Mere ferie - mindre stress. Så er det tid til at vælge dig selv.

Ræk fingeren i vejret, hvis du heller ikke synes, at det er superfedt at skulle tilbage på jobbet efter en lang og dejlig ferie. Du er med garanti ikke den eneste, der har det sådan. De fleste af os er nu tilbage efter en ferien, og nogle går i gang med frisk energi og gå-på-mod, andre skal trækkes i omdrejninger som et gammelt damplokomotiv. Jeg må tilstå, at jeg selv hører til i sidstnævnte kategori. Skal jeg dømme efter hvad jeg har hørt venner, kolleger og mange andre sige den seneste uge, er det vist snarere reglen end undtagelsen at have det sådan. Spørgsmålet er så, om man kan gøre noget ved det?

Når du går I gang efter ferien, er du fra den ene dag til den anden tilbage i den gamle trædemølle. Da du havde ferie, var du fri til at disponere over din tid. Uanset om du var på langfart eller blev hjemme i det tvivlsomme danske sommervejr, havde du tid. Der var ikke noget vækkeur, ikke nogen møder på jobbet, ingen der fortalte dig, hvad du skal gøre. Det har ikke noget med luksus eller fjerne destinationer at gøre. Det handler om, at du i din ferie har levet et simpelt og godt liv med tid til det vigtige. Det savner, du nu. Det er vi mange, der gør. Lige nu savner jeg for eksempel helt vildt livet i Thailand, hvor jeg tilbragte en måned sammen med min familie. 

Det er ikke så sjovt at have det sådan. Måske går det over, efterhånden som man kommer ind i rytmen igen, og de fleste af os kommer jo på den ene eller anden måde igennem det. Så følger det kommende år. Meget vil være okay, men der vil måske også være den her lille, nagende utilfredshed. Savnet efter ferien – det at have god tid, at gøre det man i virkeligheden vil, at der ikke er nogen, der bestemmer over en. Om 11 måneder tager vi så på ferie igen, vi nyder det, og om et år har vi det præcis som nu.  Måske er det endda en lille smule værre, fordi man kan huske, at man også havde det sådan et år tidligere. Og to år tidligere. Og tre.

Desværre er det heller ikke en situation, der er så nem at bryde fri af. ”Man skal jo arbejde”, tænker vi. ”Regningerne skal betales, og ferien var dyr.” Det anfægter jeg ikke. Det er et pres, og presset bliver ikke mindre i disse år. Vi har ikke høj arbejdsløshed i Danmark, men flere og flere sidder i midlertidige stillinger, er freelancere eller i jobs, som de formelt er overuddannede eller overkvalificerede til. Vi vil gerne have feriens frihed lidt mere, og lidt mindre af hverdagens trædemølle, hvor andre bestemmer tingene for os. Men disse forhold gør, at det ikke altid er lige til at sige, ”jeg holder lige to måneders ekstra ferie”. Der er nok til at tage over, hvis man ikke holder tempoet. Den nye globale arbejdsdeling, og den ellers på mange måder perspektivrige nye deleøkonomi, gør det ikke nemmere.

Men, der er også godt nyt. Du kan faktisk bringe sig selv i en situation, hvor du får feriens frihed tilbage. Ikke fra det ene sekund til det andet, ikke ved et quick fix, men ved at stille dig selv de rigtige spørgsmål, finde svarene og navigere derefter. Gør du det, så vælger du dig selv. Det er langt bedre end at være i en situation, hvor andre (fra-) vælger dig.

Hvilke spørgsmål er der så tale om? De kommer her. Jeg foreslår, at du tager en lille notesbog og en kuglepen og skriver spørgsmålene ned. Derefter kan du notere dine svar, og så har du en retning for, hvordan du kan vælge dig selv.

Fire spørgsmål der hjælper dig til at vælge dig selv 

1) Hvor mange personer kan træffe en beslutning, der kan ødelægge dit liv i morgen?

