De fem bedste bøger til at afhjælpe stress og depression

Stress, angst og depression er for mange af os følgesvende i et travlt liv. Et liv hvor balancen mellem arbejdsliv og familieliv er udfordret. Mens jeg skriver disse linjer, er 35.000 danskere sygemeldt med stress. I morgen vil tallet være det samme, i overmorgen vil det også være 35.000, og sandsynligheden taler for, at tallet er endnu højere om et år, to år – for slet ikke at tale om ti år. 

Det er bekymrende tal. Det er det ikke bare for arbejdspladserne, der mister kompetencer, produktivitet og resultater. Det er et problem for den enkelte. Stress kan føre til alvorligere tilstande som angst og langvarige depressioner, og der er stressramte, der aldrig kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor er al hjælp, gode råd og ideer til at håndtere og forebygge stress velkomne.

En del af disse råd finder man i bøger om personlig udvikling. Det er en udskældt genre, der ikke mindst det seneste år har været under angreb fra professor Svend Brinkmann og andre, der har fået stor medieopmærksomhed gennem opfordringer til at ”fyre sin coach”, ”tage nej-hatten på” o.s.v.

Jeg synes, at det er en forfejlet kritik. Naturligvis bliver syge ikke raske af at læse en enkelt bog – men det er der heller ikke ret mange, der påstår -, og der findes ikke et quick fix, når det gælder stress. Alligevel synes jeg, at det er fattigt, at tilbyde en nej-hat til mennesker, der står i en vanskelig situation, og som kan have brug for hjælp. Her kan gode bøger om personlig udvikling, være noget, der sammen med andre værktøjer bidrager til at håndtere, forebygge og afhjælpe stress. Derudover skal man ikke skære alle udgivelser over en kam. Personligt er jeg ikke så meget for at læse krimier, men jeg ved godt, at der er store forskelle på krimier, og der findes både gode og dårlige af slagsen. Det samme gælder bøger om personlig udvikling.

Selv har jeg haft stor glæde af at læse denne type bøger. For nogle år siden gav de mig redskaber til at håndtere stress, de bragte mig tættere på det arbejdsliv, jeg foretrak, og senest har de hjulpet mig til at etablere egen virksomhed. De bøger har naturligvis ikke gjort det alene, men de har hjulpet mig. Derfor anbefaler jeg dem også med glæde til andre, og her får du de fem bedste. De opfylder de fire kriterier, der for mig at se gør en bog om personlig udvikling til en god bog.

1) De er saglige og fulde af substans. Der er henvisninger til forskning, relevante og grundige cases, og i mange tilfælde har forfatteren prøvet såvel de udfordringer og løsninger, der er omdrejningspunktet i den enkelte bog, på egen krop.

2) De indeholder nul quick fixes. Dem skal man være varsom med – også når det gælder bøger om personlig udvikling. De virker ikke, og det er pop at påstå andet.

3) De er læseværdige. En god bog er velstruktureret, velskrevet og velkomponeret. Uanset genre er en god bog, en bog der er medrivende og en fornøjelse at læse

4) De har fokus på praksis og ansporer til handling. En god bog om personlig udvikling får læseren til at iværksætte positive forandringer i sit liv. Forandringer der er realistiske og til at gå til for den enkelte.

Disse fem bøger opfylder til fulde de fem kriterier og er efter min mening de bedste i genren.

Timothy Ferriss: 4-timers arbejdsuge

En af de bøger der har betydet mest for mig, overhovedet. Ikke på grund af dens lidt amerikanske business-tilgang i enkelte kapitler, men fordi den tør vende tingene på hovedet og stille de rigtige spørgsmål til tilværelsen. Om hvad vi bruger vores liv på, om vi udnytter den tid, vi har til rådighed her på jorden. Derudover er den dynamisk, morsom, velskrevet og fuld af gode råde, praktiske råd, som man nemt kan implementere i sin hverdag.

Gretchen Rubin: Projekt lykke

En virkelig solidt funderet bog om, hvad det er der gør os lykkelige i dagligdagen. Ved at bruge sig selv som eksperiment, og gennem henvisninger til relevant forskning og litteratur, afprøver Gretchen Rubin en række teknikker til at blive mere lykkelig. Resultatet er forbløffende – og inspirerende.

Chris Guillebeau: The Art of Non-conformity

Her er en køreplan for et frit, selvstændigt og meningsfuldt liv fra en mand, der som en af ret få har besøgt samtlige lande i verden. Chris Guillebeau har bygget en international bevægelse op med mennesker, der udfordrer det konforme og tør leve anderledes og rige liv. I denne bog, der er hans første og bedste, viser han hvordan.

Josh Waitzkin: The Art of Learning

En personlig, rørende og tankevækkende bog fra en mand, der både har været skakgeni og verdensmester i kampsporten Tai Chi Chuan. Den handler om, hvordan vi lærer, og hvordan vi lærer bedst. Både i mit professionelle liv som underviser og forfatter og helt personligt, har jeg været vanvittig inspireret af den her bog. Jeg fatter ikke, at den ikke er oversat til dansk.

Charles Duhigg: Vanens magt

Vaner er helt afgørende for, hvordan vores tilværelse ser ud, og de kan være noget af det sværeste at ændre. I denne bog dykker den prisbelønnede Charles Duhigg ned i forskningen om, hvordan vores hjerne fungerer i forhold til at udvikle og ændre vaner.  Gennem en lang række fascinerende og meget konkrete eksempler, lærer man som læser at forstå vanerne bedre. Dermed bliver man også bedre til at ændre de vaner, man gerne vil lave om på. Glimrende bog der inspirerer til handling.

For en god ordens skyld nævner jeg, at jeg ikke har nogen form for professionel eller privat forbindelse med de her nævnte forfattere. Jeg tjener ikke penge på at anbefale dem, men jeg gør det, fordi jeg selv har læst dem og haft glæde af dem. Det er fem bøger, der har betydet noget og gjort en forskel for mig. Det håber jeg også, at de vil gøre for dig.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Bedste bøger om stress og depression. Læs mere om Personlig Udvikling