Stressekspert Frederiksberg

De 10 bud på, hvordan du hjælper en stresssygemeldt godt tilbage på arbejdspladsen

Jeg husker stadig tiden efter min stresssygemelding, for 12 år siden, som svær. Ingen havde personlige erfaringer med stress. Ingen havde den fornødne viden eller værktøjer til at skabe de bedste betingelser for en medarbejder ”back in business”. Og jeg havde heller ikke erfaring at trække på…

Jeg husker tiden som en periode, der handlede om at gå på arbejde og gå hjem at sove. Der var ikke ret meget andet indhold – heller ikke rum, plads og overskud til de aktiviteter, der tidligere skabte glæde og velvære.

Der var ingen egentlig indslusningsperiode. Var tilbage på fuld tid – til samme opgaver – til samme mængde og ansvar. Leder, kunder og kollegaer var tilfredse. Jeg var jo tilbage i ”gammel stil” – fik opgaver fra hånden og passede mine ting. Hvad ingen vidste var, at det havde konsekvens, at livet kun handlede om arbejde og søvn. Det var et spørgsmål om tid, førend jeg var nødt til at træffe en vigtig beslutning. 

Der var kun en vej – det var tid til at sige farvel. Og tid til at sige goddag til noget nyt… En ny arbejdsplads. Det tog nogle måneder at samle overskud til at skrive cv og ansøgninger – og præsentere mig selv til diverse jobsamtaler.

Min historie er ikke unik!

Jeg oplever ofte, at medarbejdere, der har været stresssygemeldte, må trække samme kort som jeg – og finde nye græsgange. Fordi rammen omkring medarbejderens tilbagevenden ikke er på plads. Fordi der ikke tages ansvar kollektivt. Og fordi dem, der skal tage en del af ansvaret ikke har den fornødne viden og værktøjer til at skabe nogle gode betingelser for medarbejderen.

Ønsker du som leder at holde fast i dygtige medarbejdere, der for en tid har været sat ud af spil på grund af en stresssygemelding?

Og ønsker du at ruste dig til at håndtere medarbejderes indslusning i arbejdet?

Her får du mine 10 bud på, hvordan du hjælper en medarbejder godt tilbage på arbejdspladsen efter en stresssygemelding.

1.        Læg en konkret og forudsigelig plan for medarbejderen – og sørg for at afstemme forventningerne på forhånd.

2.        Informér kollegaerne i teamet om hvad der skal ske, når medarbejderen vender tilbage, så medarbejderen undgår at skulle forsvare sig og stå på mål for eventuelle kritiske spørgsmål.

3.        Gør indslusningsperioden tilpas lang (3-6 måneder) og start med få timer til en start (fx 10-15 timer). Skru op for timeantallet over tid.

4.        Sørg for at arbejdsmængden er afstemt efter antallet af timer.

5.        Sørg for at der er balance imellem medarbejderens ressourcer og de krav/udfordringer, medarbejderen bliver stillet over for. Og husk på, at det er medarbejderen, der kan mærke, hvordan den balance opleves.

6.        Stil medarbejderen konkrete og let tilgængelige opgaver, som medarbejderen kan gå til og fra. Det er vigtigt, at opgaverne ikke er for komplekse eller kræver for megen mental kapacitet, i starten.

7.        Signalér over for medarbejderen, at det er vigtigt, at der er plads til andet end arbejde i livet. Medarbejderne har brug for, at der er forståelse for og plads til at tage pauser, holde fri og restituere.

8.        Støt medarbejderen, og vis at I er medspillere. I har et fælles mål om, at medarbejderen fastholder den gode kurs og bevarer balancen. Medarbejderen kan opleve, at I spiller på samme hold, når du kommunikerer åbent, lytter og anerkender.

9.        Evaluér hver uge, hvordan det går

10.      Tag ansvar for din medarbejders tilbagevenden. Savner du viden og værktøjer til at håndtere den ledelsesopgave, så søg den hjælp (sparring, rådgivning, kursus), du har brug for – for alles skyld. 

 

Bedste hilsner
Henriette, stresscoach & trivselskonsulent  

 

__________________________

Henriette Høeg, Certificeret Stresscoach,-rådgiver,-konsulent.
Kontakt +45 61868611. Læs mere https://www.coachingzonen.com/

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stresssygemeldt - kom godt tilbage på arbejdspladsen. Læs mere