Sandheder om vægttab og motivation - sådan skaber du nye mønstre i hjernen

Sandheder om vægttab og motivation, kræver at din hjerne er med.

Hvad er årsagen til, at vi kvinder lader os lokke, når det gælder slankekure og et hurtigt vægttab som: Tab 6 kilo på en uge, men er det nu også sandheden? " Når du er motiveret, når du dine mål," men det er bare ikke altid så nemt i praksis! Prøv noget nyt - øv dig i at skrive nye historier i din hjerne.

Jeg deltog i et arrangement, hvor der kom fire foredragsholdere og underholdte os med hver deres show, de var både dygtige og brugte humoren, så vi alle var godt underholdt i salen. 

En af foredragsholderne var Christian Bitz som er ernæringsekspert, han netop tog emnet op, om at være realistiske når vi ønsker et vægttab. "Kan vi leve på 12 mandler og tabe 6 kilo på en uge..." NEJ, kort og godt kom det fra Christian Bitz, hvilket jo ikke kom som en overraskelse, men hvad er det så der sker, når vi lader os lokke til at købe blade og bøger, der skilter med hurtige vægt tab, baller af stål og flade maver? 

Det er der selvfølgelig ikke kun en forklaring på, men vi bliver jo fristet af de smukke mennesker, og tænk hvis det virkede, lidt ligesom når vi spiller Lotto, så sidder vi håbefulde, for sæt nu hvis det er mig, der vinder millionerne, og vi drømmer os et skønt sted hen. Men hvad er det egentlig der sker, når vi ryger på de hurtige vægttabskure? Vi ved, når vi ser i kalenderen, at vi snart skal på juleferien til de varme lande. Gys, så tænker vi bikini! Lårene og ballerne er ikke så spændstige som sidste år. Godt så - det kan lige nås, der er 6 uger til, så vi hopper i med begge ben! Håber på at kuren med ingen brød, ris og pasta også virker på mig. Nu er der bare lige det, at som børnefamilie er der tit kødsovs på menuen! Pyt med det tænker jeg top motiveret, spiser da bare kål til, og overbeviser mig selv om, at det var da en super ide, alle taler jo om hvor sundt kål er. Denne overtalelse af vores ego opleves i nuet super nem.

Nu er det bare lidt anderledes med virkeligheden! Det bliver fredag og du er træt efter en lang uge med madpakker, indkøb og madlavning udover dit normale arbejde, som jo også skal passes. Fredags dilemma: "Manden har åbnet en god flaske vin og er klar til at hygge og holde weekend". Nu er det, at de fleste af os har en rygrad som en regnorm. Vores center i hjernen, syntes vi har brug for belønningen, og plask vi glemmer alt om low cab diæt, for vi mener faktisk vi har fortjent en belønning.....selvom vi udmærket godt ved, at vin, fredagshygge og vægttab ikke er en super kombi, men det har hjernen helt glemt nu.

Op på hesten igen...

Ja, det er nemmere sagt end gjort for nu kommer dilemma nummer to! Hvor mange gange har du været på slankekur som endte i fiasko? Hvis svaret er rigtig mange, så sker der hyppigt det, at vi trækker os tilbage i det gamle velkendte mønster: "Nu har jeg jo brudt min slankekur i går med vin, så kan det også være lige meget. "

Det er samme mekanisme der sker, når vi fx starter til fitness. Der går en rum tid før hjernen ser det som godt, derfor laver vi overspringshandlinger.

Det er her, du kan udvikle dig, for hvad er det for en historie du fortæller til og om dig selv? Den skal vi nu skrive om til en støttende historie, så du når i mål. 

Prøv at ligge mærke til alle de positive ting i din hverdag og start med at omskrive det til at det er en belønning. Se på fx: blomkål, cuscus og spidskål i stedet for pasta, som noget du rent faktisk føler glæde ved at indtage, for det smager godt, og så vil du over tid være fyldt op i din hjerne hvor belønningskamret nu er stimuleret, og have skrevet en ny historie, som støtter din sunde livsstil. 

Det er bestemte områder i vores hjerne, som giver os oplevelser af fx: lyst og det at føle sig godt tilpas, eller når vi har fået stillet vores sult eller ved sex. Den forreste del af hjernen består af pandelapperne, og de spiller en stor rolle i belønningssystemet. Vi ved også idag, at vi kan påvirker disse frontal pandelapper ved for eksempel Mindfulness. Hvorfor er det vigtigt at påvirke dem, jo for det er også her evnen til at målrette, styre vores adfærd, og det at kunne planlægge sidder. Belønningssystemet spiller en stor rolle for den måde, vi er sociale med andre mennesker på og vores vaner.

5 gode råd til at tænke nyt i dit belønningssystem: 

1. Sæt dig ned og lav en liste over dine usunde belønninger. (Vær ærlig - hvad giver de dig egentlig)?

2. Slå din realisme til, din hjerne kan danne nye sunde belønninger. (Hvad vil de nye, sunde belønninger give dig)?  

3. Aktivt beslutning fra dig kræver du er bevidst om, hvad du vil udskifte, en for en. (Start med en af gangen, så du kan fokusere på den)

4. Positive udsagn i hverdagen støtter din nye belønningssystem model.

5. Et nyt mønster tager tid, så prøv at se det, som at du skriver en ny historie i din hjerne, hvor du tager fjernbetjeningen tilbage og indfører nye sunde belønninger.

God fornøjelse. Jeg ved du kan, husk på din hjerne er ikke din krop, og nu kan du nå i mål med det du sætter dig for også vægttab. Kærligst Heidie Graversen

Bloggerne Heidie Graversen og Heidi Ricci

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vægttab og motivation - sådan skaber du nye mønstre. Læs mere