40 ting jeg har lært på 40 år

Onsdag den 11. februar fylder jeg 40 år. Dermed er jeg, statistisk set, sådan cirka midtvejs i livet. Jeg skal vænne mig til, at jeg nu er tættere på de 60 end på de 20, og jeg kan ikke løse en kommende midtlivskrise ved at købe en Porsche, for jeg har endnu til gode at få taget et kørekort. Til gengæld kan jeg benytte lejligheden til at reflektere over, hvor jeg står, og hvad jeg har lært af livet. Det har jeg gjort i anledning af den kommende fødselsdag, og, hvad jeg er kommet frem til, er 40 sætninger. Dem kan du (i stort set uprioriteret rækkefølge) læse herunder.   

 

1. Der er altid en vej ud

Uanset hvilken situation jeg har befundet i, og der har godt nok været nogle dystre af slagsen i løbet af de sidste 40 år, så er det altid lykkedes mig at komme videre. Hvordan man kommer videre, findes der ikke nogen grydeklar definition på, for situationer og mennesker er forskellige, og derfor er løsningerne også. Men de findes, løsningerne, vejene ud af de mest komplicerede labyrinter og de dybeste huller.

 

2. Sænk tempoet

I de senere år har jeg oftere og oftere stillet mig selv spørgsmålet: Hvorfor helvede skal vi altid nå noget? Jeg tror ikke, at der kommer noget godt ud af, at vi altid har så travlt. Kunne vi ikke gøre det modsatte? Sige til os selv, at det er godt nok, som det er?

 

3. Det bliver ikke ved

Jeg tror, at det var min søster, der gav mig dette råd i en periode, hvor mit ældste barn vågnede og skreg nat efter nat i månedsvis. Spædbarnslivet var hårdt, og det var som, at det lettede en smule, da hun sagde, at det bliver ikke ved. En dag vokser hun fra det, og I får jeres nattesøvn igen. Jeg synes, at det er et fantastisk godt råd, man kan bruge i mange sammenhænge. Når man er længst nede, og når det ser sværest ud, hjælper det at sige til sig selv, at det kun er en periode. At det forsvinder igen, og der kommer en dag, hvor tilværelsen er nemmere.

 

4. Man skal rejse

At rejse ud, møde fremmede mennesker og kulturer og se smukke byer eller naturlandskaber, er noget af det bedste, man kan foretage sig. Jeg startede i skole som femårig, kom på gymnasiet da jeg lige var fyldt 15 og på universitetet, da jeg var 18. Var jeg fortsat ad den vej, tør jeg ikke gætte på, hvor jeg havde været i dag. I stedet stoppede jeg op, hev som 22-årig et halvt år ud af kalenderen og rejste til Nepal og Indien. Det er formentlig den bedste beslutning, jeg har taget i mit liv, og rejserne – hvoraf der siden har været mange – har gjort mig til det menneske, jeg er i dag. Vi vokser, når vi rejser.

 

5. Man skal gøre tingene selv

I mange år var jeg utilfreds med mit liv eller dele af det. Jeg ville gerne ud af lønmodtagerlivets trædemølle, udfolde mig mere kreativt og gøre mere for de mennesker, der betyder mest for. Jeg drømte om at blive forfatter eller selvstændig, men jeg skrev egentlig ikke ret meget, og jeg startede ikke nogen virksomhed. I stedet tog jeg på arbejde og kom træt hjem hver dag, mens jeg tænkte og talte om, hvor frustrerende det var ikke at indfri sine drømme og kreative ambitioner. Det var som om, at jeg ventede på, at der var nogen, der ville gøre det for mig. Indtil en solrig dag i påsken 2011 hvor jeg satte mig ned og begyndte at skrive en bog. Dagen efter skrev jeg lidt mere, to dage senere yderligere en halv side mere. Jeg blev ved, og selvom jeg som snart 40-årig ikke kan sige, at jeg har indfriet alle mine drømme, har jeg i hvert fald indfriet nogle af dem, og jeg ved, at resten er op til mig selv. Det er egentlig ret betryggende.

