Det er hvad det er

Jeg har tilbragt de sidste måneder i USA, hvor jeg blandt andet har været på en uges silent retreat. Et silent retreat er en uge, du tilbringer i stilhed under behagelige, men dog strukturerede rammer. Du får en lille smule input til inspiration om morgenen og om eftermiddagen, men ellers bruger du tiden i stilhed med dig selv og naturen. 

De første par dage bliver altid brugt på at falde til ro. Stressen og tankerne fra hverdagens trummerum falder langsomt væk, og som dagene går, mærker jeg mere og mere, hvordan jeg egentlig går og har det. Nogle gange har jeg brug for bare at sove og slappe af. Andre gange er jeg super inspireret, fyldt med energi og tilbringer tiden i et dejligt kreativt, indre rum. Andre gange igen kan jeg slet ikke holde op med at tænke på, hvornår det næste måltid mon er, og jeg føler mig dybt rastløs.

Med andre ord sker det på mine silent retreats, at det, som har ligget og luret under overfladen i mit hverdagsliv, kommer op og får lejlighed til at blive luftet og få plads. Det, at jeg giver mig selv denne plads, resulterer i det samme hver gang: Jeg kommer hjem og er utrolig inspireret og tilstedeværende med masser af ”plads” inden i hovedet. Det slår aldrig fejl.

Det, der til gengæld nogen gange slår fejl, er, hvor længe denne dejlige ”retreat-tilstand” bliver hos mig, når jeg først er kommet hjem. Du kender det sikkert godt: Nogle gange holder den afslappede følelse fra en ferie alt for kort. Når det sker for mig, hænger det altid direkte sammen med, hvor meget jeg kan holde fast i tankegangen: ”Det er, hvad det er”.

Hvis jeg magter at huske på denne lille sætning, bibeholder jeg min indre ro meget længere, fordi alt, hvad jeg møder på min vej, bliver mødt med accept i stedet for modstand. Man kan også sige det på den måde, at hvis stress, drama, eller uventede opgaver kommer min vej, og jeg formår at acceptere, at de nu en gang er dukket op, så bliver jeg i stand til at blive i nuet. På den måde tager tingene ikke magten fra mig, og jeg kan fastholde den indre ro fra retreatet. Hvis jeg derimod har modstand på det, jeg møder, kan jeg mærke, at jo mere jeg føler, at tingene burde være anderledes, end de er, jo mere stress føler jeg. 

Når det er sagt, er det vist på sin plads at understrege, at ”Det er, hvad det er” ikke er et udtryk for, at vi skal lade stå til eller give op. Slet ikke. Snarere modsat er det en pointe, at det bliver meget lettere at vælge til og fra og at handle i det øjeblik, at du accepterer, hvad der rent faktisk står overfor dig lige nu. I det øjeblik du har modstand på dine realiteter og lever ud fra devisen: ”Mit liv, jeg selv, verden eller andre mennesker burde være anderledes”, så begynder lidelsen først for alvor.

Derfor prøver jeg altid, når jeg er tilbage fra et retreat, at blive i nuet og fastholde tanken om, at det er, hvad det er. Det giver mig en mulighed for at skabe et liv med velvære på basis af accept og derfra vælge at handle eller at lade være. 

Kærlig hilsen Sofia. 
__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kære Sofia, En meget smuk indsigt, formidlet på fornemmeste vis. Tak. Kh HCA
Det er hvad det er