Stress udfordrer Selvværdet

Hvorfor er det, at vi mennesker er så dygtige til at sætte urealistiske krav til os selv?

En historie fra det virkelige liv, med hverdagens små skeletter.

Jeg har for kort tid siden coachet en klient, som kom til mig med kraftige stress symptomer. Der viste sig hurtigt et billede, af at de høje krav hun stillede til sig selv i dagligdagen.

En af tingene, der virkelig trak søm ud var hoverengøring hver måned.

Jeg tror hurtigt vi kan blive enige om, at uanfægtet hvor skønt og tilfredsstillende det er, når det er gjort, kender jeg ikke mange der gør rent hver måned i det omfang som min klient.

Hjemmefra var hun blevet opdraget til, at alle skabe skulle tømmes og vaskes af, alle bøger skulle støves af, kælderen sågar fik en tur hver måned. Jeg ved ikke om I kan forstille jer, hvor meget det fyldte i hendes liv? Hendes selvværd var så lille for hun dunkede altid og hele tiden sig selv i hovedet med, at hun ikke gjorde tingene godt nok.

Hendes krav og forventninger til sig selv var enorme og hendes ressourcer slog ikke til, som I kan læse var hun stressramt.

Disse ting er jo ikke noget hun talte om og diskutere nødvendigvis i det offentlige rum. Dette har jo altid havde været et mønster i hendes barndomshjem og derfor troede hun at det skulle være således og var det for alle.

Jeg spurgte hende hvor ofte har du set nogle af sine gæster gå i dine skabe og skuffer for lige at se om der var gjort rent? Hun grinede og sagde aldrig, godt sagde jeg, hvor tit har en af dine veninder gået ind til din bogreol, taget et bog ned og udtalt "helt ærlig støver du aldrig af?" Nu skral grinede min klient og svarede “aldrig....”

“Hmmm” sagde jeg, “hvor tit har du så gået i dine venders eller en kollergas skabe og skuffer?” Hun kiggede på mig helt paf “det kunne jeg da ikke drømme om” og begyndte at smile…..
Hun så pludselig sit liv udefra så sit eget mønster. “Sum og summarum er” svarede jeg “at det er godt nok ikke mange af os kvinder, der har tid til at gøre hovedrent hver måned og slet ikke så grundigt”.

To uger efter kom min klient tilbage meget lettere og gladere. Efter tre gange var stress symptomerne helt væk.

Historien er ikke enestående . Vi mennesker kører så meget på autopilot at vi ikke altid ser de røde flag, som står hejst og blafre.

Kære læser luk lige øjnene i 20 sec. Tænk lige nu over dine egne mønstre gør du noget som presser dig ud på kanten af stress?? Mønstre der er fuldstændige ubrugelige eller urimelige og som kun bidrager med to ting…..og det er at “fodre” til et mindre selvværd og giver stress.

Kærlige hilsner
Heidie Graversen

 

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress, lavt selvværd og stress symptomer. Læs mere