Sabbatåret - et fjumreår uden mening?

I denne tid springer en masse glade studenter ud fra diverse uddannelser. De har nu fået de fineste huer på, og er jublende glade og kroppen skriger "Frihed".

De har indtil videre været proppet ind i "pølsefabrikken" kaldet folkeskolen og diverse uddannelser. De har fulgt et skema, haft deadlines og afleveringer. Fået vasket tøjet og maden på borden derhjemme.

Og nu står de så her, og skal finde ud af hvad de vil i livet. Det kalder vi i Danmark noget så nedsættende som sabbatår, fjumreår, eller endda en pause.

Men hallo - det er nu livet starter for alvor. Det er nu de har deres frihed og deres valg til at finde deres vej. Det kalder jeg ikke ligefrem en pause.

De fleste er skoletrætte og ønsker at få en pause fra læseriet, karakterer og gruppearbejde, så de finder sig et fuldtidsjob, og sparer sammen til at rejse ud i verden. Men er det en pause?

De har aldrig prøvet et fuldtidsarbejde og den frihed under ansvar de nu vælter ud i. De skal ud i arbejde, hvor der stilles helt andre krav og forventninger til dem, end dem de havde på "pølsefabrikken".

De skal møde til tiden, ellers mister de jobbet. De skal tænke selv, give god service, holde fokus, tale pænt, og arbejde sammen med voksne mennesker.

Når de har sparet nok op, tager flere ud i verden, hvor de skal bruge alle de færdigheder de har fået i livet. De skal ud og tale fremmedsprog, gebærde sig i andre lande, religioner, kulturer osv. De skal selv sørge for mad, vasketøj, penge, og et sted at sove. De ser igennem deres rejser helt andre måder at leve livet på. Og helt andre måder at skabe et meningsfuldt liv på, end det de måske kommer fra her i trygge lille Danmark. 

Det kalder jeg ikke en pause, og jeg kalder det slet ikke et fjumreår. 

Det er en dannelsesrejse, som vi alle ville have rigtig godt af. For det giver flere farver på palletten. Det giver større livssyn, flere færdigheder, større ansvarlighed, og bredere viden.

Jeg synes ikke det er fair at omtale den rejse de unge skal ud på, på så nedsættende en måde. Det er som om vi voksne ved hvad der er lykken. Som om det er lykken at komme direkte ind på en videregående lang uddannelse. Det er det selvfølgelig nok for nogen. Men jeg tror på at de unge mennesker finder deres egne ben, ved at komme ud i arbejdslivet og ud og ser verden. Og derfra er det måske meget lettere for dem at finde deres egen vej i arbejdslivet samt uddannelsestilbuddene når de kommer hjem?

Jeg tænker vi voksne faktisk kan lære noget af de unges valg om at tage et eller flere år, hvor de prøver det hele af. For rigtig mange af os bliver i vores job, i vores hus, i det liv vi har skabt, uden at vi egentligt overvejer eller tager stilling til om det er det vi har lyst til. Vi går ligesom i stå. Vores nysgerrighed går i stå, og vores tryghedsbehov stiger. 

Så måske skal vi hylde de unge for deres mod, livslyst, og nysgerrighed på livet? Og så selv kigge vores eget liv og valg lidt efter i sømmende. Vi har trods alt kun dette ene liv, såvidt vi ved. 

Kære skønne studenter. Hvor er I seje. Rigtig god rejse ud i livet. Jeg er sikker på at I træffer nogle gode valg, får en masse skønne livserfaringer, og finder jeres balance i livet. Det skal nok blive rigtig godt. 

De bedste hilsner

Lotte Klink

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Sabbatår, fjumreår, spild af tid - en blog af Stresscoach Lotte Klink