 

6. Lyt til Beethovens violinkoncert mindst en gang om ugen

Det, der kommer ind – vores input – har stor betydning for det arbejde, vi producerer – vores output. Derfor er det ikke ligegyldigt, om vi bruger vores digitale tid på at se kattevideoer på Youtube eller på at læse tankevækkende artikler på The New Yorker og tilsvarende tidsskrifters hjemmesider. Det gør en forskel, om vi ser en relevant dokumentarfilm eller et realityshow. På samme måde er det ikke ligegyldigt, om vi fylder vores øregange med muzak eller noget smukt, der kan hensætte os i stemninger, der får os til at tænke, føle eller arbejde på et højere niveau. Beethovens violinkoncert lytter jeg ofte til, gerne enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen, og den får mig altid til at føle mig en lille smule bedre tilpas end før. Den giver mig lyst til at skabe.

 

7. Jeg har det bedst i Asien

I forlængelse af punkt 4. At gå på en gade og lade sig fascinere af mylderet i en af Sydasiens store byer. At sidde under en kokospalme med en kold øl og se solen gå ned over det Arabiske Hav, mens jeg holder min kone i hånden, og ungerne leger i strandkanten. Jeg har ikke fundet noget bedre.

 

8. Børn forandrer alting

Der er et før og et efter. Livet bliver aldrig det samme som efter den novemberlørdag i 2008, kl. 21, hvor et lille mirakel kom til verden på Hvidovre Hospital.

 

9. Kaffe om morgenen er absolut nødvendigt

Vi har alle vores laster. Jeg eksisterer ikke i livet og verden, før jeg har fået min morgenkaffe. Det behøver ikke være noget særligt. Den skal bare være sort og stærk. Jeg skal lukke mine øjne, når jeg tager den første slurk, og gør mig klar til dagen.

 

10. Der er bøger, man kan læse mange gange

Når jeg er stresset, træt, eller bare sådan generelt overvældet, er der ikke meget, der er bedre end at sætte sig i en lænestol, lukke verden ude og læse en rigtig god bog. At læse en man har læst før, kan være som at få et besøg af en gammel og kær ven, og det har jeg lært kan vække en særlig glæde i mig. Blandt titler jeg nyder at genlæse er Thorkild Hansens Et Atelier i Paris og Det Lykkelige Arabien, John Steinbecks Øst for Paradis og Richard Fords Sportsjournalisten.

 

11. Acceptér ikke det bestående

Hvis vi er trætte af vores job, utilfredse med vores bolig, bekymrede over privatøkonomien eller frustrerede over, at vores børn giver udfordringer, så behøver det ikke at være sådan. Vi kan faktisk gøre noget ved det, hvis vi handler aktivt og reagerer på det, vi ikke er tilfredse med. For eksempel kan det være en god idé at huske, at vores kedelige lønmodtagerjob ikke er den eneste måde, vi kan skaffe vores indtægt på.

 

12. Ryd op

Jeg har lært, at man skal bruge sine kræfter på det rigtige. Lært, at der kan være så mange umiddelbare udfordringer, der kommer til at skygge for, at vi får brugt vores tid på det, vi helst vil bruge vores energi på. En af de udfordringer kan være vores hjem, og den ophobning af ting, der finder sted hen over årene, og som ender med at overfylde vores hjem. Som ung var jeg et rodehoved af den anden verden, men jeg har lært at sætte pris på et overskueligt og minimalistisk hjem, som er nemmere at overskue, og som giver mig tid til det vigtige.

 

13. Det er bedst at søge løsninger

Der er mange mennesker, der er gode til at brokke sig og erklære sig utilfredse med forandringer af forskellig karakter. Den tilbøjelighed har jeg også selv haft, og jeg har været beskæftiget i undervisningsbranchen, hvor beklagelser og brok hurtigt kan komme til at sætte dagsordenen på et lærerværelse. Det er helt naturligt – også i andre brancher – at skælde ud på ledelse, politikere, kolleger o.s.v., men man får det sjældent ret meget bedre af det. Det gør man ikke, fordi problemerne jo ikke bliver løst af, at man beklager sig over dem. Derfor har jeg lært, at det virker bedre for mig at foreslå konstruktive løsninger, som jeg selv og mine nærmeste kan leve med.

