Sådan skaber du struktur i arbejdsdagen - få balance og mindre stress
Kender du til dét at savne tid til fordybelse? Arbejdsdagen drukner i driftsopgaver, alen lange møder og akutte brandslukningsopgaver, der får én helt ”op at køre”… Dét, som er den egentlige kerneopgave, skubbes. Den bliver løst sidst på arbejdsdagen – eller alt for ofte derhjemme i en sen aftenstund - som ”rosinen i pølseenden”… Når ressourcekontoen allerede er tappet efter en lang dag, og hjernen og nervesystemet mest af alt har brug for ro og restitution.
Vi har gavn af at markere en grænse og skabe balance mellem arbejdsliv og fritid. Og derudover er det vigtigt at skabe nogle rammer og en struktur i løbet af arbejdsdagen, som læner sig op af kroppens natur og behov for at veksle mellem præstation og restitution.
Jeg har god erfaring med at foreslå både ledere og medarbejdere at lave en plan for arbejdsdagen, der sikrer, at der er tid til fordybelse og arbejde med det vigtigste; kerneopgaven.
Jeg vil gerne dele min erfaring med dig og give dig nogle gode bud på, hvordan du kan skabe struktur på arbejdsdagen:
1. Notér, som det første om morgenen, de opgaver, du ønsker at løse den givne dag. Afsæt tilpas lang tid til planlægning, så du får et realistisk overblik over opgavernes omfang og tidsforbrug.
2. Afsæt gerne 2-3 timer først på dagen, til at arbejde effektivt – og uden forstyrrelser - med kerneopgaven, som kræver din fulde koncentration.
3. Afsæt også afmålt tid til mere udadvendte opgaver og kommunikation med kunder og kollegaer via e-mail/telefon og mødeaktiviteter.
4. Planlæg at afholde 2-3 pauser i løbet af dagen, hvor din hjerne kobler helt af, og kroppen finder ro. Du kan have gavn af at rejse dig fra stolen. Gå en kort tur uden for. Tale og grine med dine kollegaer. Tanke op med vand og en mellemmad eller frokost. Have fokus på at trække vejret dybt og roligt. Lytte til en guidet meditation eller et stykke musik, du godt kan lide.
5. Sidst på dagen lægger du opgaver, som er mindre krævende rent mentalt. Det kan f.eks. være rutineopgaver, som ikke forudsætter ekspertise. Undgå at lægge udviklingsopgaver, der kræver energi, nytænkning og en frisk hjerne, sidst på dagen.
6. Beslut dig allerede om morgenen, når du laver en tidsplan, hvornår din arbejdsdag slutter den pågældende dag, og sørg for at overholde dét.
7. Afsæt tid til at gøre status, inden du tager hjem fra arbejdet. Få overblik over, hvor langt du er med din kerneopgave og med dine øvrige opgaver, og beslut hvad du fortsætter med næste dag.
8. Lad dit arbejde blive på arbejdet, så du markerer grænsen mellem arbejdsliv og fritid. På den måde giver du din hjerne og krop får signal om, at der ikke længere er grund til at speede op og mobiliserer ekstra energi og kræfter. Men derimod tid til at geare ned, slappe af, restituere og tanke op med dét, der giver dig værdi; samvær med familie/venner, motion, nærende kost og god nattesøvn.
9. Notér dig også gerne minimum 3 ting, som har været gode i løbet af din arbejdsdag. Det gavner din tilstand og dit humør at tage ”det bedste” med hjem fra arbejdsdagen.
Nu har du fået en lang række input til, hvordan du kan skabe struktur og opnå en større balance i arbejdslivet og imellem arbejdsliv og privatliv.
Det kan for de fleste af os være udfordrende at skabe nye vaner. Er du ikke vant til at planlægge og skabe struktur på arbejdsdagen, så implementér de nye vaner, step by step. Step ét er bevidsthed. Step to er proaktivitet og handling. Start med dét, der gør den største forskel for dig.
Go’ fornøjelse!
KH. Henriette
Dette blogindlæg blev udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.
__________________________
Henriette Høeg, Certificeret Stresscoach,-rådgiver,-konsulent.
Kontakt +45 61868611. Læs mere https://www.coachingzonen.com/
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer