Hvad er forskellen på stress og traumer?
Stress og traumer er ikke nødvendigvis det samme, men kan godt blive det.
Stress er et meget upræcist ord og kan bruges om alt fra at have lidt mere end travlt, til at være så dårlig, at man ikke kan udføre almindelige dagligdagsaktiviteter.
Jeg vil bruge ordet stress her, om den tilstand der opstår når vi kan mærke at vi har været pressede i en periode og vi nu føler os påvirkede negativt. Det kan være vi er mere irritable end vi plejer, at vi pludseligt ikke kan overskue noget, at vi har let til tårer, at vi oplever muskelspændinger og at vi måske også begynder at sove dårligere. Der kan være en lang række andre reaktioner også.
Traume betegner en tilstand eller nærmere de symptomer der følger af, at være blevet overvældet af et mobiliseret nervesystem, som reaktion på en trussel. Overvældelse sker ofte fordi man ikke får fuldgjort reaktionen på truslen. Når vi trues reagerer vores krop med en stressrespons. Og derfor vil traumer altid være udløst af stress. Men stress vil ikke altid udløse et traume.
De klassiske årsager til traumer er krig, ulykke, katastrofe, overfald, overgreb. Det er sådan de fleste tænker om traumer. Men nyeste forskning viser, at også mindre tydelige former for kontinuerlig stress kan udløse en traumetilstand fx for tidlig fødsel, misrøgt eller bare stor usikkerhed i barndommen, mobning, operationer, voldsomme fødselsoplevelser, sygdom i nærmeste omgangskreds, egen alvorlig sygdom, kontinuerlig stress m.m.
Traumer handler altså ikke om selve begivenheden, men om det der sker i krop og nervesystem og de efterfølgende virkninger deraf. En langvarig stresspåvirkning kan altså, hvis den forbliver ubehandlet føre til at krop og nervesystem bliver traumatiseret. En rigtig betegnelse for det kunne være ‘traumatisk stress’.
Traumer eller traumatisk stress kan sagtens være tavse i flere år, for pludselig at dukke frem. Man behøves ikke at kunne huske den traumatiske begivenhed. Symptomerne på et traume kan - foruden alle stresssymptomer - for eksempel også være overfølsomhed overfor lys eller lyde, overdreven aktivitet som at have svært ved ikke at lave noget eller holde sig i ro, angst og fobier, hukommelsestab, afhængighed, uforklarligekropslige reaktioner, føleforstyrrelse og smerter, føle sig “ved siden af livet” og en lang række kroniske sygdomme. Bare for at nævne nogle få.
Hvor stress rehabiliteres ved ro og hvile i rigelige mængder, samt en kraftig reduktion af stresspåvirkning, så rehabiliteres traumatiske symptomer ikke helt så let. Og det er også ofte sådan at man opdager, at man er blevet traumatiseret. Man kan for eksempel have gennemlevet et stressforløb, og har i den forbindelse udviklet en kronisk sygdom, langvarige smerter, angst eller udmattelse. Man er på én måde kommet igennem stressen, men noget er blevet siddende.
Forskning har vist at traumebehandling har bedst effekt hvis det involverer en kropsbaseret metode. Hvorimod nyere forskning tyder på at kognitive metoder alene, kan forværre tilstanden i kroppen. En kropsbaseret metode er en terapeutisk tilgang, der involverer sansning, bevægelse og/eller berøring, samtidig med en bevidst opmærksomhed.
Forskellen på stress og traume er altså, at ikke al stress fører til traumer, men alle traumer kommer af stress. Traumer kan opstå af pludselig overvældende stress som ved et chok, men kan også udvikles gennem langvarig stress. Stress behandles primært med ro og hvile, traumer og traumatisk stress behandles yderligere med kropsterapeutiske metoder.
Jeg hører gerne fra andre, der også har haft traumatisk stress tæt inde på livet !
Læs også mine andre og meget populære blogs:
- Efter stress: Hvem er jeg nu?
- Kanaliseret stress - Når stressen ikke forsvinder
- Regulering af nervesystemet
- Tryghed frem for ro
- Hvad er en belastningsreaktion?
- Er din stress opkørt eller udkørt?
- Hvordan går det med din stress-sygemelding?
- Stresskollaps - det værste var manglen på forståelse
- 9 ting jeg lærte af min stresssygemelding og at tage den med ro
- Pas på stress i sommerferien!
Og sidst men ikke mindst, kan du få meget mere viden om stress i min podcast 'Samtaler Om Stress' .
__________________________
Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer
www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer