Stress Kurser og Arbejdsglæde Psykolog Johnny Schultz

Kommunikation med personlig gennemslagskraft. Sådan brænder du igennem

”Selvom jeg ved jeg kan mine ting, er fagligt velfunderet, så kan jeg som ung kvinde i en mandsdomineret organisation, godt komme til kort. Især over for disse midaldrende, gråhårede, egocentrerede og bedrevidende mænd”

Så kan det vist ikke siges tydeligere. Personligt er jeg helt vild med den sidste del af sætning. Samtidig vil jeg gerne understrege, at det naturligvis er forståeligt, at den slags udmeldinger sammen med flere eksempler herunder, gør at folk føler sig frustrerede og magtesløse, når man gang på gang oplever det i både arbejdsliv og privatliv. 

Når man har været på kursusmarkedet i 25 år og haft i omegnen af 800 til 1000 kursister om året, så ser man meget naturligt nogle mønstre, der går igen. Når man er sammen med mennesker i tre hele dage, så opstår der meget naturligt en større fortrolighed og tryghed. Eksempelvis kan jeg nævne, at jeg aldrig har afholdt et kursus om personlig gennemslagskraft, uden at jeg har måttet inddrage elementer fra mit kursus om konfliktløsning.

Selvom hovedvægten er lagt på metoder til at brænde igennem ved møder, så man bliver hørt, forstået og respekteret, så er der også personer, som mest har behov for gennemslagskraft over for enkeltpersoner. Jeg skal her nævne nogle af de typiske udfordringer jeg hører, og som mange har svært ved at tackle:            

”Jeg ved ikke hvad jeg skal stille op med kolleger eller chefer, som afbryder mig hæmningsløst mens jeg taler. Jeg kan simpelt hen ikke komme igennem med mit budskab” 

”Ved vores ugentlige møder sidder der en kollega, som har et ego på højde med rundetårn. Han taler konstant og afbryder konstant så vi andre ikke får et ord indført”

”Hvis jeg endelig, langt om længe, får mulighed for at få ordet, så føler jeg at tiden er forpasset”

”Når jeg endelig får sagt noget ved vores møder, så er der ingen der lytter. Jeg føler tit, at jeg går i ét med væggen”

”Jeg er nok medlem af flinkeskolen. Er både meget stille og introvert. Hvordan bryder jeg ud af det mønster?”

”Efter et møde så bliver jeg tit gal på mig selv. Hvorfor siger jeg ikke hvad jeg mener? Hvorfor lader jeg mig hele tiden afbryde?”

”Jeg kan normalt godt brænde igennem over for andre mennesker. Men af en eller anden årsag, så bliver jeg handlingslammet og går i baglås, når jeg er sammen med aggressive og dominerende personer”

Sådan styrker du din gennemslagskraft?

Jeg skal her give et par eksempler, som forhåbentlig kan give lidt inspiration. Du skal først og fremmest være opmærksom på din stemmeføring og dit kropssprog. Alt for mange siger et med munden og udstråler noget helt andet med deres kropssprog. Det kaldes også for signalforvirring eller (double-binding). Lad os tage et eksempel. Hvis en kollega siger til dig: ”Det virker som om du er blevet sur” og du så siger følgende og gør følgende: ”Jeg er overhovedet ikke spor sur (siges vredt eller irritabelt) samtidig med at du lægger armene over kors (forsvarsposition), så er det udtryk for signalforvirring.

Lad os tage et eksempel fra transaktionsanalysen, en række kommunikations-teknikker, hvor man lærer at kommunikere på henholdsvis forældrebånd, voksenbånd eller barnebånd. Hvis din chef siger til dig: ”Susanne, Jeg har den fulde tillid til, at du kan mestre disse nye udfordringer. Det er jeg helt sikker på at du kan klare. Men omvendt, det er jo ikke sikkert at du kan finde ud af det!”

I den første del af budskabet kommunikeres der voksen til voksen. I den sidst del kommunikeres der fra forældre til barn. (Det der i transaktionsanalysen kaldes en krydset transaktion). Når man møder den slags signalforvirring vil man helt naturligt tænke: Hvad mente han egentlig med det?

Så husk: Vær altid klar og tydelig i din kommunikation, udsend aldrig dobbelt signaler, lav aldrig mudder i din kommunikation ved eksempelvis at sige: ”Nu må du endelig ikke tro at jeg er sur på dig, men faktisk har jeg ikke sovet hele natten, fordi jeg har ligget og grædt, men det skal du endelig ikke tænke på”

Dette og lignende eksempler er udtryk for rigtig flinkeskole kommunikation, hvor det hele bliver fedtet ind i undskyldninger og bortforklaringer. Man føler jo trang til at sige: ”Mener du det eller mener du det ikke?” Det er langt lettere at forholde sig til mennesker der siger.

”Ja, jeg kalder en skovl for en skovl og en spade for en spade. Det er ikke altid folk kan lide det jeg siger eller at de er enige med mig, men de véd, hvor de har mig!”

Det er indlysende at jeg på en blog ikke kan inddrage de talrige varianter og træningsøvelser, som der indgår på mit 3 dages kursus. Men lad mig give endnu et vigtigt eksempel, som kan styrke din gennemslagskraft.

Når du sidder ved et møde, hvor der sidder 4 – 8 personer, eller for den sag skyld flere, så sid aldrig tilbagelænet i stolen med korslagte arme, hvis du ønsker at sige noget. Det er fint nok, hvis du bare ønsker at lytte. Dog helst ikke de korslagte arme. Jeg ved godt, at det kan være en behagelig hvilestilling under længere mødeforløb men det signalerer ofte lukkethed. Ønsker du at brænde igennem så du bliver hørt, forstået og respekteret, så er det frem i stolen, hænder og arme i en åben stilling på bordet, direkte øjenkontakt med den eller de personer du henvender dig. Sørg for at tale højt, klart og tydeligt.

Er det en længerevarende konversation mellem dig og en anden, så husk også at se kort på de øvrige deltagere, også dem der sidder på højre og venstre side af dig. Ellers går der ikke længe før de mister interessen og du mister deres opmærksomhed.

Karisma og gennemslagskraft - det samme eller noget forskelligt?

Kategorialt set er begreberne forskellige men kan sagtens flyde sammen. En person med gennemslagskraft karakteriseres ofte som en person, der får andre til at lytte. Personen taler højt, klart og tydeligt, virker overbevisende og er i stand til at fange tilhørernes opmærksomhed. Der er overensstemmelse mellem de verbale og nonverbale signaler (ingen signalforvirring) Mennesker med stor gennemslagskraft har ordet i sin magt og skal naturligvis også udvise en høj grad af faglig viden og kompetence så de fremstår troværdige.  

Du kan sagtens have gennemslagskraft uden nødvendigvis at være karismatisk. Karismatiske personer kendetegnes ved, at de har en stærk udstråling (øjnene er sjælens spejl). De er i stand til at træde ind i et rum og lyse hele rummet op, uden at sige et ord. Det er naturligvis meget forskelligt, hvad vi mennesker tænder på. Det som den ene kan opleve som karismatisk kan en anden person i princippet opleve direkte modsat. Det har i høj grad noget at gøre med vores egne projektioner.  

Min påstand er: Du kan sagtens have gennemslagskraft uden nødvendigvis at være karismatisk. Hvorimod karismatiske personer ofte får ”foræret” en større gennemslagskraft på grund af deres karisma. Det kræver dog at der er ”valuta for pengene”. Du kan naturligvis ikke klare dig i længden på karisma og charme. Når vi betages at den slags mennesker, som ved nærmere bekendtskab skuffer, så bruger vi ofte ord som ”distanceblænder” eller ”tomme tønder buldrer mest”

Medens man ret hurtigt kan tilegne sig metoder og teknikker til at styrke den personlige gennemslagskraft, så kræver det noget mere at styrke sin karisma. Mange spørger om det overhovedet kan lade sig gøre at styrke sin karisma, at det faktisk er noget som nogle mennesker får i ”vuggegave”. Mit svar er et klart og tydeligt ja. Du kan med sikkerhed også styrke din karisma. Nogle metoder og teknikker, som jeg vil beskrive i min næste blog, der kommer til at handle om: Mental styrketræning

Johnny Schultz, Psykolog og stress ekspert  

 

 

 

__________________________

StressCoach og Psykolog Johnny Schultz
Læs mere om stress kurser, trivsel og arbejdsglæde
http://www.stressnet.dk

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kommunikation og personlig gennemslagskraft. Brænd igennem. Læs på Levlykkeligt.dk