Føler mig som en snyder og en fusker

Jeg har gennem en årrække været life coach i Alt for Damernes brevkasse, hvor jeg besvarede breve fra læserne om kærlighed, karriere, mål, personlige grænser og uhensigtsmæssige mønstre.

I dag vil jeg gerne dele et brev, som omhandler det evige præstastionskompleks mange mennesker lider under.

Jeg er 32 og har altid klaret mig godt udadtil. Mange synes, jeg er heldig, men sådan føler jeg mig ikke. Når min chef roser mig, føler jeg det, som om jeg har snydt. Da jeg fik min eksamen, følte jeg, at jeg ikke fortjente det, selvom jeg havde knoklet. Og da jeg vandt en tennisturnering, jeg havde trænet til i mange år, føltes det lidt fladt.

Jeg er god til at sætte mål - og har mange, men når jeg når dem, føler jeg, at det ikke lige var det, jeg ledte efter. Jeg føler mig som lidt af en fusker - uden dog at mine venner ville tro, at jeg føler sådan. Jeg har også altid meget travlt - med at nå de mål, som jeg jo så ikke får så meget ud af alligevel. Hvad er der i vejen?

Line

Man siger "du bliver, hvad du spiser". Og du tror, at "du er, hvad du præsterer". Det kalder jeg præstationskomplekset. Mange klarer sig utroligt godt udadtil, men indvendigt føler de sig som fuskere. Problemet kommer af at tro, at ens eget værd er afhængigt af, hvad man præsterer. Man forestiller sig, at man har brug for en udefineret portion positiv feedback fra omgivelserne, før man selv tror på, at man er god nok. Hemmeligheden er, at man selv og ens eget værd pludselig er afhængig af andres feedback.

Dybest set ved man godt, at den ikke går. Alt dette er ubevidst, og derfor bliver man ved med at løbe rundt som en hamster i et hjul for at gøre og gøre, fordi man håber, man en dag vil vågne og på magisk vis bare føle sig god nok. Man bliver ved, selv om man er overkørt, for hvis man hopper af hjulet, tror man, at man ikke er god nok. Men dette er ikke sandt - og det ved du, og derfor føler du dig som en fusker. Du ved godt, at dit indre værd ikke er i overensstemmelse med omverdenens feedback. Der er et sted inde i dig, der ved, at du skal finde dit eget værd i dig selv. Et sted, der giver dig styrke til at synes, at du er god nok, også når omverdenen ikke synes det. Hvis du ved, at du er god nok, fordi du er den, du er, handler du pludselig naturligt efter, hvad du har lyst og kompetencer til. Du gør dit bedste, fordi du har lyst og føler glæde, når du gør det. Hvad andre tænker, bliver sekundært i stedet for primært.

Spørg dig selv: Hvordan tror jeg, mine omgivelser bedømmer mig i forhold til succes på en skala fra 0 til 10. Og hvordan bedømmer jeg mig selv på skalaen? Balancerer svarene? Hvis du f.eks. mener, at omgivelserne giver dig 10, og du føler dig til 2, så kender du til præstationskomplekset og vil have gavn af at starte rejsen "at indse, at du er god nok, fordi du er dig". Start med at spørge: Hvordan vil mit liv se ud, hvis jeg lever ud fra en grundoverbevisning om, at min egen selvrespekt skal æres? Og hvad vil det give mig at forfølge mine mål på min måde og dermed vokse til et menneske, jeg respekterer mere og mere for hver dag, der går? Det største skridt er taget - for bare indsigten i dit mønster vil gøre, at du kan tage en pause fra hamsterhjulet.

Kærlig hilsen,

Sofia

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Føler mig som en snyder og en fusker