Sladre - er det så vigtigt?

"Jeg kan ikke holde det ud! De sladrer altid om mig ". Sådan sagde hun, mens tårerne løb ned af hendes kinder. "Jeg kan ikke forstå hvorfor. Og det er virkelig ubehageligt, for de gør det også når de ved jeg er i nærheden". Tårene løb ned af hendes kinder og græd de næste minutter.

Hvorfor er det, at vi er sådan overfor hinanden på arbejdspladsen? Ingen siger, at kvinden jeg nævner ovenover er den rene engel. Men hvorfor sladrer vi egentligt? Hvorfor har vi brug for det? Og hvordan kommer vi det til livs?

Jeg tror vi sladrer, fordi vi selv er så bange for at være forkerte og udenfor, at vi er nødt til at skabe nogle historier og fortælle dem videre, så vi har nogle "der er enige med os". Hvis vi ikke har vores selvværd i behold, men virkelig tvivler på vores egne evner, og værd så er det nemmeste ikke at reparere det. Næ det nemmeste er at finde en anden der får fokus, så fokus fjernes fra os. Lyder enkelt ikke?

Jeg tænker at mennesker der har det rigtig godt med sig selv, og ved at de er præcis som de skal være, overhovedet ikke har behovet for sladder og at hænge andre ud. De gider ikke engang være en del af sladderen. Det er tidsspilde for dem. 

Hvis en kollega har sladret om dig, så er det mange gange lettere for dig at tage det ind, og blive ked af det, end at tage fat i kollegaen og få stoppet det. Vi gør det ihvertfald ikke. Og derfor bliver vi ofre for mobning, bagtalelse, sladder og dårligt arbejdsklima. 

Mit allerbedste råd til dig der bagtaler, sladrer og måske mobber: Kig dig selv i spejlet. Er du virkelig sådan? Er det sådan en rollemodel du har lyst til at være? Skal dine børn kopiere dig? Vil du være stolt af det? Hvis dit samlede svar på alle disse spørgsmål er NEJ, så er det på tide at stoppe op, gøre status og gå den anden vej. Hold dine meninger for dig selv. Sig det direkte til personen hvis han/hun har gjort noget du ikke forstår. Stil spørgsmål, gør dig sårbar og se vedkommende i øjnene og tal sammen lige værdigt!

Mit allerbedste råd til dig der bliver bagtalt, bliver mobbet eller ved at der foregår sladder om dig: Du skal til at reagerer præcis når det sker. Konfrontér personen eller personerne med, at du har hørt det, og at du bliver ked af det, og gerne vil høre hvad det egentligt handler om. Når du gør det, bliver der garanteret stille. For det havde vedkommende ikke regnet med, og vil nu have svært ved at svare. Husk at komme dine følelser på og fortæl hvad det gør ved dig. De færreste af os elsker at vi gør andre mennesker kede af det. 

Og til dig der høre på sladder, giver ret og bærer det videre:Stop det. Bed dine kollegaer om at stoppe med at fortælle dig det, for du vil hellere have det sjovt og tale om noget positivt. Fortsæt og vær stædig. Hvis alle siger STOP til sladder på arbejdspladsen og begynder at tale konstruktivt, positivt og lave sjov med hinanden, bliver trivslen i top - og du begynder at elske at gå på arbejde igen.

Og sidst men ikke mindst:

Gå til hovedet og ikke røven

Undskyld sproget. Men istedet for at tale bag om ryggen, så gå direkte til personen det handler om. Få fundet en løsning og kom videre.

Jeg ved alt dette lyder let, men er susende svært. Men det kræver bare træning, så du bliver stærk i den arm der handler om trivsel og samarbejde. Og hvem vil ikke gerne være stærk i det?

De bedste hilsner

Lotte Klink - Stress-ekspert

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sladre - er det så vigtigt. Læs mere