Sådan siger du dit job op skridt for skridt

Vi gør det samme dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned. Vi står op, følger de samme, lidt for travle rutiner, inden vi tager af sted på arbejde. Her passer vi vores dont, tjekker og besvarer mails, går til møder, registrerer, printer papirer ud, taler i telefon, ordner noget praktisk, spiser frokost, drikker kaffe og får et stykke kage om eftermiddagen. Så tager vi trætte hjem, klarer det nødvendige, ser fjernsyn og går i seng. Dagen efter gør vi det samme igen.

Det kan sagtens være, at der ikke er noget i vejen med vores job. Vi kan godt lide vores kolleger, nogle af arbejdsopgaverne er interessante, og chefen har måske gode perioder. Og først og fremmest: Det bringer en løn hjem. Så kan det godt være, at det er trivielt, at vi ikke føler, at vi forløser vores potentiale, og vi ikke helt kan forlige os med tanken om, at det er det, vi skal lave de næste 20 eller 30 år af vores liv (pensionsalderen er jo stigende, for os alle sammen), men alligevel. Vi føler os sikre på, at det er de er det, der skal til for at betale huslejen, bilen og de 14 dages ferie hver sommer. Så lever vi med, at vi føler, at vi er med i filmen Groundhog Day, hvor hovedpersonen oplever den samme dag gentage sig igen og igen og igen.

På den måde vælger vi det næstbedste – eller i nogle tilfælde det tredjebedste. For hvad kan vi egentlig svare, når vi stiller os selv disse spørgsmål:

Laver vi det, vi drømte om, da vi var unge? 

Indfrier vi vores personlige og faglige potentiale?

Er der forskel på det, vi gør, og det vi i virkeligheden vil?

Hvis vores job var det eneste, vi gjorde, ville vi så føle os lykkelige og tilfredse?

Hvad er det værste, der kan ske, hvis vi beslutter os for at sadle om i vores liv?

Det er gode spørgsmål, og hvis vi svarer ærligt på dem, så sætter det tanker i gang. Vi er ikke der, hvor vi inderst inde helst vil være. Så er det tid til at gøre noget ved det. Så er det tid til at sige vores job op. Så er det tid til et opgør med den livsform, jobbet repræsenterer. Det er den livsform, hvor vi står op og går på arbejde hver morgen, og ikke tænker over, hvorfor vi gør det. Den livsform hvor vi lever som robotter, og hvor vi betaler for vores økonomiske tryghed med personlig middelmådighed i stedet for at gøre det, som vi i virkeligheden vil. 

Skal man så sige jobbet op fra det ene øjeblik til det andet? I princippet er det en frisk idé, men det er mere realistisk at se det som en proces, hvor du skridt for skridt bevæger dig hen mod din drømmetilværelse. En god måde at lade denne proces køre på, er denne:

1) Sæt dig med en notesbog og skriv dine svar på ovenstående fem spørgsmål

2) Lav derefter i samme notesbog en beskrivelse af din drømmetilværelse. Hvad vil du allerhelst, og hvordan ser din ideelle dag ud?

3) Gå derefter dit budget igennem. Hvilke udgifter kan du skære fra? Vær skånselsløs og nedbring dine faste udgifter så meget som muligt.

4) Hvad kan du sælge af ting, som du ikke bruger, eller som ikke giver dig glæde? Sælg hvad du kan på Den Blå Avis, og brug dit overskud herfra sammen med overskuddet fra de udgifter, du har skåret fra til at lave din egen nødhjælpsfond. Med den skal du kunne klare dig uden indtægt i mindst tre måneder, gerne mere.

5) Har du et drømmejob? Så søg det.

6) Vil du hellere være selvstændig, have mere tid og følge din passion, så lav en konkret plan. Hvad er dine mål? Hvem kan hjælpe dig med at nå de mål? Tal med så mange du kan om det.

7) Sæt en dato – her siger du dit kedelige 8-16 job op, og begynder at leve det liv, du drømmer om. Kald datoen din frihedsdag.

8) Begynd at tage action – begynd dit frie liv, inden du har sagt op. Det kan være at søge drømmestillinger, kontakte drømmearbejdspladser, lave en hjemmeside eller en blog du kan bruge til at synliggøre det arbejde, du føler en passion for, eller du kan tage på en rejse for at finde ud af, om du har smag for mere.

9) Analyser resultaterne af punkt 8. Hvad kan du justere? Hvad kan gøres bedre? Implementer disse ændringer.

10) Så er du klar. Send en skriftlig opsigelse til din chef. Formuler den pænt. Åben en flaske vin. Nyd din frihed.

En sommerdag i juni sidste år, sagde jeg selv et lønmodtagerjob, jeg havde haft i mere end otte år, op. I dag er jeg selvstændig, skriver bøger og holder foredrag om blandt andet stress. Det er en meget mere usikker tilværelse, men den er også spændende. Jeg er min egen herre, og jeg gør det, som jeg i mange år gik og sagde, at jeg gerne ville. Jeg kender ikke min fremtid, måske går det ikke, men jeg vil altid kunne sige, at jeg har gjort forsøget. Det giver mig en enorm motivation og energi. Jeg har en sikker følelse af, at den opsigelse er en af de bedste beslutninger, jeg har taget.

Kan du gøre det samme? Det er slet ikke umuligt, og du kommer ikke til at fortryde det. Held og lykke.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Job - sådan siger du dit job op - skridt for skridt. Læs mere