Negative tanker bidrager til nedsat livskvalitet og selvværd

At hjernen er indrettet til at en del af de handlinger og tankemønstre vi har i hverdagen, er automatiseret er både praktisk og energibesparende.

Graden af automatisering blev jeg (igen) bevidst om på en meget banal måde. 

Mine børn er taget på ferie med deres far og jeg har huset helt for mig selv…….jeg nyder stilheden og at gøre tingene i mit tempo…..dette gælder også når jeg skal i bad.

Forleden var jeg så på vej i bad. Da jeg stod inde på badeværelset, bliver jeg opmærksom på at jeg har glemt noget. Jeg tog fat i døren for at gå ud igen og opdagede så at jeg har låst døren!! Hvorfor har jeg nu det? Jeg er jo alene og vil ikke pludseligt komme nogen brasende ind, imens jeg står under bruseren.

Jamen svaret er, at dét at låse døren er noget jeg gør totalt ”automatiseret”. Jeg tænker ikke over at jeg gør det…..det sker bare uden at jeg forholder mig til om det er nødvendigt.

Nu er dét at låse døren en meget konkret og praktisk hverdagsting. Men den samme ”automatisering” har vi også i vores tankemønstre om os selv. Vi tænker de samme automatiske tanker igen og igen, uden egentlig at lægge mærke til dem. Ved de positive tanker, dem der løfter og støtter os, er denne gentagelse god og hensigtsmæssig……men hvad med de negative? Dem der fortælle at der er noget vi ikke kan, er dygtige nok, ikke kan gennemføre eller lign.?

De automatiserede negative tanker kan være med til at pille ved selvværdet, selvtilliden og vores selvagtelse og dermed give et forringet livskvalitet. Vi bliver dog først nød til at opdage dem, hvis vi ønsker at ændre på dem……på samme måde som jeg blev opmærksom på at jeg låste døren, helt unødvendigt.

Ferietiden kan være et godt tidspunkt at blive opmærksom på egne tankemønstre. Tempoet er nede og vi bliver mindre forstyrret af en travl hverdag. Her er der forhåbentlig plads til med nysgerrighed at undersøge egne tankemønstre. Finde ud af hvilke der støtter og hvilke der hæmmer, hvilke er nødvendige og hvilke er unødvendige? Hvad er det du automatisk fortæller dig selv?

Ved at blive bevidst om negative tankemønstre, har du mulighed for at ændre på dem…...at gribe dem når de kommer, give dem ny betydning og dermed øge dit selvværd og give dig selv højere livskvalitet. Det er ikke så let, som at blive bevist om, ikke at låse badeværelsesdøren……men du skal jo starte et sted.

Det gode ved denne slags randsagninger er at de kan meget let udføres, imens man ligger i solen og slapper af……gerne med en kølig drink, i den ene hånd ;-)

Kærlig hilsen
Heidie

  __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Negative tanker bidrager til nedsat livskvalitet og selvværd. Læs mere