Meningen med livet - sådan finder vi det

Hvad er meningen?

Meningen er det, der ligger tættest på hjertet.

Vi mennesker er først og fremmest værdi drevne. Vi løftes, trives, bidrager og vokser når vores liv er fyldt med det, der giver os allermest værdi og mening.  For størstedelen, hvis ikke for alle, er det værdier som samhørighed, kærlighed, respekt, frihed, fællesskab, glæde og lignende

Det modsatte fylder mest.

Som mindfulness underviser, proceskonsulent og terapeut har jeg, i lang tid og på tæt hold, fulgt menneskers kamp for at overleve både ydre og indre pres. I en verden med høj forandringsfrekvens, hører jeg oftere og oftere mennesker  erkende at livet, arbejdspresset og sammenhængen ikke giver mening, uden at de dog er hoppet af ”hamsterhjulet”, med mindre de er sygemeldt af stress. Vi knokler videre for at komme forbi, dette meningsløse punkt i håb om, at det så kommer til at give mening. Men hvad nu hvis der bare ikke er nogen ”madding” i det hjul, at der intet andet er, end blot mere af den samme meningsløshed. Vi er efterhånden kommet til at leve i en verden, hvor vi har tabt meningen. Det koster rigtig dyrt på sundhedskontoen og vi betaler med vores livskvalitet direkte ved kasse 1.

Det drejer sig ikke kun om den store mening med hvorfor vi er her, men også om hvor vi er på vej hen og måske oven i købet også meningen med hvem vi er her med. Vi forsøger at redde den ved at handle kortsigtet mod vores egen ”lykke” uden at se konsekvenserne for andre og helheden. Vi adskiller os i  ego eller arbejds silo’er, i vores egen lille verden, i vores egen lille matrikel, i vores egen lille arbejdsunit, for at realisere den kortsigtede tilfredsstillelse.  I jagten på mening bliver vi stressede både på arbejdet og derhjemme pga. en familie struktur, der også er krævende og presset til det yderste, fordi der skal arbejdes hårdt for at tjene den økonomi hjem, der skal til for at opretholde en levestandard, der burde give mening.

 Fragmentering skaber frygt og adskillelse

Vi har fået fragmenteret livet godt og grundig i enkelte dele, arbejde/privatliv – jeg/andre – følelsesliv/professionelt liv -  mit arbejdsområde/dit arbejdsområde – børn/ældre - på bekostning af helheden og den store universelle mystiske og magiske mening.

Uden oplevelse af sammenhæng, kommer det til at handle om ydre ”mening”, erhvervelse af materielle goder, formuer, ydre anerkendelse og kontrol dog kun for at fjerne sjælen endnu mere fra andre og fra meningen.  En vej, der KUN skaber mere adskillelse og med adskillelse kommer frygt. Frygten for at miste, frygten for ikke at nå det, ikke at komme ”hjem”. Så starter jagten på de kortsigtede mål i håbet om at holde modet oppe. Mangel på mening, er èn af vores største fjender i tiden. Ikke blot jagter vi egen tilfredsstillelse uden omtanke for helheden, men vi mister også koblingen til fællesskabet og til sammenhængen. Og når vi mister koblingen til fællesskabet og sammenhængen bliver vi enlige celler, der svæver rundt i et univers af savn og manglende sammenhængskraft. Det skaber frygt, som bliver selvforstærkende med vores individualistiske og egoistiske handlinger i håb om at beskytte os selv og vores egne. Et fragmenteret samfund, med frygt og lav mening er et skrøbeligt system, som har en stor risiko for at bryde sammen, hvilket også sker rundt omkring.

Et frygtbaseret samfund giver overhovedet ingen mening.

Det giver ingen mening igen og igen at føle sig presset til det yderste, med nye krav, nye mål, nye deadlines, samtidig med at ressourcerne bliver skrabede og samtidig med at vi på hjemmefronten sørge fortælle vores børn hvorfor de ikke må spise dit og dat, fordi det er farligt, hvorfor de ikke må se fjernsyn,  fordi krig og ødelæggelse påvirker deres søvn og deres drømme, hvorfor de ikke skal være bange for at gå om natten selvom der går folk rund med våben, selv på de ellers fredelige villaveje, så mister vi mening. Et meningsløst system lukker  døren til løsningen  - til fantasien, til kreativiteten til tilliden og til samhørigheden. Denne dybe grad af adskillelse fra livets storhed og skønhed, tror jeg, er skadende for den menneskelige sjæl.

Mest af alt giver det ingen mening fordi det ikke er sandt. Det er ikke sandheden om os og verden. Forskere fra mange brancher, finder flere og flere beviser for at man ikke kan analysere og adskille universet til mindste atom, og at der er en sammenhængskraft – en bevidsthed, der overgår alt og alle. Neurofysikeren Ervin Lazslo (nomineret 2 gange til Nobels Fredspris for sin forskning), beviser, at der findes en gennemgående kraft, en bevidsthed der forener os alle. I bund og grund vil det sige at vi er alle dybt forbundne, vi hænger sammen – vi er ét.

Meningen er, at vi skal leve i fredelig sameksistens, nærvær og sammenhængskraft til fælles bedste – alt andet går i mod universets love  - og det kan man ikke.

Så svaret på meningen ligger altså lige ved siden af dig (måske bogstavelig talt i din seng, eller på børneværelset). Kig op på himlen en stjerneklar nat eller tag en ældre i hånden og mærk deres varme. Dér er meningen. Tag beslutninger der inddrager helheden og fællesskabet (som de oprindelige folk, der tænker 7. generationer frem, eller lytter til naturens flow, før de træffer en beslutning). Korts sagt det, der giver allermest mening nu og i fremtiden er KÆRLIGHED – SAMHØRIGHED – NÆRVÆR – TAKNEMMELIGHED OSV. og at vi indser at vi hænger sammen og vi kan aldrig adskilles – kun i vores tanker.

Tag dit ansvar - skab en ny tankegang – vend hjem.

Alt er i forandring lige nu og som Einstein siger er det sindssygt at tro, at vi kan ændre noget som helst, hvis vi bliver ved med at have den samme adfærd ,som vi har skabt det med. Vi kan således ikke ændre tingene med den samme tankegang som vi havde, da vi skabte dem.  Men måske kan vi hver især begynde at tage ”brillerne af” (vores fragmenterede tankemønstre), jeg har lyst til at sige, ”smide håndklædet i ringen” tage ansvar for at skabe et liv omkring os, der giver mening.

Det, der giver mening er lige omkring dig, men det kan ikke måles og vejes. Sæt det alligevel ind som 1. prioritet på dit målsætnings barometer og sæt tid og resurser af til at dyrke det.

Køb ikke din egen undskyldning med at du ikke har råd til at ændre prioriteringer? Har du råd til at lade være?

Livet er magisk – start med at kigge på stjernerne en måneklar nat og sig til dig selv – jeg gør det!

Stop op og brug mindst 15 min hver dag i stilhed så dit ”mudder” kan bundfælde sig, du kan se klart og den rigtige handling kan indfinde sig.

Se dig omkring og vis din kærlighed og taknemmelighed til de mennesker, der elsker dig og vil dig det bedste.

Vær den forandring du ønsker at se i verden!

Hvem skal være den første? – dig fordi du læser dette.

Kærlig hilsen

Charlotte 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Meningen med livet - sådan finder vi det. Læs med