 

14. Naturen hjælper

En af de få ting, som forskere generelt er enige om hjælper mod stress (og en hel masse andet), er, når vi opholder os i naturen. At trække frisk luft, ligge på grønt græs og se op i en blå himmel eller at stå på en strand en efterårsdag og mærke blæsten i mit ansigt er alt sammen noget, der får mig til at føle mig bedre tilpas.

 

15. Det handler ikke om penge

Nej, man skal selvfølgelig ikke have så meget gæld og overtræk på kontoen, at man konstant har ondt i maven og ikke sover om natten. Når det så er sagt, så kan jeg, når jeg ser tilbage på mine første 40 år iagttage absolut ingen sammenhæng mellem, hvor mange penge jeg har haft, og hvor lykkelig jeg har været. Absolut ingen.

 

16. Vi kan ikke trække lykken i en automat

Og apropos lykken: Der findes ikke nogen grydeklar opskrift. Der er ikke noget quick fix, der er garanterer, at vi bliver lykkelige. Der er alene ting, vi kan gøre, valg vi kan tage.

 

17. Tal om det

For nogle år siden var min hustru og jeg i fertilitetsbehandling. Det var en svær tid. I den periode fik vores venner fik børn, mens vi stod på sidelinjen og så til. Måske syntes vi, at det var pinligt, eller også havde vi svært ved at overskue det. Indtil en dag hvor vi alligevel besluttede os for at fortælle om behandlingen. Så var folk simpelthen så søde og forstående, og vi fik det bedre. Lige meget hvilken situation vi befinder os i, er det altid bedst at tale med nogen om den.

 

18. Skriv hver dag

Det er min bedste vane. Overhovedet. Jeg skriver hver dag. Måske på en bog, gerne i en notesbog til nye ideer, ind i mellem på en blog og meget ofte i min dagbog. Det klarer mine tanker og giver mig ro.

 

19. Vi kan godt forandre

Lidt i forlængelse af punkt nummer 11. Jeg har lært, at det faktisk kan lade sig gøre at skabe positive forandringer i tilværelsen. Jeg har også lært, at det er nemmest at skabe disse, når vi kender vores retning, når vi har brugt tid på at reflektere over, hvor vi er i livet, og hvor vi gerne vil bevæge os hen.

 

20. Der er tre former for lykke

Den amerikanske historiker Jennifer Hecht taler i sin bog The Happiness Myth om, at der er tre former for lykke, a happy moment, a happy day og a happy life. Når jeg om aftenen efter en lang og travl dag, synker træt ned i en lænestol, ser en fodboldkamp, drikker en dåseøl og har en skål chips i min umiddelbare nærhed, kan det i den grad være et lykkeligt øjeblik. Hvis Brøndby vinder kampen, kan det ligefrem blive en lykkelig dag. Samtidig har jeg en forestilling om, at et lykkeligt liv for mig betyder, at jeg lever sundt og så længe, at jeg kan se mine børn blive voksne, at jeg er aktiv og udfolder mig kreativt. Mit lykkelige øjeblik, er således direkte kontraproduktivt i forhold til min forestilling om et lykkeligt liv. Jeg har lært, at det er en god idé, at man tænker lidt mere på det sidste og lidt mindre på det første.

 

21. Der er øjeblikke, man husker

Når man ser tilbage på det liv, man har levet ind til nu, så er der noget, man husker. Duften af vådt græs en morgen i april, da man som dreng spillede fodbold. En nat hvor jeg med gode, nyfundne venner overnattede på en strand i det sydlige Indien. Den gode septemberaften med vennerne, der startede med, at vi drak fadøl på en fortovscafé, cykelturene med børnene, den aften hvor vi alle fire spiste pølser og sauerkraut på en af Salzburgs smukke pladser. Der var den eksamen, hvor en elev gav mig et stort knus, fordi han havde fået 10 i samtidshistorie, en morgen ved et tempel i Kathmandu eller den sommeraften, hvor min hustru Kirstine og jeg sad på vores tagterrasse, drak hvidvin og talte om livet. Det husker jeg alt sammen, men jeg husker ikke alle morgenerne, hvor jeg har siddet i et S-tog på vej til arbejde. Jeg husker ikke alle Facebook-opdateringerne eller aftenerne foran fjernsynet. Det flyder sammen for mig.

