Spirituel biolog Lise Evald Hansen

Spirituel Biologi: Sidder sukkertrangen i generne?

"Ny viden om hormoner forklarer din sukkertrang", og "Den søde tand sidder i leveren".

To overskrifter hentet fra pressens udlægning af en ny undersøgelse, som viser, at mennesker med større sukkertrang har et lavere indhold i blodet af det hormon, der er leverens stopsignal til hjernen (og dermed resten af kroppen), når vi har nok glukose i kroppen til at opretholde de nødvendige processer.

Det stopsignal danner mennesker med større sukkertrang måske mindre af. I hvert fald så mange af dem, at det er såkaldt ”statistisk signifikant”. Og forskerne mener, at det skyldes variationer af det gen, der koder for dannelse af ”stop-hormonet” (FGF21):

 ”Vi lever i en verden, hvor befolkningen spiser utroligt meget sukker. Til dels skyldes det, at sukker hele tiden er tilgængeligt i form af slik og andre søde sager, men for nogle mennesker skyldes det også, at de har nogle biologiske mekanismer, som gør det sværere for dem at styre sukkertrangen.” siger en af forskerne, lektor Niels Grarup fra Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Det er altså genernes skyld, at det er svært at styre sukkertrangen.  Eller er det? 

Jeg vil gerne tage mine spirituelt biologiske briller på og gå lidt ind bagved udtalelsen: 

1. Kroppen gør ikke noget ved en fejl. Hvis der bliver produceret "for lidt" hormon, er der en grund til det. De mennesker i undersøgelsen, der havde lavere produktion af stopsignalet, havde også højere indhold af insulin i blodet. Og da insulin er den motor, der får cellernes brændstof, sukker (glukose), ind i cellerne, tyder noget på, at der er ubalance i insulin-sukker-pumpe-systemet. Måske fordi det er for svært for cellerne at få adgang til glukosen, måske fordi insulin-systemet er blevet forvirret på grund af det store sukkerindtag. Derfor bliver cellerne ved med at kalde på glukose. 

At det hænger sådan sammen, er i mine øjne ikke urealistisk at antage, for faktisk er antallet af danskere med Type 2 sukkersyge (den, der skyldes problemer med at udnytte insulin) mere end fordoblet i de seneste 15 år. Og som Chris McDonald viste på landsdækkende TV for nylig, så hænger den form for sukkersyge tæt sammen med livsstilen.  

2. Vores gener gør ikke noget på egen hånd. Vi hører meget om, at generne bestemmer det og det. Men generne er "kun" det mønster, som stofferne i vores krop "strikkes" ud fra. Generne strikker ikke på egen hånd men sørger for at danne de stoffer, som kroppen har brug for. I den mængde, de får besked på.  

Niels Grarup er også inde på noget i den retning: ”Vi kan se, at de genetiske ændringer sker uden for genet, så det er ikke en ændring i selve hormonet, der er skyld i den øgede sukkertrang, men nok nærmere den mængde FGF21, der bliver produceret. Folk med de her to genetiske varianter producerer måske mindre FGF21,” fortæller han.  

3. Behovet styrer produktionen af de nødvendige signalstoffer og byggesten i vores krop. Og det behov afhænger igen af mange ting, blandt andet:  

·         Det, vi spiser – hvad skal nedbrydes, hvad skal transporteres, og hvad kan bygges op?  

·         Vores tanker om verden som et farligt eller et trygt sted – vi afkoder hele tiden verden, og en af hjernens fornemste funktioner er at sørge for, at miljøet inde i kroppen svarer til det, vi oplever udenfor den.  

·         Det, vi føler i forskellige situationer – er vi vrede, bitre, hævngerrige, kærlige mod os selv og andre? 

·         De stoffer og energier, vi udsætter kroppen for – er de naturlige eller unaturlige, i  harmoni eller ikke i harmoni med vores krop?

4. Kroppens advarsel skal høres.  ”Potentielt kan viden om det her gen bruges til at lave medicin, som kan regulere trangen til søde sager og dermed også behandle fedme,” udtaler Niels Grarup også på. Det er super. Som et skridt på vejen. For når kroppen råber op, som den gør her, så peger den på noget bagvedliggende, som med stor fordel kan rettes op på.  Uanset, om der er genvariationer involveret eller ej. Og et tilskud af stop-hormonet retter ikke op på nogen ubalancer; det slukker tværtimod kroppens naturlige advarselslamper Og så må kroppen tale med større bogstaver næste gang.

Lidt det samme siger Jens-Christian Holm, som leder enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus til tv2.dk: ”Jeg kunne godt forestille mig at behandle med hormoner, hvis det gav vægttab og ikke var farligt. Mange tror dog, at hvis de tager medicin mod vægttab, så behøver de for eksempel ikke spise sundt, fordi de tror, at medicinen er nok i sig selv. Men sådan er det ikke.”  

5. Hormoner har flere funktioner i kroppen. FGF21 er blandt andet også involveret i vækst og reparation af ødelagt væv. Derfor vil et tilskud påvirke andre steder end bare trangen til sukker. Vi kalder det bivirkninger, men faktisk er det ligeså naturlige virkninger af hormonet som dem, vi stræber efter at få. 

6. Vi mister magten. Jeg er selv genetisk disponeret for kræft og bliver ked af det, når vi taler om ”bestemme-gener”. For når noget ”sidder i generne”, så kan vi jo ikke gøre noget ved det. Men som Chris McDonalds forsøg viste, så kan vi gøre meget – også ved sygdomme som Type 2 diabetes, der bliver betragtet som kroniske (og for Type 2 diabetes vedkommende oven i købet anset for at være 80 % arvelig).

Generne bestemmer ikke noget – det gør den måde, vi vælger at bruge dem på (se punkt 3). Og her er kroppens reaktioner en god vejviser, for vi er forskellige, og der er forskel på, hvor godt vi omsætter og dermed tåler sukker – ligesom der er forskel ved blandt andet alkohol og kaffe.

Så min konklusion er denne: I mine øjne bestemmer en genvariation ikke over den mængde stof, som generne er med til at lave. Det gør det aktuelle behov for stoffet. Og når vi taler om ”bestemme-gener” fratager vi os selv muligheden for at gøre noget andet og hen ad vejen rette op på den ubalance, kroppen peger på. Hemmeligheden er at lytte til sin krop og arbejde med den, ikke mod den. 

Hvis du har lyst til at høre flere af mine tanker omkring sundhed og sygdom, så holder jeg foredrag i Ruds Vedby d. 16. maj og Holbæk d. 6. juni.

 

__________________________

Spirituel biolog Lise Evald Hansen
web: www.liseevaldhansen.easyme.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sukkertrang - sådan kommer du det til livs. Læs mere