Er du også bange for at du ikke kan?

"Det er jo for f..... ikke så svært - jeg fatter ikke hvorfor jeg ikke bare gør det!". Ja sådan sagde hun, da vi snakkede sammen. Hun vidste at hvis hun blev ved med at gøre det hun plejede, så fik hun det resultat hun plejede - og det gjorde hende stresset og syg. 

Hun ønskede en ny vej - en ny kurs - og havde sat den. Men havde alligevel super svært ved at holde fast i den og bare gøre det.

Og det kender de fleste af os vist. Vi vil så gerne, men det er så svært at holde fast. 

Og det er helt normalt, at det er så svært. For vi har øvet os så længe på den anden kurs, at det tager tid at ændre kursen på den kæmpe store luksusliner du er.

En luksusliner er ikke en lille speedbåd. Det tager tid at dreje, vende og bremse op. 

Min søn har siden skolestart altid haft svært ved at huske at tømme sin madkasse og sætte den til opvask. Og hans far og jeg har i alle årene haft det sådan at det måtte være hans eget ansvar. Vi har prøvet at hjælpe med at huske på det, men det føltes som spildte kræfter. Så derfor fik han selv ansvaret. 

Jeg har ikke tal på så mange gange han har haft en madkasse med indhold der var vokset sammen med f.eks. kalenderen. Og hver gang skulle han selv rydde tasken og smide ud og gøre rent. Og hver gang blev han så dårlig at han skulle kaste op, og gjorde det.

Hver gang han havde været igennem det spurgte han "Mor - hvornår tror du jeg lærer det". Og mit svar til ham det var "Det ved jeg ikke - måske når det er vigtigt nok?"

Og det er nøjagtigt det samme med dig og mig. Når vi skal ændre adfærd, lære nyt, skifte kurs, så skal det være vigtigt nok.

Og vi er stadig den luksusliner - så det tager tid.

Vi skal øve os og øve os, og blive bedre og bedre til at ændre kursen. En gang imellem falder vi i igen, og så er det op på hesten igen, se kursen for os, og bare træne og træne.

Kvinden jeg omtalte i starten af denne blog, hun sagde til mig "Jamen Lotte, nu har jeg øvet mig på dette i 4 måneder og jeg kan stadig ikke gøre det fuldt ud! Der må sgu da være noget galt med mig! Er jeg mon fattesvag?"

Jeg spurgte hende om hvor længe hun havde øvet sig på den gamle vane, og det var jo så i 32 år. 

"Okay - så du forventer af dig selv at noget du har øvet dig på i 32 år, skal du kunne vende dig selv af med på 4 måneder! Er det realistisk?" spurgte jeg hende.

Vi har så høje krav til os selv. Når vi kan se den nye kurs, tror vi at vi er en speedbåd og kan ændre kurs på et splitsekund. 

Vi ved godt at alle andre er luksuslinere, hvor det tager tid, men vi må da kunne ændre kurs sådan bare lige!

Så kære du - sæt dine forventninger ned til dig selv. Kig på den nye kurs, og spørg dig selv, hvad er den første lille ting du kan gøre, for at komme i den retning.

Og husk - det er en proces - det tager tid - du er helt normal!

Rigtig god fornøjelse - nyd rejsen!

 

De bedste hilsner

Lotte Klink - Stress-ekspert

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Jeg må være fattesvag, siden jeg ikke bare gør det - en blog af stress-ekspert Lotte Klink