Eksamenstid - Glem tallet - husk mennesket bag!

Jeg fik lavere karakterer end de fleste andre. For jeg havde andet der var vigtigere at koncentrere mig om. Men det var et nederlag. For jeg var ikke god nok, og det var ellers det jeg brugte hele min dag på - hver dag. At være god nok!

Jeg knoklede. Ikke med lektier, ikke med forberedelser, men med at være god nok. For mit selvværd var lavt. Så det vigtigste for mig var "bare at være god nok". Så til hest med lektierne, læseferien osv.

Og i disse dage er der masser af unge mennesker der skal op til eksamener. Og der har jeg bare et kæmpe opråb til dig som forældre, ven, nabo, veninde, farmor osv.

Husk det er bare et tal - husk mennesket bag.

Om han/hun får 2 eller 12 gør jo ikke den unge til et skidt menneske vel! Og der er en grund til at karakteren er så lav. For det er måske ikke det der er det vigtigste i verden.

Lad mig lige definere forskellen på selvtillid og selvværd:

Selvtillid: Det du kan gøre - være god til engelsk, hoppe højt, være sød, en god veninde osv.

Selvværd: Det du synes om dig selv - hvad er du egentligt værd!

 Eksamener fodrer selvtilliden. Og min erfaring er at jo mindre vi kan mærke os selv - og vores selvværd - jo mere vil vi stræbe efter at få vores junk - selvtilliden. Om det handler om at være god til engelsk - eller bare god nok. Det er faktisk ligegyldigt. Det er junk alligevel.

Jeg var junkie. Jeg ville bare for alt i verden have anerkendelse og vide at andre synes jeg var god nok. Fagene i skolen betød slet ikke lige så meget. Det var vigtigt for mig at være tryg - og det blev jeg af andres anerkendelse.

Så om den unge har fået 4 eller 12 - Kære du - er det ikke ligegyldigt. Er det vigtigste ikke at den unge har det godt og trives og er tryg?

Du kan fodre selvværdet i stedet for. Læg nu mærke til den unge, spørg ind, lyt, giv et kram og sig meget gerne noget i stil med "Hvor er det bare rart at være sammen med dig". Og det ligegyldigt om det blev til en studenterhue eller ej!

Vi har rigtig mange unge mennesker som lider af stress og slet ikke trives. Du og jeg kan hjælpe dem ved at finde tilbage til sig selv. Finde tilbage til at "lige gyldigt hvordan jeg ser ud eller om jeg klarer eksamen eller ej - så er jeg lige præcis som jeg skal være".

Og derfor skal vi være opmærksom på hvad vi fodrer!! Selvtilliden eller selvværdet!

PS: Og læg lige mærke til din egen reaktion og din egen adfærd. Hvornår deler du dine børns karakterer på f.eks. FB? Når de scorer top-karakterer eller hver gang? Jeps vi som forældre er også junkier og vil så gerne støttes i at have gjort det godt nok! Så overvej det lige næste gang ;-))

Nyd tiden med studenterkørsler og skoleafslutninger og husk vi er alle lige gyldige og lige værd

 

De bedste hilsner

Lotte Klink

Stress-ekspert

www.lotteklink.dk 

__________________________

De bedste hilsner
Lotte Klink, Stress Ekspert  + 45 41 14 64 14
Se mere på www.lotteklink.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Eksamenstid - selvtillid og selvværd er en vigtig forskel