Stressekspert Frederiksberg

Stjæl fritiden tilbage – og sæt en stopper for det grænseløse arbejde

I takt med udviklingen har vi mistet den ”frie tid”. I dag udfordrer det grænseløse arbejde vores behov for at balancere mellem præstation og restitution, og mellem ”doing” og ”being” mode.

Førhen var der en tydelig grænse for, hvornår vi var ”på”, og hvornår vi kunne gå hjem, slippe arbejdsopgaverne, give hjernen fri, slappe af og restituere.

Den teknologiske udvikling har sat sine spor på den måde vi lever, arbejder, kommunikerer og samarbejder på. Skype, e-mails, chat, smartphones… - smarte redskaber til at optimere, effektivisere og gøre arbejdsprocesserne hurtige og medarbejderne fleksible.

For rigtigt mange af os er arbejdet ikke længere en afgrænset og veldefineret 8-16-aktivitet. Grænserne er mere flydende, og i dag kan vi i princippet arbejde hvor som helst og når som helst.

Uden en tydelig ramme – en ”gå-hjem-og-hold-fri-tid” – er der stor risiko for, at vi lader arbejdslivet storme ind over privatlivsgrænsen. Og dét påvirker balancen.

Vi kan ikke tåle, at det er blevet ”new normal” at arbejde effektivt, i højt tempo, i lang tid - uden pauser…

Vi er skabt til og har et naturligt behov for at skifte mellem præstation og restitution – og det bliver i dag sjældent honoreret i tilstrækkelig grad.

I stedet oplever mange, bevist eller ubevidst, aldrig at have rigtig fri. Det er nemlig let lige at forholde sig til en uafsluttet sag eller opgave, når der nu er mulighed for at logge på hjemme fra, på alle tider af døgnet, bare lidt…

Et lille øjeblik…

Et øjeblik, som får os væk fra tiltrængt restitution, og i stedet fastholder os i ”doing mode”.

Mine allerbedste råd i forhold til at holde balancen og imødekomme kroppens behov for både at præstere og restituere er derfor:

· Stjæl fritiden tilbage

· Skab balance mellem arbejdsliv og privatliv

· Planlæg din dag og beslut dig for, hvornår du holder fri.

· Sluk din pc og sæt telefonen på lydløs for en stund. På den måde sender du et signal til din krop om, at det er tid til at geare ned og restituere

· Sørg for at have tid til at være i ”being mode” hver dag

· Udover at finde balancen mellem arbejdsliv og privatliv, er det også gavnligt at holde balancen i løbet af selve arbejdsdagen.

· Sæt planlægning og struktur på dagsordenen, så du sikrer, at du både får løst din kerneopgave og levner plads til mentale pauser. (Læs evt. min  blog om struktur på arbejdsdagen, udvalgt af magasinet Psykologi, som ugens blog)

 

Det er i alles interesse, at du vinder ”den frie tid” tilbage, for at skabe rum og tid til at restituere, når du har været ”på” fysisk, psykisk og mentalt.

  • Du skaber en bedre balance, styrker din robusthed og præsterer bedre, når det gælder.
  • Din arbejdsgiver får en medarbejder, der bl.a. har større overskud, er mere effektiv, samarbejder og kommunikerer bedre.
  • Din familie og omgangskreds vil opleve, at du har mere overskud og evner at være nærværende og tilstede

 

Go’ fornøjelse med at stjæle din fritid tilbage og skabe work-life-balance.

KH. Henriette, Stress- og Trivselskonsulent, Coachingzonen

Dette blogindlæg blev udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin. 

__________________________

Henriette Høeg, Certificeret Stresscoach,-rådgiver,-konsulent.
Kontakt +45 61868611. Læs mere https://www.coachingzonen.com/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Det grænseløse arbejde - Stjæl fritiden tilbage. Læs mer