Stressekspert Frederiksberg

Når vi kalder travlhed for stress - og stress for travlhed…!

”Stress” og ”travlhed” er to størrelser, som vi alle bruger i flæng. Måske uden egentligt at tænke over, hvornår vi siger hvad. I min optik er der alverden til forskel.

Vi kan sagtens have travlt uden at kroppen kommer med stressrespons; fysiske, psykiske og adfærdsmæssige stress symptomer. Og vi kan være stressede uden at årsagen er travlhed. 

Det har stor betydning at kalde tingene ved rette navn.

Der er risiko for, at vi overhører de egentlige ”alarmklokker” – stresssignalerne – hvis vi almindeligvis går og kalder travlhed for stress. Hvornår er det så stress, og ikke bare travlhed?

Kunsten er at kende sin ”normal tilstand” – og reagere, når kroppen sladrer og fortæller, at nu er det tid til at stoppe op og komme tilbage på sporet.

Det har også konsekvens, når vi negligerer kroppens stresssignaler og kalder stress for travlhed. Når det er dét, vi fortæller os selv og hinanden, opdager vi ofte ikke de spæde tegn på at være kommet væk fra ”normal” tilstanden.

Vi fortsætter og fortæller os selv: ”Jeg har bare super travlt i øjeblikket”… Og det kommer fuldstændigt bag på teamet – på nærmeste leder – på pårørende, når en sygemelding er eneste udvej på grund af et tilsyneladende pludseligt sammenbrud. Forude venter en tid med restitution – afstressning – opbygning kropsligt/mentalt/følelsesmæssigt, inden den sygemeldte kan kravle op af stigen og vende tilbage med nye værktøjer, vaner og viden… Viden om hvor vigtigt det er at lytte efter, mærke kroppens signaler og kalde tingene ved rette navn.

Hvordan reagerer du, når én i din omgangskreds oplever at være stresset? Slår du det hen med en bemærkning som: ”Er du stresset – det er vi jo alle sammen”? ”Eller spørger du ind for at afdække, om vedkommende reelt er stresset eller bare har travlt lige nu”?

Hvad stiller du op, når én i din omgangskreds ikke selv har erkendt at være i en stress tilstand, men fortsætter og udtrykker: ”Jeg har meget om ørerne, og jeg skal bare lige gøre det her færdigt, så kan jeg slappe af”?

Og hvad med dig? Hvordan har du det? Er du stresset? Har du travlt? Og hvad er din krops signaler om henholdsvis det ene og andet?

Kalder du tingene ved rette navn?

Kærlig hilsen

Henriette

__________________________

Henriette Høeg, Certificeret Stresscoach,-rådgiver,-konsulent.
Kontakt +45 61868611. Læs mere https://www.coachingzonen.com/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress og travlhed - kender du forskellen. Læs mere