 

22. Man skal krydse broerne, når man kommer til dem

Det råd fik jeg af afroamerikaneren Calvin i Firenze i 1994, og det har fulgt mig lige siden. Vi bekymrer os så meget, ofte om det der ligger ude i fremtiden, og som vi alligevel ikke kan påvirke her og nu. Det kan vi lige så godt lade være med.

 

23. Andre kan inspirere

Vi bliver aldrig, aldrig, for gamle til at lære nyt, lade os overraske og inspirere. Om vi ser en TED talk på nettet, læser et filosofisk værk på tysk eller ser en spændende dokumentar, der bringer os nye indsigter, er ikke det afgørende. Det afgørende er at åbne sine øjne og ører, lytte til andre og lade sig inspirere. I de seneste år har det flyttet mig enormt.

 

24. Pump altid cykeldækkene

Jeg har lært det her af bitter erfaring og mange eksede baghjul. Man kommer bedst frem ved to hårdt pumpede dæk.

 

25. Kreativitet giver liv

Som barn tegnede jeg meget, elskede at spille skuespil, skrev digte som teenager. På et tidspunkt stoppede det. Man bliver voksen og kommer til at leve et liv med realkreditlån og forældrekonsultationer. Det behøver ikke at være noget dårligt liv, men noget er gået tabt. Når vi genfinder kreativiteten, vækkes vi en smule mere til live. I sommers begyndte jeg at tegne igen. Jeg håber, at det fortsætter.

 

26. Det handler ikke om mig selv

Jeg har lært, at både arbejdet og livet giver mest mening, hvis man gør noget for andre.

 

27. Arbejdslivet er (for) langt

Der er en tendens i tiden: Vi skal være tidligt færdige med vores uddannelse og slutte senere på arbejdsmarkedet. Jeg anerkender, at det gør os til gode skatteborgere for samfundet, når vi sådan bare skal arbejde til, vi falder om. Desværre får det os også til at blive stressede, syge og til at tænke, at der må være mere i livet end hverdagens trædemølle. Vi betaler for vores økonomiske tryghed med personlig middelmådighed, og vi kommer til at gøre det i mange år. Det er en meget høj pris, synes jeg.

 

28. En god barbering gør mig yngre

Man vasker sit ansigt, så tager man en god barbercreme fra italienske Proraso, derefter en barberskum af samme mærke, et knivskarpt og helt rent barberblad. Så barberer man sig grundigt, gentager processen. Tager et iskoldt brusebad, så man frisker op og porerne lukkes. Til sidst en god creme, også fra Proraso. Så føler man sig slet ikke som midaldrende længere.

 

29. Tingene tager tid

Kunne jeg sådan helt selv bestemme, satte jeg mig sammen med min familie ind i et fly til Bangkok i morgen aften. Jeg kom også i bedre form på onsdag, tabte fem kilo og mine sorte rande under øjnene forsvandt inden weekenden. Min nye bog skrev jeg færdig inden påske. Ingen af disse ting kommer til at ske inden for disse tidsrammer, men hvis jeg gør en smule ad gangen og bliver ved med det, så kan de faktisk blive til virkelighed. Tålmodighed er vigtigt.

 

30. Det er bedst at stå tidligt op

Jeg var engang B-menneske, men jeg har lært at sætte pris på den ro, der er tidligt om morgenen, inden resten af verden med al dens larm, vælder ind over mig. Jeg drikker en kop kaffe, tænder lys, lytter til Beethoven og sidder og skriver, inden resten af huset vågner. Uanset hvad der så måtte møde mig af fortrædeligheder i løbet af dagen, så ved jeg, at jeg har haft min tid, et godt øjeblik ingen kan tage fra mig.

