

Okay det var ikke helt let at finde den ro, det indrømmer jeg. Jeg røg nemlig i med begge ben i den fælde de fleste stressramte ryger i: Jeg lavede for meget.
Men da jeg så kom der ned i roen, så var der virkelig noget at hente. Her er 9 livsvigtige ting jeg lærte:
Problemet er bare at vi ikke kan sætte nogen grænse, hvis ikke vi ved hvornår den er overtrådt. Traumeterapien gav mig kropsbevidstheden tilbage, og pludselig begyndte jeg at mærke hvornår noget var godt og hvornår noget var ubehageligt. Et eksempel kunne være, at tanken om at løse en bestemt opgave, får det til - ganske subtilt - at stramme eller fremkalde små spændinger i kroppen, altså ved jeg at her går min grænse. Jeg må sige fra overfor den opgave.
Det var som om pauserne gav mig livet tilbage. I min konstante væren-igang havde jeg glemt at mærke livet. Fra denne tilstand oplevede jeg pludselig skønheden i naturen. Blomsternes farver og dufte. Alt vibrerede og var meningsfuldt i sig selv.
Og derfor er det bare super vigtigt at vi giver os tid til at hvile. Til at lade kroppen og hjernen restituere. Ikke at lave noget, så alle celler igen kan reparere sig selv, og vores helbred kan forblive intakt.
Den gående meditation var en primært redskab for mig, til at få ægte ro på stressaktivering i min krop. Og SÅ skete det magiske: Jeg erfarede - altså ikke noget med bare at tænke sig til, men direkte mærkede - at livet har værdi i sig selv, blot fordi man er i live. Vi er simpelthen nok, blot ved at vi er i denne verden. Heldigvis, for vi dømmer jo hverken spædbørn eller ældre mennesker ud fra hvad de GØR, de har bare værdi fordi de er her blandt os andre levende væsner. Fra den dag af skiftede hele mit perspektiv på mig selv og min omverden. Alle tidligere indprentninger om at være til nytte, blev værdiløse. Og jeg så mig selv og andre i et andet lys.
Nu føles det som en hel ferie bare at sætte sig ved spisebordet og kigge ud i luften, eller give mig tid til at tale med min elskede. Maden smager bedre og ikke min fordøjelse virker meget bedre.
Da jeg så tillod mig at få den lange og dybe hvile jeg havde brug for, forsvandt mine skavanker langsom én efter én.
Jeg var nok også selv bange for den. Som om at hvis sårbarheden fik lov at vise sig, så kunne den tage over og jeg ville måske falde fra hinanden? I dag står jeg meget stærkt i min sårbarhed, vel vidende at mange menneske tolker min sårbarhed nøjagtigt som jeg selv gjorde engang: som en svaghed. Men for mig er det en kæmpe styrke. For jeg formår at tage hånd om tilstande i mig, før de gør mig syge, i dårligt humør eller giver mig smerter. Jeg kan stoppe op, fordi jeg ikke er bange for at mærke at noget er blevet for meget. At jeg har brug for at hvile, eller bare stoppe op.
Jeg kan godt både lide mit arbejde, OG glæde mig til at ikke at arbejde. Lige nu glæder jeg mig virkelig meget til sommerferie, samtidig med at jeg også ser frem til at afholde mit retreat for stressramte. For her får jeg lov til at give noget af den ro og de indsigter videre, som jeg selv var så heldig få. Jeg ville ikke have været foruden mit stresskollaps, men jeg ønsker samtidig at andre i lignende situation, kommer lidt lettere, hurtigere og mindre lidelsesfuldt igennem, end jeg selv gjorde.
Læs også mine andre og meget populære blogs:
- Er din stress opkørt eller udkørt?
- Stresskollaps - det værste var manglen på forståelse
- Hvordan går det med din stress-sygemelding?
- Hvad er forskellen på stress og traumer?
- Pas på stress i sommerferien !
Og sidst men ikke mindst, kan du få meget mere viden om stress i min podcast 'Samtaler Om Stress' .
__________________________
Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer
www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com