3 fejl, du aldrig må begå, når du sidder overfor en stressramt

Er du med til at trække stressen i langdrag?

At hjælpe en stressramt er ikke nogen nem opgave.

Især ikke, hvis man ikke har den nødvendige viden og teknik til at gå frem efter.

Og det er der desværre rigtig mange, der ikke har.

Manglen på viden og teknikker til god stresshåndtering er desværre med til at skubbe stresskurven i den forkerte retning. Uden den rette viden om stress kan vi nemlig både komme til at udløse nye stresstilfælde og trække eksisterende stress i langdrag.

Falder du i disse 3 fælder?

Hvis du har prøvet at hjælpe en stressramt, er jeg sikker på, at du havde de allerbedste intentioner. Det tror jeg, langt de fleste mennesker har. Og det kan også være, at du lykkedes med at hjælpe den stressramte tilbage i god balance.

Hvis ikke, så test her nedenfor, om du kom til at begå en af de 3 mest gængse fejl, der findes, i forhold til at hjælpe stressramte.

Test dig selv - ryger du i disse fælder?

1. Du brugte coaching
Coaching i sin grundform dur ikke til en stressramt. Når hjernen er fuld af stress, er det nemlig virkeligt svært  - og ofte helt umuligt  - at forhold sig til coachende spørgsmål, som “Hvad tror du selv, du har mest brug for lige nu”, “Hvad ville få dig tilbage i god balance?” eller “Hvad kunne give dig ny energi med det samme”.

Den stressramte har i stedet brug for helt konkrete anvisninger til handling, der reducerer stressen. Ingen svære spørgsmål, men derimod kærlig og bestemt guidning er hvad der er brug for her.

2. Du tænkte ”Det her virker rigtig godt for mig”
Det her er en fælde, vi alle meget nemt kan ryge i. For at hjælpe, dykker vi ned i vores egen “emne-bank” og finder forslag frem, som ville virke glimrende for os selv. “Ville det ikke være en god idé med en fridag i morgen”, siger vi måske. Eller: “Mon ikke du har brug for bare at slappe helt af hele weekenden?, “Jeg tror, du har brug for en god nats søvn”, “Måske skulle du tage i biografen for at tænke på noget helt andet”, osv.

Der er som sådan ikke noget i vejen med de mange gode forslag. Problemet er, at vi giver dem med udgangspunkt i os selv frem for den stressramte. Hvis vi ikke selv er stressramt, kan vi være ret sikre på, at den stressramte er et helt andet sted med nogle helt andre behov, end dem vi lige umiddelbart dykker ned efter.

Og selv hvis vi har haft stress og henter ting frem, der var gode for os i vores egen stressperiode - ja, så kan vi ikke være sikre på, at det vil hjælpe den person, vi sidder overfor.

Simpelthen fordi vi alle er individuelle mennesker med individuelle behov.

Der er nogle helt gængse ting, som alle stressramte har brug for, men lige præcis i hvilken form, hvornår og hvordan er du nødt til at mærke og fornemme dig frem til. Du kan ikke tænke dig frem til det.

At være en god stressafhjælper kræver derfor bl.a., at du kan sætte din intuition i spil og aktivere din følelsesmæssige intelligens. 

3. Du tænkte på dit næste møde
Hvis du i samtalen med den stressramte tænkte på dit næste møde (eller noget helt andet), missede du en af de allervigtigste betingelser for at kunne hjælpe på en værdifuld og virkningsfuld måde: Nærvær

Hvis du ikke har nærværet med dig, og hvis ikke du evner at slå det 100% til, når situationen kræver det (og det gør denne situation), så risikerer du at skabe endnu mere stress og frustration hos den stressramte. På Stressmaster Uddannelsen har vi et helt modul, der kun handler om nærvær - netop af denne årsag.

Hvordan gik testen?

Hånden på hjertet - jeg tror, det er de færreste af os, der kan sige sig helt fri for at være faldet i en eller flere af ovenstående fælder. Det er ganske menneskeligt og naturligt.

Men med træning kan vi blive eksperter i at undgå dem og i stedet gøre det, der virkelig vil hjælpe. 

kh
Lisbeth

(ps.: Hvis du har lyst til at lære endnu mere om ovenstående, så lyt evt med, når jeg holder gratis webinar om emnet den 14/9. Du finder det her

 
 

__________________________

Lisbeth Fruensgaard, Stresscoach, mindfulnesstræner, forfatter og foredragsholder.
Læs mere på: https://www.lisbethfruensgaard.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
stressmaster, certificeret stresscoachuddannelse, stresscoach, stresshåndtering, stressekspert, stressuddannelse, stresscoaching, forebyggelse af stress, hjælp til stressramte, kan du hjælpe en stressramt?