de bjerge, der venter forude. Når vi med en masse øvelse, dedikation, fejltagelser og succeser begynder at få rigtig godt fat om roden til de største af vores problemstillinger, går det ofte op for os, at nogle af de andre problemstillinger, vi tidligere også havde med på vores initiale problemliste- faktisk ikke længere florerer på den.

Sådan er det i rigtig, rigtig mange tilfælde, men vi glemmer simpelthen nogle af problemstillingerne, hvis ikke de fik en benævnelse på en liste. Først når andre gør os opmærksomme på, at vi ikke længere har en bestemt udfordring, eller vi genfinder listen, går det op for os at den er forsvundet, samtidig med nogle af de andre problemområder, vi så intenst har arbejdet på.

Det lyder måske usandsynligt, tænker du! Men du skal vide, at mennesker der har levet i et smertehelvede i ti år, nærmest ikke tænker over smerterne er væk, når det sker gradvist. Kun når de taler om det med andre, bliver de igen helt bevidste om, hvor ufattelig hårdt det var. Forsvinder smerten fra den ene dag til den anden, gør det et enormt stort indtryk på os- og lagrer sig mere effektivt i vores hukommelse. Vi opfatter det måske ovenikøbet som et mirakel, hvilket vi ikke gør, med de forandringer der indtræffer gradvist. Det samme gør sig gældende med øvrige udfordringer og kriser i vores liv. Vi husker faktisk ikke hvor hårdt det egentlig var, imens de stod på. Og det er der jo masser af fordele ved.

Heldigvis befinder de fleste af os, ikke kronisk i den absurd hårde lejr. Men at befinde sig i den gråzone som mange mennesker gør, kan ofte være et springbrædt, til den lejr, hvor ulykkerne ingen ende vil tage. Første skridt ud af stilstanden er, at indse den er der! Du bliver nødt til at erkende du sidder fast, for ellers vil du ikke se dig om, efter en skovl til at grave dig fri.

Du kan starte med at gøre dig bevidst om, at arbejdet ikke kun er hårdt. At reflektere og meditere, som i virkeligheden er to forskellige udtryk for det helt autentiske nærvær, er oftest behageligt. Hvis du anser det på samme måde, som mange anser en løbetur- nemlig noget der skal overståes, kommer det i kategori med en sur pligt. Og det er virkelig ærgeligt! De første erkendelser kan være uendeligt hårde, især hvis det er erkendelser, der må føre til drastiske ændringer i dit liv. Men mange andre tidspunkter med intenst nærvær, skulle gerne fylde dig op. Give dig visioner, drømme og håb.

Vi florerer hele tiden imellem de tre lejre, og det skal vi også. Men du kan godt påvirke dit liv i en større grad end du muligvis er bevidst om, så du kan få skubbet på fordelingen, af tiden du opholder dig i den skønneste af lejrene.

Det vi gerne skulle huske på er, at den indsats vi lægger for dagen, kan vise sig at have meget mere vidtrækkende positive konsekvenser, end vi nogensinde turde håbe på.

Jeg har set det mange gange, og jeg har selv oplevet det mange gange.

Så ja, en lykkeoplevelse kommer sjældent alene. Du skal selv invitere den indenfor, og den kan bestemt være svær at få på det første besøg. Men når først den kommer ind i din bolig, så har den det med at tage sine venner med.

Kærlig hilsen

Stine Luise 

 

 

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Livet står stille - gode råd til dig der er gået i stå. Læs mere