Er det din chef, der kan fyre dig? Din partner, der vil forlade dig? Din bankrådgiver der siger nej til et lån? Formanden for din beboerforening? Din praktiserende læge? Politikere der kan træffe en beslutning med store konsekvenser for din dagligdag? Familiemedlemmer der kan handle, så det har meget store konsekvenser for dig?

Vi er ikke isolerede øer, som altid vil være uafhængige af andre, men hvis vi er i en situation, hvor andre mennesker kan træffe beslutninger, der har stor og ofte negativ betydning for os, så har vi ikke valgt os selv. Så tager andre beslutningerne, og vi kommer ikke til at leve et liv, hvor vi oplever feriens frihed og tid til det vigtige. 

2) Hvad kan du gøre for at eliminere nogle af disse personer?

Nej, du skal selvfølgelig ikke skyde nogen, men det er en god idé at overveje, hvilke konkrete skridt du kan tage for at frigøre dig fra en situation, hvor andre tager beslutninger med store konsekvenser for dit liv. Måske behøver du slet ikke det lån i banken? Måske kan du tale med din partner eller din familie om, hvad der betyder noget for dig? Måske er der personer, som du skal sætte på hold? Måske kan du i første omgang gå på deltid eller få en hjemmearbejdsplads? Måske kan du skære ned på dine faste udgifter? Måske kan du udvikle bedre daglige vaner, der med tiden hjælper dig til at frigøre dig fra disse personer og deres magt over dit liv? Det kan være mindfulness, motion, kreative vaner, at starte en blog, som du skriver på to gange om ugen, en daglig gåtur, at stå tidligere op om morgenen, spare den daglige café latte eller noget helt syvende.

3) Hvordan ser dit drømmeliv ud?

Hvis nu du sådan selv kunne bestemme, hvis du kunne vælge dit helt eget liv, og der ikke fandtes personer, der var i stand til at træffe beslutninger med store konsekvenser for dit liv? Hvis du nu selv valgte? Prøv at beskrive din ideelle tilværelse – måske som den så ud i den ferie, du netop har holdt og været glad for. Når du skriver det ned, visualiserer du din drømmetilværelse. Det er den, der er dit mål. Den kommer ikke i morgen tidlig, men nu ved du, hvordan den ser ud. Jo mere konkret et billede, du har af din drømmetilværelse, jo nemmere er den at realisere

4) Hvilket lille skridt kan du tage i dag, der bringer dig nærmere på din drømmetilværelse?

Skriv ned hvad du kan gøre med det samme og gør det! Handler din drømmetilværelse om et sundt liv, så smid hvad du har i hænderne og gå en tur i den friske luft. Ønsker du at rejse mere, så læg den første femmer til side. Vil du gerne være fri af din chef, så skriv 10 ideer ned til en virksomhed, du kan starte. Det er lige meget, om det er gode eller dårlige ideer. Jeg skriver mange ideer ned i mine notesbøger, og de fleste af dem er virkelig dårlige. Gør det til en vane. Gå en tur i morgen, et par minutter længere end i dag. Læg en femmer mere til side. Skriv yderligere ti ideer til en virksomhed ned. Gentag det hver dag og vær konsekvent. Over tid vil disse små skridt føre til store forandringer i dit liv. Måske kunne en idé du skrev ned bruges i kombination med en anden af dine ideer, som du fik for et halvt år siden? Måske går du pludselig to timer i naturen hver dag, og føler dig sundere og stærkere? Måske har du til sidst lagt så mange femmere til side, at der er råd til en flybillet? Måske har du valgt dig selv? Måske lever du permanent, som du gjorde her i sommerferien?

Du har nu taget dine først skridt på vejen mod at vælge dig selv. Det giver dig et kompas, som du fremover kan navigere efter, så du får lidt mere sommerferie og lidt mindre trædemølle i dit liv. Om det virker? Det svar finder du selv, hvis du følger processen og er konsekvent med at tage små skridt ad gangen. Jeg har gjort det selv, og for mig har det gjort hele forskellen. Det tror jeg også, at det kan gøre for dig. Det er tid til at vælge dig selv.


 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mere ferie - mindre stress. Tid at vælge dig selv. Læs mere