Stressekspert Frederiksberg

Vend stress til trivsel - og succes

OL rørte mig dybt. Som tidligere konkurrencesvømmer fulgte jeg tv transmissionerne fra OL svømmebassinet tæt. Jeg blev rørt over den unge danske medaljetagers succes. Ikke kun det synlige bevis – en guldmedalje. Men faktisk snarere på grund af hendes succes på det personlige plan.

Det er forebilledligt og lærerigt for mange af os, hvordan Pernille formåede at komme igennem sit livs proces, der startede med at sætte sin svømmekarriere på ”hold”. Fordi hun havde modet til at handle på, at noget i hende skreg på opmærksomhed – pause – restitution. Vel vidende at det kunne koste hende en plads i den danske OL-trup og muligheden for at svømme om medaljer.

Hun vovede at miste fodfæste for en stund.

Men hun mistede ikke sig selv… Tværtimod!

Udefra set gjorde hun nemlig det eneste rigtige. På det tidspunkt, hvor hun følte sig allermest presset, stoppede hun op. Sænkede ambitionerne, presset og kravene… Hun rettede fokus væk fra ydre omstændigheder – mål, præstation, udtagelsesstævner til indre – symptomer, følelser, tanker, motivation, behov.

Og behovet på daværende tidspunkt var at genskabe balancen fysisk, følelsesmæssigt og mentalt. Der var ikke mere energi, glæde og motivation til at fortsætte…

Pausen gjorde Pernille godt.

Hun kom tilbage! Med energi, lyst og motivation. Blev udtaget. Gik videre fra indledende heat. Toppede i semifinalen med bedste tid. Svømmede sig i finalen i hurtigste tid. Vandt… Vandt guld!

Det var en sejr på flere planer. En guldmedalje er mere end de fleste tør drømme om. Den største sejr var dog nok, at hun turde at stoppe op, finde sig selv…

Inspirereret af Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) ser jeg her fra tilskuerpladserne, at Pernille i høj grad sørgede for at få opfyldt de faktorer, der har positiv effekt på ens trivsel – og dermed også muligheden for at præstere optimalt.

NFA kalder faktorerne for de ”6 guldkorn”:

Krav: Hun fik justeret i sit liv, så der var overensstemmelse mellem krav/pres/ambitioner og de ressourcer hun havde.

Mening: Pernille fandt meningen og dermed motivationen til at fortsætte med at træne og tilbagelægge kilometer efter kilometer i svømmebassinet.

Kontrol/indflydelse: Hun tog fjernbetjeningen hjem til sig selv. Tog kontrol over sin egen balance og trivsel.

Forudsigelighed: Frem for at leve på ”autopilot” frem mod målet, så blev det tydeligt hvilke værdier, der skulle være plads til for at kunne vende tilbage til træningen i svømmebassinet.

Støtte: Hun omgav sig med mennesker, som elsker hende og støtter hende – uanset valg og fravalg. Bl.a. familie og en træner, hvis ønske blot var, at hun i første omgang skulle genfinde sin balance og sit smil.

Belønning: Undervejs når man arbejder hårdt for et mål, kan det være svært at få øje på, at indsatsen er sliddet værd. Med en guldmedalje om halsen – og allervigtigst et stort smil på læben - kulminerede det for Pernille. Hun fik sin belønning til OL.

 

Konkurrencesvømmer eller ej. Vi kan alle sammen lære af svømmepigens historie.

Vi kan lære, at:

 • Vi ikke bare kan tage os sammen og knokle på, når systemet er belastet gennem lang tid
 • Der kun er en vej ud – træd på bremsen, sænk kravene, få ressourcerne op
 • Det er vigtigt at justere på ens mål, ambitioner og krav, når der er behov for det
 • Det betaler sig at lytte til og kende sine egne signaler
 • Det er vigtigt, at veksle mellem præstation og restitution
 • Livet er større end længderne i et svømmebassin. Det betaler sig at være alsidig i sin gøren og laden – og krydre livet med andet end arbejde. Vi har brug for work-life-balance
 • Succes kommer ikke kun af hårdt slid og fokus på at præstere
 • Succes kommer af balance, overskud og motivation
 • Succes er at være tro mod sig selv

 

Hvordan måler du succes?

Kæmper du om medaljer – mål – lønforhøjelse – en ny titel - for enhver pris? Også hvis det betyder, at du mister dig selv?

Hvordan sørger du for at have de ”6 guldkorn” i dit liv? 

Stort tillykke til Pernille! Stor tak for, at du rørte mig og inspirerede mig til at fortælle historien set med mine øjne, som stresscoach og trivselskonsulent.

KH. Henriette Høeg, Stress- og Trivselskonsulent, Coachingzonen

 

 

 

 

 

__________________________

Henriette Høeg, Certificeret Stresscoach,-rådgiver,-konsulent.
Kontakt +45 61868611. Læs mere https://www.coachingzonen.com/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vend stress til trivsel og succes. Læs mere