Stress - du fortryder de ting, du IKKE har gjort

Føler du stress, eller er hverdagen bare for overvældende, er det en god idé at sætte sig ned og booke et stille møde med sig selv , hvor der er tid til refleksion. Jeg har selv oplevet, at sådanne stunder er et af de mest effektive stresshåndteringsværktøjer, der findes, men jeg har også lært, at det betyder meget, hvordan man bruger dette møde med sig selv.

Mange, især i stressede situationer, har en tilbøjelighed til at kaste blikket mod fremtiden. Vi skriver lange to-do-lister, over de ting vi skal gøre. Selvom det er godt med planer og overblik, kan de her lister gøre os mere stressede, end vi er i forvejen. Det er nemlig ofte sådan, at vi stresser mest over de ting, vi ikke får gjort.

Se mod fortiden i stedet

Den for tiden meget populære professor Svend Brinkmann opstiller i sin bog Stå fast en række sjovt formulerede råd til, hvordan man kan få det bedre. Hvor han, når det kommer til stykket, efter min mening ikke har mange konkrete og praktisk implementerbare råd til at hjælpe de læsere, der virkelig er ramt af reel stress eller angst, har han til gengæld gode og skarpe pointer om arbejdsmarkedet og andre fornuftige betragtninger. En af disse er rådet om, at vi skal dvæle ved fortiden. Det strider mod tidens trends med produktivitetskommissioner og fremdriftsreformer, men jeg er helt enig. Det er godt at se tilbage.

At kaste blikket bagud

Når vi ser tilbage, på de ting, vi har oplevet i vores liv, sker der noget. Vi bliver klogere på os selv, på de mennesker der er tæt på os og på vores omverden. Måske får det os til at føle taknemmelighed over, det vi har, og det vi har nået i vores liv. Det er veldokumenteret, at følelsen af taknemmelighed er noget, der får os til at få det bedre, for eksempel når vi er ramt af stress eller angst. En anden ting er, at vi lærer, både af de ting vi har gjort, og de ting vi ikke har gjort. Af de fejl vi har begået. Af de muligheder, vi har spildt, så vel som af de gode ting der er sket. Det er virkelig en værdifuld øvelse for at se tilbage og reflektere over vores fortid. Det er en øvelse, der kan give os et kompas for fremtiden.

Hvad jeg lærte ved Andamanerhavet

Her i sommer tilbragte jeg en måned med min familie i Thailand. En aften sad jeg på altanen uden for vores værelse, og så stjernerne komme frem på himlen, mens jeg lyttede til Andamanerhavets bølger. Mine børn og min kone sov, så jeg sad alene, med en kold Beer Chang, og jeg brugte aftenen på at tænke tilbage. Det var et godt øjeblik. På den ene side var jeg fuld af taknemmelighed over at være på så smukt et sted sammen med de mennesker, der betyder mest for mig, men samtidig tænkte jeg også tilbage. På ting jeg havde oplevet i mit liv, veje jeg havde valgt at vandre, andre stier som jeg ikke var gået nedad.

De ting vi fortryder

Efter at have siddet og reflekteret sådan blev en ting meget klar for mig. Der var ikke ret meget af de ting, jeg havde gjort i mit liv, som jeg fortrød. Heller ikke de dumme, heller ikke så mange af fejlene, fordi jeg vidste, at der på de tidspunkter var grunde til, at jeg gjorde, som jeg gjorde. Til gengæld var der ting, jeg fortrød. Det var de ting, som jeg ikke havde gjort. Telefonopkaldet til en gammel ven, som jeg aldrig fik foretaget – tragisk da han senere begik selvmord – eller da jeg som 17-årig sagde nej til muligheden for at tilbringe et år i Japan. Andre ting, personlige, som jeg ikke havde gjort, og som jeg fortryder i dag.

Måske har du det også sådan. At du i højere grad fortryder det, du ikke har gjort, end du har gjort? Sådan er vi mange, der har det. Det job, vi undlod at søge. Den kæreste, som vi kortvarigt havde mødt, men som boede i Frankrig, og som vi aldrig rejste ned for at besøge. Huset med udsigten over vandet, som vi lod være med at byde på. Den rygsækrejse, vi havde planlagt, men droppede fordi hverdagen kom i vejen. Den pige vi kiggede på, men som vi ikke bød op til dans.

Hvad fortryder du, som du ikke har gjort?

Du kan påvirke din fremtid

Vi kan ikke lave om på vores fortid, hverken de tingvi har gjort, eller de ting vi ikke har gjort, men vi kan lære af den. I dag kan vi se, at vi undlod de ting, som vi nu fortryder, fordi vi måske var bange for forandringen, det nye og ukendte land. Vi vidste, hvad vi havde, men vi var ikke sikre på, hvad vi ville få. På den måde betalte vi for vores tryghed med det næstbedste.

Det er en situation, som vi kan lære af og lave om. Fordi vi har lært af vores fortid, og fordi vi ved, at vi mest fortryder det, vi ikke har gjort i vores liv, kan vi handle derefter. Vi kan sige ja lidt oftere, også til det ukendte. Du kan gøre det allerede i dag. Hvad vil du sige ja til lige nu? Hvilken ting kan du gøre i dag, som du engang i fremtiden vil føle dig så glad for, at du gjorde? Du kommer ikke til at fortryde det, kun hvis du vælger ikke at gøre det.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress fri - sådan kommer du i gang. Læs mere