Mind Mentor og Nærværs coach Lone Steiness - Powerful Mind

Skammer du dig? Eller synes du at andre skulle skamme sig? Når skammen får magten.

Synes du ikke at du er god nok? Har du travlt med at dømme dig selv? Så dømmer eller bedømmer du sikkert også andre.

 Skam er en tilstand som har rod i en indre oplevelse af ikke at være god nok. Ikke at være værdifuld som menneske. Skam handler om at blive bedømt og om at bedømme andre. En vurdering som sker og lever inde i dig. 

Skammen er noget vi allesammen bærer rundt på. Vi har både gode og dårlige sider. Styrker og svagheder. Udfordringen er at forlige sig med skammen og de indre sorte sider. Hvis vi ikke gør det, kan vi tro, at der er noget i vejen med os. At vi ikke er gode nok. At vi skulle skamme os. Og når vi tænker det, handler vi derefter. Øv, ikk? Det er jo et kedeligt billede at vise verden.

Theodore Roosevelt sagde kloge ord:

”Det er ikke kritikeren der tæller; ikke den der påpeger, hvor den stærke snubler, eller hvor den, der gør store gerninger, kunne have gjort det bedre. Æren tilkommer manden, som reelt er i arenaen, hvis ansigt skæmmes af støv og sved og blod, den som kæmper tappert, som fejler, som gang på gang kommer til kort, for der findes ingen bestræbelser uden fejl og mangler; den som rent faktisk stræber efter at udføre gerningerne; som kender til stor begejstring, intens hengivenhed; som bruger sig selv i en værdig sags tjeneste, som i bedste fald ender med at kende triumfen ved store bedrifter, og som i værste fald, hvis han fejler, i det mindste fejler, mens han udviser stort vovemod”.

Sæt dig fri at bedømmelser om godt og dårligt. Dine egne og andres. Det vigtige er at turde være derude i livet. Med hele dig. Så døm ikke dig selv. Og andre. Stil dig op og bliv set. Vis styrkerne og svaghederne. Her er du sårbar. Her er du modig. Her kan skammen ikke leve. Den næres nemlig af frygten. Frygten for at blive set for alt det du er. Frygten for at blive bedømt.

Skammen lever i mørket. Giv den lys og lad den dø. Hvem skal have magten? Skammen eller dig? Lyset eller mørket?

Mindfulness arbejder med at acceptere hele dig og på den måde at jage skammen på porten.

__________________________

Lone Steiness
Mind Mentor & Nærværs coach
http://www.powerfulmind.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skam - når skammen får magten. Læs mere