Kuren mod stress. Sådan slipper du stress for ALTID

Er du ramt af stress?

For et par uger siden udgav jeg bogen Kuren mod stress. Sådan slipper du stress for ALTID. I dag vil jeg gerne dele en lille bid af bogen med dig, som omhandler noget meget vigtigt. Nemlig et opgør med den udbredte misforståelse, at det at slippe stress blot handler om at tage sig lidt sammen, finde styrken inde i sig selv eller ændre sin personlighed, så den passer bedre ind i ens omgivelser. Ingen af disse påstande er korrekte, og de er kun med til at gøre situationen værre for den stressramte. Læs med i uddraget fra bogen her:

"Da du læser med her, forestiller jeg mig, at du har mærket stressen på din egen krop og måske endda mærker den lige nu. Det kan også være, at du læser med, fordi du er tæt på et stressramt menneske, måske som partner, ven, kollega, leder eller professionel behandler, og derfor søger en større indsigt i den stressramtes situation. 
   
Hvis du selv mærker stress, er det måske i så alvorlig grad, at du har været nødt til at sygemelde dig og tage tid til at genfinde den gode balance og glæden i livet. Det kan også være, at du har mærket stressen i lettere grad. Som små eller store gener i hverdagen i form aftræthed, smerter, hukommelsesbesvær, irritation eller måske tristhed. Som tidligere nævnt har stressen mange ansigter, og det er helt individuelt, hvordan den kommer til udtryk. Måske sidder du med en følelse af, at du bare skal tage dig sammen. Og måske har du haft tanker om, at hvis du bare tog dig lidt sammen, så kunne det være, at du ikke var så svag og dårlig til at klare den hverdag, som alle andre kan klare. Måske har du også haft tanker om, at der nok er noget i vejen med dig. At du er lidt for nærtagende, lidt for sensitiv, lidt for kontrollerende eller alt for sårbar. Eller måske er det din store perfektionisme, der har bragt dig i denne situation. Og hvis nu du bare lige tog dig lidt sammen, kunne du måske ændre på din “uheldige personlighed”, så du bedre kunne klare det hele. Eller måske kunne du på en eller anden måde, dybt inde i dig selv, hale lidt mere styrke og energi frem – selvom begge dele synes fuldstændig umuligt. Men igen, det er jo nok bare dine manglende evner … Kan du genkende lidt af ovenstående?

 
At blive stressfri handler ikke om at tage sig sammen,

finde styrken inde i sig selv eller ændre sin personlighed, så den passer bedre ind i ens omgivelser.

Gennem al den tid, jeg har arbejdet med stressramte, er jeg utallige gange stødt på disse tanker og følelser, eller nogle, der ligner. For det er så nemt, og for mange af os også nærliggende, at pege pilen indad, når vi rammes af stress. Den indre fejlsøger går i gang, og den er som regel både nådesløs og særdeles kritisk i sit forsøg på at finde en forklaring på situationen. Og den giver anledning til mange grublerier og begrundelser for at slå os selv godt og grundigt oven i hovedet over den situation, vi er havnet i. Men alt i alt gør denne indre fejlsøger og selvkritiske stemme blot stressen værre. Lad mig derfor allerede her slå fast, at det at blive stressfri ikke handler om at tage sig sammen, finde styrken inde i sig selv eller ændre sin personlighed, så den passer bedre ind i ens omgivelser. For hver gang du fortæller dig selv, at du bare skal tage dig lidt sammen eller rette op på nogle af de “fejl”, der synes at være ved dig, fortæller du samtidig hele dit system, at tingene ikke er, som de skal være.

Du fortæller din krop og dit sind, at det sted, du befinder dig nu, ikke dur, og at du skal tage dig sammen, for at tingene ikke bliver endnu mere ubehagelige. Og kroppens måde at tage sig sammen på er at producere endnu flere stresshormoner. Som du måske husker fra tidligere, har stresshormonerne nemlig som udgangspunkt den funktion, at de hjælper dig med at præstere. Men de er kun beregnet til at gøre det kortvarigt. Hvis hver eneste dag er en ny ekstraordinær præstation, hvor du hele tiden skal tage dig sammen for at slå til, går stresshormonernes oprindelige funktion ud af drift. De prøver stadig at hjælpe dig med at præstere, men fordi du har præsteret alt for længe, begynder den daglige præstation at slide på din krop, som langsomt bliver nedbrudt. Din krop vil typisk forsøge at gøre dig opmærksom på den negative bane, du er på vej ud ad, via de forskellige stresssignaler, du mærker. Jo længere tid der går, før du stopper op og lytter og holder op med at overpræstere, jo alvorligere bliver dine symptomer. Ultimativt kan de bringe dig ud i et reelt stresskollaps.
     
Løsningen på stress findes altså ikke i at tage sig sammen. I stedet skal den findes et ganske andet sted. At slippe stress helt og for altid kræver, at du rykker grænsen for, hvad du vil tillade din krop, psyke og sjæl at blive udsat for, så grænsen går fra at være drænende til at være nærende.

Nøglen til at fjerne stress for altid er at rykke grænsen for, hvad du vil tillade din krop, psyke og sjæl at blive udsat for, så grænsen går fra at være drænende til at være nærende.

Måske kan du huske, hvad jeg tidligere skrev om kroppen? At den er din allerbedste ven. Og der er god grund til at gentage det, for i det øjeblik du tager denne pointe til dig, er du allerede godt i gang med både at fjerne den stress, du oplever lige nu, og forebygge, at du nogensinde får stress igen. Sig derfor gerne højt lige nu “Min krop er min allerbedste ven”. Og gentag meget gerne sætningen ofte for at minde dig selv om, at det er sådan, det er: Din krop er din allerbedste ven. Spørgsmålet er nu, om du også behandler den som din allerbedste ven. For det er netop det, der skal til, for at du kan få sat en nærende grænse for, hvad du vil tillade din krop, psyke og sjæl at blive udsat for. Prøv et øjeblik at tænke over de grænser, du tillader i dit liv i forhold til f.eks. søvn, kost, frisk luft og pauser. Og hvilke grænser du har i forhold til relationer. Relationer betyder rigtig meget i forhold til et stressfrit liv. For når der på den ene eller anden måde er ubalance i de relationer, vi indgår i, så de bliver drænende frem for nærende, stresser det med det samme vores system".

Uddrag fra bogen Kuren mod stress. Sådan slipper du stress for ALTID.
Find bogen her

__________________________

Lisbeth Fruensgaard, Stresscoach, mindfulnesstræner, forfatter og foredragsholder.
Læs mere på: https://www.lisbethfruensgaard.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kuren mod stress - sådan slipper du stress for altid. Læs mere