Er du også medlem af det falske fællesskab?

Jeg bruger mange timer hver dag på de sociale medier - bare fordi jeg rigtig gerne vil være en del af fællesskabet! Det giver mig en følelse af at være med! At være en del af noget! Og det vil jeg så gerne være!

Frygten for at være udenfor fællesskabet er i store dele af verden større end frygten for at dø. Vi er flokdyr og trives i grupper.

Udviklingen har gjort, at efter internettet med alle dets fordele og ulemper, er kommet ind i vores liv - kan vi nu gemme os bag vores computerskærme og følge med i andre folks liv, like, smile, elske, og hade - helt uden det har konsekvenser! 

Vi kan tilmelde os arrangementer, og lynhurtigt framelde os igen - hvis nu ham den lækre alligevel ikke kommer.

Vi kan dele alle vores oplevelser med "hele fællesskabet" så alle ved at vi lever "det rigtige liv", "det gode liv", "det svære liv. På de sociale medier kan vi følge med - fra sofaen - bag skærmen - uden at involvere os.

Jeg talte idag med en fyr der sagde at han synes det var svært at mødes med sine venner efter at alle bruger de sociale medier. "For Lotte - jeg ved jo alt. Vi har intet at snakke om. Jeg ved de har været på ferie. Jeg ved de har fået nye fliser i køkkenet. Og jeg ved at fødslen gik godt. Så hvad dælen skal vi tale om?".

Udfordringen med de sociale medier er at det er falske fællesskaber  - for der er ikke noget fællesskab. Jo vi kan kigge ind over hækken til hinanden - men vi aner ikke om det vi ser er det rigtige. Vi er en del af noget der ligger i cyberspace - og som ingen værdi har - i det virkelige liv.

Vi bliver så fjerne for hinanden selvom vi måske har kontakt på de sociale medier hver dag. For vi kan ikke bruge andet end kun en af vores sanser bag computerskærmen - og det er at se! Vi kan måske også læse lidt mellem linierne. Men der mangler resten. Der mangler kontakten. Den menneskelige kontakt. Den hvor vi kigger på hinanden, er ærlige, fortæller med vores følelser, uddyber og spørger ind. Der hvor vi tør være os - helt ærligt! Og være SAMMEN sammen!!

På de sociale medier har vores adfærd ingen konsekvenser, vi bliver dovne og reaktive. Det er nemt at melde fra et arrangement - det koster kun et klik. Det er for nemt! For tænk hvis du skulle gribe telefonen og ringe og melde afbud. Ville du så gøre det alligevel?

"Men Lotte - kan du så ikke bare droppe de sociale medier og de dermed falske fællesskaber?"

Jeg tør ikke - det er sandheden.

For jeg har en fornemmelse af at falde ud i intetheden - og så ikke være medlem af det "man skal være medlem af" for at være i flokken!

Det er enormt skræmmende for mig at skulle slette min profil på Facebook, Instagram og Linkedin, og så bare have dørklokke,telefon og mail tilbage.

Og derfor vil jeg fortsætte - også i morgen - med at åbne mine profiler og "lege at jeg er en del af fællesskabet".

Men jeg har et mål og et ønske til fremtiden. Og det er at skabe flere af de ægte fællesskaber, hvor vi mødes og er sammen, og tager os af - og passer på hinanden. Og så bruger de sociale medier til at få delt de gode historier, sjove indlæg, artikler til at blive klogere på osv osv.

Ægte fællesskaber bliver det nye sort og jeg glæder mig!

De bedste hilsner

Lotte Klink
Stress-ekspert

 

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sociale medier skaber falske fællesskaber. Læs mere