Stress og stress-løsningen

Forstå sammenhængen mellem psyke og somatisk sygdom

Vores tankemønstre kan vi påvirke med vores bevidsthed, mod og handlekraft, ved bevidst at tænke på en anden måde, end vi umiddelbart ville have gjort.

Vi kan vende bort fra negative tankemønstre til positive tankemønstre og herigennem få et andet og bedre liv uden stress og andre påvirkninger, der er negative for os i livet.

På den måde som vi kan påvirke vores omgivelser med vores følelsesmæssige tilstand, både i negativ og positiv retning, som vi gør når vi også påvirker vores eget humør og følelser.

En undersøgelse af psykolog Sheldon Cohen, ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, fortæller at immunforsvarets evne til at regulere inflammationen afgør, hvem der vil udvikle en forkølelse - men endnu vigtigere, giver den en forklaring på, hvordan stress kan fremme sygdom.

Cortisol - et stresshormon, som frigøres, når vi føler os ængstelige, spiller en stor rolle i forhold til stress og sygdom. Cortisolen frigives i store mængder og undertrykker immunforsvaret hvilket betyder, at kroppens naturlige reaktion på virusser og bakterier hæmmes.

Det leder til tanken om, at ved kronisk stress, bliver immunsystemet mindre følsomt over for cortisol. Cortisol hæmmer cytokinproduktionen og dermed T/B- lymfocytter og produktionen af antistoffer samt NK-celleaktiviteten, hvilket nedsætter den samlede antal hvide blodlegemer.

Dette bevirker øget sandsynlighed for infektioner/udvikling af sygdomme. Det betyder, at kronisk høje niveauer af cortisol ikke dæmper inflammationen, men har den modsatte effekt.

Derfor er stressede mennesker mere modtagelige over for en forkølelse.

Stress er derfor både god og dårligt, det kommer an på, hvordan du håndterer den stressede situation, du er i.

Er vi opmærksomme på os selv og vores omgivelser, kan vi hjælpe hinanden til at udnytte den gode stress og få meget mere ud af livet og det vi beskæftiger os med.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress og stress løsningen er stress forståelse og stresshåndtering.