Din nøgle til de unges lykke

"Nogle gange når vi ses siger du til mig at jeg er smuk, og andre gange siger du det ikke. Så tænker jeg at jeg er nødt til at gøre det endnu bedre næste gang til vi ses, for at du kan sige det igen"

Sådan sagde min niece engang til mig. Det var blevet en vane for mig at fortælle hende hvor smuk hun var, når vi sås. Jeg lagde jo ikke lige mærke til at jeg ikke lige sagde det hver gang, og jeg tænkte jo ikke over hvilken konsekvens det havde for hende. 

Da hun sagde det til mig gav det mening. For jeg fodrede jo hendes selvtillid, der jo handler om alt det ydre. Så jeg fik ændret mine indgangsreplikker til hende fremover og siger nu "Hvor er det bare dejligt at være sammen med dig". For så fodrer jeg selvværdet!

Det samme skal du og jeg huske, nu da det er eksamenstid og det snart er studentertid. Livet handler ikke om hvilke karakterer de får, men hvem de unge er som mennesker.

Så hvis unge får et 12-tal er det jo fint - hvis det har været sjovt at få det! Men ikke hvis det bare handler om "at være god nok".

Det danske samfund drejer sig mere og mere om at "være god nok". Vi fodrer de unges selvtillid igen og igen. Det handler om høje karakterer, de rigtige uddannelser, det rigtige valg af job - så de kan få det rigtige lykkelige liv!

Nutidens unge har ALDRIG været så presset som de er nu. De har super mange valg, men også super høje krav - både fra sig selv men også fra samfundet og familien.

De unge vil være så rigtige - at det faktisk er en umulig færd de er ude på. Det er uladsiggøreligt!
Men vi skubber dem igen og igen - fordi det er jo den vej vi selv går og lever.

Det skal være så rigtigt så rigtigt!

Men kære du - stop nu op! Hvad er vigtigst?

At de unge har et sjovt og dejligt liv - eller om de passer ind og "gør det rigtige" som du og jeg?

Personligt mener jeg ikke at vi "voksne" har fundet den lykkelige vej endnu. Aldrig har der været så mange voksne der er faret vild i eget liv, bliver syge eller skilte.

Vi har ikke løsningen endnu! Så måske skulle vi prøve at hjælpe de unge på vej - i en anden retning end vores!

Løsningen er meget let. Giv slip på dem. Vi skal fodre dem med accept, kærlighed, tillid og glæde. Så i stedet for at guide dem, så bare spørge ind og vise interesse og nysgerrighed.

Tænk over hvad du fodre når du kommunikere med dem. Er det selvtilliden eller selvværdet?

Og tænk også over det når du poster noget på de sociale medier! For hvad er det du viser dem? At kun 12-taller virker - eller de kun er smukke når de er konfirmander eller hvad? Jeg er med på at du synes de er fantastiske ligemeget hvad - men hvad sker der mon i deres hoveder når de ser hvad du poster?

Så fremover - i stedet for at snakke om udseende, præstationer og valg, så vil jeg anbefale dig at være nysgerrig, støttende og bare elske de unge til de vælter omkuld! Så skal du bare se lykke!

De bedste hilsner

Lotte Klink
Stress-ekspert

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin. 

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kære Lotte,

Hvor er det en fin artikel, du rammer noget meget væsentligt netop i denne eksamenstid vi går i møde.

kh

Hanne

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Kære Hanne

Tusinde tak - det var også meningen. Og er rigtig glad for dine ord!

Tak!

Bedste hilsner

Lotte Klink

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Ung Lykke - Selvtillid eller Selvværd? Læs mere