Vis omsorg - men hold din egen historie for dig selv

"Hvor er jeg ked af at høre at han er gået fra dig. Jeg kender følelsen fra dengang Dennis gik fra mig, og det var bare ikke sjovt". Så hold dog mund! Trøst - men hold din egen historie for dig selv til en anden gang!

Jeg læser det igen og igen på de sociale medier. Mennesker deler noget sårbart. De har mistet, og har ondt i livet. Og med det samme (heldigvis) kommer venner på banen for at trøste. Og ihhh hvor er det dejligt. Men desværre læser jeg igen og igen at folk tilføjer deres egen historie i samme besked. Måske kan du genkende det i dette eksempel:

"Kære Linda. Hvor er jeg ked af at høre at du har mistet din far. Det var alt for tidligt - og han var en god mand. Min sorg fra da jeg mistede min far sidder stadig i mig, og jeg savner ham hver dag".

Det er jo fint vi gerne vil vise omsorg. Men vi skal huske at stoppe der. Vi skal give omsorg og passe på hinanden. Men vores egen historie skal vi glemme for nu. Og det skal vi fordi den anden ikke har brug for din historie. Den eneste der på dette tidspunkt har brug for denne historie er dig. Så hold den for dig selv hvis du vil give omsorg.

Jeg tænker meget på det, da det har været tydeligt i forhold til to dødsfald af bekendte på facebook, hvor jeg tænker - hvis jeg var nærmeste pårørende, så ville jeg hade alle de uvedkommende historier der blander sig ind i min sorg. Hvad skal de historier der? De har sin egen plads, og ikke midt i min.

Det er egoet der blander sig. Det er dejligt for os at give omsorg til en anden, for så siger egoet at vi også får omsorg igen. Og det har vi måske brug for. Og derfor kommer vi til at skrive sådan i vores "trøsteord". Egoet siger "noget for noget". Men så har det jo intet med omsorg at gøre vel?

Så tænk over det næste gang du møder en der har brug for omsorg. Hold din historie for dig selv og fortæl den en anden dag. Prøv at være gavmild uden at forvente noget igen.

Og har du brug for at få omsorg. Så start med dig selv. Kan du selv give dig selv omsorg? Kan du skrive din historie ned? Kan du tegne den? Og ellers så tag fat i en veninde/ven og let dit hjerte. For der er jo ikke noget at sige til at f.eks. et dødsfald af en bekendt minder én om da man selv mistede. Man skal bare holde tingene adskilt. 

Og ja det er jo faktisk ikke kun på de sociale medier dette foregår. Det er også på arbejdspladsen, derhjemme og i de sociale sammenhænge dette foregår. Kender du ikke det med at man kommer på arbejde og fortæller noget, og så er der altid en kollega som har oplevet noget lignende. Det er det samme. Det er egoet. Øv dig i selv at blive bedre. Så når en kollega kommer og fortæller om at ham og konen var på Dragsholm Slot, så spørg ind, vis interesse, og senere i snakken kan du måske fortælle at du også har været der. Men ikke som start. Så tager du jo historien. Giver det mening?

Rigtig god fornøjelse

Lotte Klink - Stress-ekspert

Dette blogindlæg blev udvalgt af Levlykkeligt's samarbejdspartner Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vis omsorg - men hold din egen historie for dig selv. Læs mere