 

31. Mørkeblå jeans, en hvid skjorte og en velsiddende blazer holder altid

Det behøver ikke være kompliceret, dyrt eller at følge den seneste, hidsige trend, der alligevel snart forsvinder. Holder man sig til klassikerne og den gode kvalitet, behøver man ikke ret meget.

 

32. Frisk ingefær, chili og hvidløg giver altid god mad

Man tager en wok og varmer den. Når den ryger, kommer man en skefuld kokosolie ned i den. Så svitser man hakket hvidløg, ingefær og chili i den hede olie. Supplerer med et halvt kilo hakket kød, lidt grønsager, friske eller frosne, og topper med saften fra to limefrugter, fish sauce og hvad man nu har af friske krydderurter. Kan serveres med ris, nudler, kartofler eller groft brød. Det tager kun ti minutter, og det slår aldrig fejl.

 

33. Jo mere udendørs, jo bedre

Så snart vejret er til det, så sætter jeg mig ud, især når jeg skal arbejde. Uldsweatre, uldtæpper, en vinterjakke, en hue og noget varmt at drikke. Så længe det ikke regner, kan jeg arbejde ude fra marts til oktober. Jeg får det bedre af det.

 

34. Det hjælper at synge

Ikke kun under bruseren, men også for børnene, når jeg gør rent eller meget gerne sammen med andre. Der sker noget, når vi synger. Vi får det bedre. I nogle år sang jeg i et mandskor, og det var en god og livsbekræftende oplevelse, som jeg savner i dag.

 

35. Vi har for mange ting

Hvad skal vi egentlig med alle disse køkkenmaskiner, elektriske aggregater og overfyldte garderobeskabe? Hvad er det egentlig, de betyder for os? Husker vi dem, når vi skal herfra?

 

36. Vi kan bruge tiden bedre

Vi har kun dette ene liv. Jeg bliver 40 år lige om lidt, og jeg har ikke set noget, der tyder på, at vi får en ekstra chance. Derfor er det så vigtigt, at vi bruger vores tid på noget, der er meningsfuldt for os, og som giver os glæde. Jeg har lært at spørge mig selv, om det er tilfældet, og hvis det ikke er, så – så godt jeg nu kan – at navigere derefter.

 

37. Bruce Springsteen holder altid

Jeg holder af musik, og jeg holder af historier. Ingen kombinerer disse to ting bedre end Bruce Springsteen, i dag som da han brød igennem i 1970’erne. Jeg begyndte at lytte til ham, da jeg var ti, og det gør jeg stadig.

 

38. Facebook og Youtube fører ingen steder hen

En af mine inspirationskilder, bloggeren Leo Babauta, kalder vores tid for distraktionens tidsalder. Jeg synes, at han har meget ret. Internettet, og den revolution i kommunikationsformerne det har ført med sig, rummer fantastisk mange muligheder, men det er også en tidsrøver af rang, og for mange af os bliver det til verdens største overspringshandling. De sociale medier er de allerstørste tidsrøvere, og de udtrykker det værste og det bedste ved nettet. Det skal vi blive bedre til at håndtere.

 

39. Det handler om at gøre arbejdet – lade belønningen komme af sig selv

Det er naturligt at søge anerkendelse og glæde sig herover. Imidlertid kan der også være noget usundt over at jagte opmærksomheden, berømmelsen og de øverste pladser på bestsellerlisterne. Det tager fokus fra det vigtige. Jeg har lært mig – og det er noget jeg stadig arbejder med – at lade være med at tænke for meget på, hvad andre mener, om det jeg laver. I stedet forsøger jeg at gøre mit arbejde så godt, som jeg overhovedet kan. Hvis andre så synes, at det er værdifuldt eller hjælpsomt, så skal jeg nok blive belønnet for det.

 

40. Kærligheden findes

Til sidst, når jeg lægger mig til at sove om aftenen, så er der Kirstine, min hustru, og Cecilie og Mikkel, mine børn. Så behøver jeg egentlig ikke mere.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Livsfilosofi efter 40 år. Læs mere